Allt om tandblekning

Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör! Jag står dock för all text!
Vem har inte stått framför spegeln någon gång och önskat att man har vitare tänder? Jag önskar i alla fall att jag hade ett vitare leende. Självklart kan man bleka tänderna hos tandläkaren, men det kostar flera tusen kronor. Och en del av huskurerna man läser om är rent av skadliga för tänderna, som att borsta med bakpulver. Det är ett mycket effektivt slipmedel, som visserligen slipar bort alla missfärgningar, men även tar bort en hel del av emaljen. Prova att blanda lite bakpulver med vatten och borsta på en glasbit i några minuter så får ni se vad som händer. Så visst funkar det, men… Nja.

Om man vill ha en tandblekning snabbt, och man är för snål för att använda riktiga produkter, så får vi betala för det på lång sikt. Man måste tänka långsiktigt, för man vill ju inte stå helt utan tänder om 30 år. Den finns många metoder man kan använda som hjälper till att naturligt bleka tänderna utan att förstöra emaljen, men det kommer inte att hända över natten. Och det här med tålamod när jag har bestämt mig för att göra något, det är dåligt. Jag vill att det ska hända nu, eller helst i går.

Det absolut viktigaste när det gäller att få, eller ha vita tänder, är faktiskt även det mest grundläggande, och något vi kanske inte ens tänker på. Munhygien. Borsta tänderna, använd tandtråd, bli av med bakterier, plack och annat som kan skapa missfärgningar så slipper man tänka på tandblekning. Många huskurer är bara slipmedel som helt enkelt skrubbar fläckar från tänderna. Andra är blekmedel, som kan hjälpa om man använder dem under en lång tid.

Tandborste, borsta tänderna

Huskurer för tandblekning

Det finns en hel del beprövade och knasiga metoder för tandblekning. Ingen av dem är självklart lika bra som att sköta om sin mun till att börja med, eller att använda tandblekningskit eller gå till tandläkaren, och en del är som sagt rent av skadliga.

Lera. Många leror används för tandblekning. Alla sorter funkar, men den mest populära är vit kaolinlera. Det är ett slipmedel, om än ett milt sådant, som är ganska effektivt för att ta bort ytliga fläckar. Det är lite som med bakpulver – var försiktig. Man vill inte borsta bort emaljen, och generellt är slipmedel på tänderna inte en bra grej.

Aktivt kol. Man ser videor överallt med folk som gör en tandblekning genom att borsta tänderna med kolpulver. Det finns inga som helst vetenskapliga bevis för att det fungerar, man vet helt enkelt inte. Men vad man måste tänka på är att aktivt kol används för att rena vatten i sjöar så att det blir drickbart, att filtrera akvarier, och att binda upp i stort sett allt det kommer i kontakt med. Om man har ätit medicin så tar aktivt kol bort effekten, eftersom det binder upp läkemedlet. Likadant med vitaminer och mineraler man har fått i sig – puts väck, borta. En av anledningarna till att vi borstar tänderna är att öka salivproduktionen i munnen, för att ge våra tänder nödvändig remineralisering som uppstår vid kontakt med mycket saliv. Om man dagligen borstar med aktivt kol, är det möjligt att kolets bindande förmåga kommer att binda upp de mineraler som behövs för den här processen och därmed hämmar salivens nödvändiga funktion.

Väteperoxid. Fungerar för att faktiskt bleka tänderna i stället för att ta bort ytliga fläckar. Men det är viktigt att inte använda höga koncentrationer om man inte är utbildad, helst inte mer än 1,5%. Vissa studier visar potentiella risker vid koncentrationer så låga som 3%.

Gör en riktig tandblekning hemma

Så även om jag skulle vilja ha vitare tänder, så skulle jag inte använda någon av huskurerna, med ett undantag. Man kan läsa allt om tandblekning hos Vita Tanden, och få se recensioner av vad som verkligen fungerar om man vill få vitare tänder. Det finns faktiskt betydligt bättre alternativ än att sandpappra bort emaljen med bakpulver, lera, fruktskal eller jordgubbar. Undantaget jag faktiskt kan tänka mig att använda är oljedragning, fast det är inte en riktig tandblekning utan mer ett sätt att hålla munnen ren.

Oljedragning är en urgammal metod för bra munhälsa. Det funkar lite som med olja i en motor – när man byter olja är den nya helt ren, och den gamla är svart och äcklig. All smuts och alla ämnen som frigörs när motorn körs samlas upp och avlägsnas från motorn av oljan. Så är det när man gör det i munnen också, men man måste skölja runt oljan i hela 20 minuter. Helst varje dag. Kokosolja är antibakteriell och passar utmärkt till det här, eftersom munnen faktiskt blir mycket renare och förebygger att man får smuts och färg på tänderna. Det kan därför också minska risken för tandlossning och blödande tandkött. Bra för munnen och förebygger missfärgningar, men det är inte en tandblekning. Har du några andra tips för bra munhälsa?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2018/02/allt-om-tandblekning/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.