Jobb och dålig syn på människor

Per Morberg avslöjar att han ska återuppta skådespeleriet. Tydligen gäller det en långfilm som spelas in både i Sverige och i New York, där han ska spela huvudrollen. De senaste åren har han ägnat sig åt sitt egna matlagningsprogram ”Vad blir det för mat?”, och just nu som domare i ”Sveriges Mästerkock”. Säga vad man vill om Per, men jag gillar honom.

Jag tycker att han är skitrolig i sitt eget program, lite lagom dryg och otrevlig sådär. Men det där med ironi och sarkasm går ju inte hem i alla stugor, så jag förstår att folk stör sig på honom också. Laga mat kan han också, och det gillar ju jag att göra.

Hans skådespelarinsatser däremot, de har jag inte så mycket positivt att säga om. Han är väl lite sådär som svenska skådespelare är mest – inte jättebra, men de får jobbet gjort.

Angående att byta inriktning i arbetslivet, det blir allt vanligare att arbetsgivare anlitar bolag som jagar information om de sökandes bakgrund, enligt DN. Twittrande, bloggande eller statusar på Facebook kan vara det som avgör om du får jobbet eller inte. I vissa fall går företagen som utför kontrollerna alldeles för långt, till och med över den lagliga gränsen, och underrättar inte heller de jobbsökande. Företagen uppmanas nu att sluta med kontrolltjänsterna helt, eller att rätta sig efter lagstiftningen.

Det är helt galet. Vi är säkert flera som har läst om fall där anställda har blivit av med jobbet på grund av vad de skrivit på sociala medier. Nu är alltså fokus mer på att kartlägga personen innan den anställs, som en pengasparande åtgärd.

För mig personligen är det självklart att inte skriva något som jag inte kan stå för. Jag är inte särskilt anonym, och en potentiell arbetsgivare kan nog lätt hitta mig här. Men att utgå ifrån att folk inte kan skilja på ett arbete och ett privatliv med personliga åsikter, det är riktigt dåligt.

Jag tycker mycket om en hel del saker, men det har verkligen ingenting med ett potentiellt arbete att göra. Får jag ett jobb, utför jag det jag får betalt för att göra, punkt slut. Utgår företagen ifrån att man är en bråkstake eller skvallrar? I så fall känns det riktigt dåligt, och hur kul är det att jobba på ett sånt ställe egentligen?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/jobb-och-dalig-syn-pa-manniskor/

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Ackelina ★mars 9, 2012 kl. 13:17
  • Svara

  Sv; Tack 🙂 Min katt stänger alltid dörren när han kommer in med sin svan för är så stor. Men han har inte fattat sen hur han öppnar den. Den stängs ju inte helt men han fattar inte hur han ska stoppa in tassen och knuffa upp den 🙂

   • mars 9, 2012 kl. 13:27
   • Svara

   Haha, så sött!

  • Tofflanmars 9, 2012 kl. 13:59
  • Svara

  Vi har en lag i Sverige som heter yttrandefrihet också, en grundlag, till och med. Nä, jag tycker det är skit om presumtiva arbetsgivare kollar vad vi skriver när vi är privata. Samtidigt skriver inte heller jag nåt som jag inte kan stå för. Men jag är medveten om att alla inte kan läsa och tolka och t ex inte förstår ironi. Därför känns det skitfel att arbetsgivare ska kolla oss i sociala medier.
  Jag visste inte att PUL kom in här heller… Tack!

   • mars 9, 2012 kl. 14:01
   • Svara

   Precis, man kan inte alltid ta för givet att folk fattar. Det blir lite som att ta en mening ur ett gigantiskt sammanhang. Dåligt!

  • likvidationer av bolagapril 5, 2012 kl. 12:17
  • Svara

  Verkligen en mångsysslare den där mannen….

   • april 5, 2012 kl. 12:27
   • Svara

   Ja, det är väl ett livsstilsmagasin som står på tur…

  • Naturligt med kontrollmars 10, 2012 kl. 14:46

  […] del har nu invändningar mot det här som argaklara. Men det står en person helt fritt att uttrycka sig och bete sig hur som helst i sociala medier […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.