Snus kan förbjudas

Det kan komma ett nytt förslag från EU om att förbjuda flera smaktillsatser i tobak, och flera av dem finns i svenskt snus. Några av tillsatserna är vanillin, socker, lakrits och mentol, och allt svenskt snus innehåller någon av tillsatserna på listan. Det innebär alltså att snus som vi känner till det i dag inte kommer finnas i framtiden, om förslaget går igenom. Sverige har ett permanent undantag från EU:s snusförbud, så varför ska de även bestämma vad som ska finna i snuset?

Det verkar som om de gamla myterna om nikotin lever kvar. Nikotinet i sig orsakar inte cancer eller andra farliga sjukdomar, och gällande rökning är det flera andra av de 8000 andra ämnena i cigaretter som är giftiga. Och nikotin är inte särskilt beroendeframkallande heller, säger professor Hans Gilljam, senior professor i Folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet. Sverige är det land med minst andel tobaksskador i västvärlden. Vi konsumerar lika mycket tobak som resten av Europa, men färre dör.

Vore det inte bättre av EU att fokusera på den sorts tobak som faktiskt dödar i stället? Sedan 80-talet lufttorkar man tobaken i snus, i stället för att röktorka den, eftersom rökgaserna gav höga halter av cancerogena ämnen. För att få fram samma smak kompenserar man med smaktillsatser, som rökarom. I dagsläget vet inte tillverkarna om det går att använda andra ämnen i stället. Jag snusar inte, men jag tycker att alla ska få göra vad de vill, och stoppa i sig precis vad fan de har lust med. Eget ansvar är bra.

Är det någon som tror att det är nyttigt för kroppen att snusa? Klart att det inte är toppen, även om det är betydligt bättre än andra alternativ med nikotin. Om man absolut inte vill stoppa i sig grejer som kanske inte är helt optimala för kroppen så använder man väl inte heller tobak? Det finns väl inte en enda modern studie som påvisar att snus kan orsaka allvarliga sjukdomar? Det verkar som om Doktor Kosmos gamla dänga ”Stoppa valfriheten” går varm i EU-kommissionens hälsodirektorat.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/04/snus-kan-forbjudas/

2 kommentarer

1 ping

  • Anna Mariaapril 19, 2012 kl. 11:54
  • Svara

  Så var det med den saken! Då är det snart slut med snusandet oxå. Jag kommer att bli en renlevnadsmänniska med tankarna i underjorden när världen har förändrat mig och vem f-n vill leva med mig då – vilket skulle innebära slutet för sex oxå.

   • april 19, 2012 kl. 12:13
   • Svara

   Haha, ja. Det hela är så sjukt löjligt! Världen kommer inte gå under för att en miljon svenskar snusar, och det är knappast vår hälsa de har tänkt på när de har övervägt det här förslaget…

  • Borgs ”drömkandidat” IMF:s Lagarde förespråkar Ren Stöld av Skattebetalarnas pengar | Nemokratiapril 20, 2012 kl. 05:13

  […] tankar, KajsaLisas blogg, Kungsjöbackens kök, Leva eller lyda, Västgötskan, Sjubarnsmamman, Arga Klara, Jinge – Då spränger vi bort bron till Danmark eller, Thomas Böhlmark – Snuset är […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.