I händelse av krig

Aeroseum utanför Göteborg kunde jag lära mig hur jag skulle göra om det skulle bryta ut ett krig. I en bok från 1952 (som kom ut i en första utgåva 1943), helt i kalla krigets anda, ”Vägledning för Sveriges medborgare: Om kriget kommer”, fanns det en hel del som säkert har förstört en och annan hjärna. Men det var så man trodde på den tiden, och många tyckte säkert att det var väldigt nyttig information.

I händelse av krig: Vägledning för Sveriges medborgare: Om kriget kommer

Så här står det att man ska göra när ett krig bryter ut:

Läs din tidning och de tidskrifter som du sedan gammalt vet att du kan lita på.
Se upp med förfalskade exemplar av tidningar.
Lyssna regelbundet på den svenska radions nyhetssändningar och meddelanden.
Tro inte på fiendens radio – den sänder på svenska språket och på svenska våglängder. Kontrollera sändningarna genom att ta in svenska radiostationer på andra våglängder.

I händelse av krig: Vägledning för Sveriges medborgare: Om kriget kommer. Läs din tidning!

Det här med kritiskt tänkande eller ifrågasättande av information från statens medier verkar inte vara något man uppmuntrade till, och ingen verkade ifrågasätta det heller. Nästa utgåva av den här boken kom ut 1961, och det stod precis samma sak i den. Båda utgåvorna var signerade av Tage Erlander, och är fyllda med ren och skär propaganda. Och så lite information om hur man ska göra om samhället överraskas av en atombomb:

I händelse av krig: Vägledning för Sveriges medborgare: Om kriget kommer. Om ditt samhälle överraskas av en atombomb.

En bländande blixt är det första tecknet på explosionen. Man ska då kasta sig under närmaste bord, i ett dike eller intill en vägg. Sedan måste man framför allt skydda ansiktet, och ligga kvar orörlig minst någon minut, för så länge är den radioaktiva strålningen farlig. Ja, ja. Väldigt bra att veta. Det är jävligt märkligt att inte mycket i den här boken ändrades på 20 år. Visst var folk rädda för att det skulle komma ett krig, men innebär det också att man slutar tänka kritiskt, och blundar för vad en atombomb och radioaktivitet faktiskt är?

Kom ihåg: Vi måste ställa mycket större krav på oss själva i krig än i fred. Du kan mer än Du tror. I farans stund växer krafterna. Bevara Ditt lugn – Lita till Dig själv – Hjälp Dina landsmän – Bistå myndigheterna – Kämpa beslutsamt vidare. Vi ger aldrig upp!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/i-handelse-av-krig/

2 kommentarer

  • Petteraugusti 15, 2013 kl. 18:41
  • Svara

  Då är jag nog lite hjärntvättad. Jag gjorde värnplikten under kalla krigets sista dagar och fick lära mig en hel del om atombomber och andra massförstörelsevapen.

  Att man gömmer sig under en minut är inte för att undkomma strålningen. Det är för att undvika tryckvågen som först blåser över dig för att snart vända och sugas in i det vakuum som uppstår efter detonationen.

  Man får ju även komma ihåg att på 50-talet var det andra tider. Det fanns inte många kanaler än politiskt färgad press och statskontrollerad radio att få information från. Sverige var i det närmaste en kommuniststat och så var det fram till 90-talet. Glöm inte att sossarna på 80-talet ville förbjuda parabolantenner och in i det sista kämpade för monopoll på TV- och radiosändningar.
  Idag tänker vi annorlunda men samma budskap trummas idag ut på Internet och sväljs av dagens människor på samma sätt som skedde på 50-talet. Nya tider, nya medier, samma förhållningssätt. Kritisk granskning? Vem gör det idag? Det avslöjas ju på löpande band när folk fortfarande blir blåsta på nätet.

  1. Ja, att gömma sig en minut är ju ganska logiskt, men det stod faktiskt ”så länge är den radioaktiva strålningen farlig” – det är lite roligt. 🙂 Nä, kritisk granskning får vi nog vänta på. Länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.