Arga Klara http://argaklara.com Roligt, relevant, personligt. Jag har en åsikt - har du? Sat, 24 Feb 2018 11:40:45 +0000 sv-SE hourly 1 27707915 En liten galning http://argaklara.com/2018/02/en-liten-galning/ http://argaklara.com/2018/02/en-liten-galning/#comments Sat, 24 Feb 2018 11:40:21 +0000 http://argaklara.com/?p=42349 Alltså, den här lilla mojängen. Finkel (ja, han heter så). Han är så jäkla rolig, lite mer som en hund än en katt. Ibland en liten galning och helt sjövild, men blir slö som en säck potatis när man lyfter upp honom. Har ett enormt behov av att gosa, och vill helst inte vara ensam …

Continue reading

Inlägget En liten galning dök först upp på Arga Klara.

]]>
Alltså, den här lilla mojängen. Finkel (ja, han heter så). Han är så jäkla rolig, lite mer som en hund än en katt. Ibland en liten galning och helt sjövild, men blir slö som en säck potatis när man lyfter upp honom. Har ett enormt behov av att gosa, och vill helst inte vara ensam – då piper han och låter lite som ett marsvin, till exempel när man låser in sig i badrummet utan honom.

En liten svart katt, Finkel, min galning

Hans ögon har varit bra nu. Han får ögondroppar varannan dag, och det har inte blivit några inflammationer alls sedan vi började med det. Bokade en tid för återbesök hos veterinären nästa månad, men jag antar att vi får fortsätta med ögondropparna. Det är hur enkelt som helst att ge honom dem, så det är inte hela världen.

Han är verkligen en rolig katt som inte kan styra några impulser alls. Om en leksak viftar förbi eller om han hör ljudet av den, så kommer han kutande – även om han sov tungt en sekund tidigare. Och även om han är extremt styrd av mat och godsaker, så skippar han helst de smulor som ligger kvar på tallriken efter att jag har ätit om det finns ett vattenglas i närheten.

Vi har som rutin efter middagen varje dag att dricka ur mitt glas, han verkar vara helt besatt av det. Käkar alltid ett rör Inolaxol efter maten, och han känner självklart igen ljudet. Han brukar ligga och vila i andra änden av köksbordet medan vi äter, sen när det är dags för medicin försöker han ta sig in i mitt vattenglas. Dricker tills han får en kallsup, hostar lite, börjar om.

Visste ni att svarta katter oftast blir kvar sist på katthem? Japp. Varför? De gör sig oftast inte särskilt bra på bild. Folk vill ha katter de kan visa upp på Instagram, och det är svårt att göra snygga foton med svarta katter och en mobilkamera. 90% av mina bilder på Finkel ser inte riktigt kloka ut, men vad spelar det för roll? Han är en underbar galning.  Mina filurer har förresten ett Insta-konto! Det heter fjodor_cat och jag försöker lägga upp bilder ganska ofta. Svarta katter är faktiskt fantastiska.

Inlägget En liten galning dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2018/02/en-liten-galning/feed/ 3 42349
Belysning i garderoben http://argaklara.com/2018/02/belysning-i-garderoben/ http://argaklara.com/2018/02/belysning-i-garderoben/#comments Fri, 23 Feb 2018 08:52:57 +0000 http://argaklara.com/?p=42337 Min syrra hjälpte mig rensa upp i min garderob och organisera allt tidigare i veckan. Konstigt nog verkar en hel del saker ha krympt över vintern, så det blev ett par påsar till välgörenhet eller sopor för det som var trasigt. Och så tänkte vi på hur himla mörkt det är i hallen där jag …

Continue reading

Inlägget Belysning i garderoben dök först upp på Arga Klara.

]]>
Min syrra hjälpte mig rensa upp i min garderob och organisera allt tidigare i veckan. Konstigt nog verkar en hel del saker ha krympt över vintern, så det blev ett par påsar till välgörenhet eller sopor för det som var trasigt. Och så tänkte vi på hur himla mörkt det är i hallen där jag har min garderob, och så började jag drömma lite om att ha någon slags belysning i garderoben.

Men det lät himla komplicerat och dyrt att ens tänka vidare på saken, tills vi var och shoppade i onsdags. Smet in på Clas Ohlson och hittade exakt vad jag behövde för att enkelt fixa en belysning i garderoben – en meter självhäftande, batteridriven LED-ljusslinga. My god, kan det bli enklare?!

Garderob med ljusramp, belysning i garderoben

Och bra blev det! Det lyser upp riktigt rejält, i de lådor jag använder oftast, vilket var exakt det jag var ute efter. Priset? Hela hundra spänn. Plus 4 AA-batterier. Det satt ett kardborreband på transformatorn, så man måste inte riva ner den självhäftande tejpen när batterierna tar slut. Så sjukt bra lösning på ett problem som jag trodde skulle bli svårt, ha! Nöjd. Köper en till den andra garderoben också nästa gång jag är där. Och kanske till lite andra saker som behöver lysas upp…

Inlägget Belysning i garderoben dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2018/02/belysning-i-garderoben/feed/ 3 42337
Linnen från H&M http://argaklara.com/2018/02/linnen-fran-hm/ http://argaklara.com/2018/02/linnen-fran-hm/#respond Wed, 21 Feb 2018 18:57:54 +0000 http://argaklara.com/?p=42327 Var med syrran och shoppade lite i Mall of Scandinavia i dag. Hon har ledigt från jobbet en vecka, så vi passade på att kolla runt lite. Svängde in på H&M för att köpa några linnen, lite helt vanliga basplagg, och garvade högt när jag såg kvittot. Trickå? Hahaha, vafan!  Jo men visst, ett helt …

Continue reading

Inlägget Linnen från H&M dök först upp på Arga Klara.

]]>
Var med syrran och shoppade lite i Mall of Scandinavia i dag. Hon har ledigt från jobbet en vecka, så vi passade på att kolla runt lite. Svängde in på H&M för att köpa några linnen, lite helt vanliga basplagg, och garvade högt när jag såg kvittot. Trickå? Hahaha, vafan! 

Jo men visst, ett helt vanligt multinationellt företag med fokus på kläder, som inte kan stava ett material rätt. Eller ha någon som kan dubbelkolla om den första klanten verkligen stavade rätt.

Linnena då? Jo, de är helt perfekta och jag använder dem ofta. Har alltid några sådana i omlopp, de brukar faktiskt hålla ett par, tre år. I övrigt gjorde vi inte många fynd, trots att vi gick in i typ varenda klädaffär! Jag var ute efter en blus eller två, men allt, och jag menar allt var antingen puderrosa eller grått. Så. Jäkla. Fula. Färger.

Jag vill ha en djup röd eller blått eller lila eller nåt som verkligen syns om det ska synas, annars kan jag lika gärna bära svart. Livet är för kort för att ha på sig något som är grått, puderrosa eller beigt.

Inlägget Linnen från H&M dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2018/02/linnen-fran-hm/feed/ 0 42327
In i dimman http://argaklara.com/2018/02/in-i-dimman/ http://argaklara.com/2018/02/in-i-dimman/#comments Sun, 11 Feb 2018 08:15:17 +0000 http://argaklara.com/?p=42312 Är så evinnerligt trött på allt det gråa ute! För ett par dagar sedan hände något sällsynt, solen sken och spred faktiskt både en del värme och ljus, det var helt fantastiskt. Jag var ute och gick en sväng, och fick nästan lite vårkänslor. Sen i går var det helt jäkla grått igen, tillbaka in …

Continue reading

Inlägget In i dimman dök först upp på Arga Klara.

]]>
Är så evinnerligt trött på allt det gråa ute! För ett par dagar sedan hände något sällsynt, solen sken och spred faktiskt både en del värme och ljus, det var helt fantastiskt. Jag var ute och gick en sväng, och fick nästan lite vårkänslor. Sen i går var det helt jäkla grått igen, tillbaka in i dimman. Som om man bor i ett moln.

Arga Klara. In i dimman, det är grått ute!

Vad händer här i dag? Jo, jag slipper laga mat och åker hem till mina föräldrar och äter mig proppmätt. Innan dess tänker jag ta en  lång och fantastisk dusch med min tillika fantastiska duschkräm Bubbly från Lush med doft av citrus – den är ljuvlig. Fick en stor presentask med härliga grejer därifrån i julklapp av R, plus ett presentkort om det var något jag saknade! Så nu har jag massor av olika krämer och tvålar och grejer att prova, men Bubbly är en ny favorit. Nej, det här är inte något sponsrat inlägg, jag bara gillar den. Och Lush.

Inlägget In i dimman dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2018/02/in-i-dimman/feed/ 2 42312
Galen i ett plastband http://argaklara.com/2018/02/galen-i-ett-plastband/ http://argaklara.com/2018/02/galen-i-ett-plastband/#respond Sat, 10 Feb 2018 20:10:49 +0000 http://argaklara.com/?p=42303 Min kära katt. Han är helt tokig i ett plastband, typ ett stort buntband som man sitter på stora paket. Han säger till när han vill leka med det. Han jamar på ett särskilt sätt och när man tittar på honom så springer han till bandet och jamar tills man följer med och leker med …

Continue reading

Inlägget Galen i ett plastband dök först upp på Arga Klara.

]]>
Min kära katt. Han är helt tokig i ett plastband, typ ett stort buntband som man sitter på stora paket. Han säger till när han vill leka med det. Han jamar på ett särskilt sätt och när man tittar på honom så springer han till bandet och jamar tills man följer med och leker med det. Det är bättre än alla andra leksaker, och har varit det i ett helt år! Han blir helgalen, och man ser nästan vad han åt till frukost i går.Orange katt leker med ett plastband

Går och viftar med det där bandet lite titt som tätt, och även om han inte är i samma rum och är helt upptagen med något annat, så släpper han allt för att komma och leka. Enkla nöjen är bra!

Inlägget Galen i ett plastband dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2018/02/galen-i-ett-plastband/feed/ 0 42303
Jobbar på en uggla http://argaklara.com/2018/02/jobbar-pa-en-uggla/ http://argaklara.com/2018/02/jobbar-pa-en-uggla/#respond Thu, 08 Feb 2018 16:40:48 +0000 http://argaklara.com/?p=42282 Jag fick några roliga projekt av älskaren R i julklapp – målargrejer! Jag hade hittat jättefina paint by numbers med häftiga motiv, för vuxna, och fick några sådana i julklapp. Mitt största problem när jag vill måla är att jag ofta inte vet vad jag ska måla, så då är det skönt att någon annan …

Continue reading

Inlägget Jobbar på en uggla dök först upp på Arga Klara.

]]>
Jag fick några roliga projekt av älskaren R i julklapp – målargrejer! Jag hade hittat jättefina paint by numbers med häftiga motiv, för vuxna, och fick några sådana i julklapp. Mitt största problem när jag vill måla är att jag ofta inte vet vad jag ska måla, så då är det skönt att någon annan redan har kommit på det åt mig. Den första jag började med var en ganska enkel grej, en uggla.

Den hade många stora fält och inte särskilt många detaljer, men ser ändå rätt söt ut. Den ser lite flammig ut fortfarande så jag ska fylla i en del med ett andra lager färg, och blanda bort lite av det senapsgula så att det inte sticker så i ögonen. Jag hatar senapsgult.

Uggla i akrylfärg, paint by numbers

Fick två andra, riktigt avancerade motiv också. Två stadsbilder och så gott som inga stora fält alls, bara en massa pilligt målande som kommer att hålla mig sysselsatt i säkert hundra timmar vardera. Den är mycket större och svårare, så här ska en av dem se ut när den blir klar:

Paint by numbers stad

Det är alltså inte jag som har målat den ännu, det är bilden som följde med på hur den kommer att se ut. Förhoppningsvis. Ungefär. Riktigt fina saker i alla fall, det är akrylfärg och riktig duk. Min uggla är i alla fall nästan klar, men bara den har tagit säkert 20 timmar. Stadsmotiven blir perfekt tidsfördriv på landet i sommar!

Inlägget Jobbar på en uggla dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2018/02/jobbar-pa-en-uggla/feed/ 0 42282
Allt om tandblekning http://argaklara.com/2018/02/allt-om-tandblekning/ http://argaklara.com/2018/02/allt-om-tandblekning/#respond Thu, 08 Feb 2018 10:32:39 +0000 http://argaklara.com/?p=42269 Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör! Jag står dock för all text! Vem har inte stått framför spegeln någon gång och önskat att man har vitare tänder? Jag önskar i alla fall att jag hade ett vitare leende. Självklart kan man bleka tänderna hos tandläkaren, men det kostar flera tusen …

Continue reading

Inlägget Allt om tandblekning dök först upp på Arga Klara.

]]>
Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör! Jag står dock för all text!
Vem har inte stått framför spegeln någon gång och önskat att man har vitare tänder? Jag önskar i alla fall att jag hade ett vitare leende. Självklart kan man bleka tänderna hos tandläkaren, men det kostar flera tusen kronor. Och en del av huskurerna man läser om är rent av skadliga för tänderna, som att borsta med bakpulver. Det är ett mycket effektivt slipmedel, som visserligen slipar bort alla missfärgningar, men även tar bort en hel del av emaljen. Prova att blanda lite bakpulver med vatten och borsta på en glasbit i några minuter så får ni se vad som händer. Så visst funkar det, men… Nja.

Om man vill ha en tandblekning snabbt, och man är för snål för att använda riktiga produkter, så får vi betala för det på lång sikt. Man måste tänka långsiktigt, för man vill ju inte stå helt utan tänder om 30 år. Den finns många metoder man kan använda som hjälper till att naturligt bleka tänderna utan att förstöra emaljen, men det kommer inte att hända över natten. Och det här med tålamod när jag har bestämt mig för att göra något, det är dåligt. Jag vill att det ska hända nu, eller helst i går.

Det absolut viktigaste när det gäller att få, eller ha vita tänder, är faktiskt även det mest grundläggande, och något vi kanske inte ens tänker på. Munhygien. Borsta tänderna, använd tandtråd, bli av med bakterier, plack och annat som kan skapa missfärgningar så slipper man tänka på tandblekning. Många huskurer är bara slipmedel som helt enkelt skrubbar fläckar från tänderna. Andra är blekmedel, som kan hjälpa om man använder dem under en lång tid.

Tandborste, borsta tänderna

Huskurer för tandblekning

Det finns en hel del beprövade och knasiga metoder för tandblekning. Ingen av dem är självklart lika bra som att sköta om sin mun till att börja med, eller att använda tandblekningskit eller gå till tandläkaren, och en del är som sagt rent av skadliga.

Lera. Många leror används för tandblekning. Alla sorter funkar, men den mest populära är vit kaolinlera. Det är ett slipmedel, om än ett milt sådant, som är ganska effektivt för att ta bort ytliga fläckar. Det är lite som med bakpulver – var försiktig. Man vill inte borsta bort emaljen, och generellt är slipmedel på tänderna inte en bra grej.

Aktivt kol. Man ser videor överallt med folk som gör en tandblekning genom att borsta tänderna med kolpulver. Det finns inga som helst vetenskapliga bevis för att det fungerar, man vet helt enkelt inte. Men vad man måste tänka på är att aktivt kol används för att rena vatten i sjöar så att det blir drickbart, att filtrera akvarier, och att binda upp i stort sett allt det kommer i kontakt med. Om man har ätit medicin så tar aktivt kol bort effekten, eftersom det binder upp läkemedlet. Likadant med vitaminer och mineraler man har fått i sig – puts väck, borta. En av anledningarna till att vi borstar tänderna är att öka salivproduktionen i munnen, för att ge våra tänder nödvändig remineralisering som uppstår vid kontakt med mycket saliv. Om man dagligen borstar med aktivt kol, är det möjligt att kolets bindande förmåga kommer att binda upp de mineraler som behövs för den här processen och därmed hämmar salivens nödvändiga funktion.

Väteperoxid. Fungerar för att faktiskt bleka tänderna i stället för att ta bort ytliga fläckar. Men det är viktigt att inte använda höga koncentrationer om man inte är utbildad, helst inte mer än 1,5%. Vissa studier visar potentiella risker vid koncentrationer så låga som 3%.

Gör en riktig tandblekning hemma

Så även om jag skulle vilja ha vitare tänder, så skulle jag inte använda någon av huskurerna, med ett undantag. Man kan läsa allt om tandblekning hos Vita Tanden, och få se recensioner av vad som verkligen fungerar om man vill få vitare tänder. Det finns faktiskt betydligt bättre alternativ än att sandpappra bort emaljen med bakpulver, lera, fruktskal eller jordgubbar. Undantaget jag faktiskt kan tänka mig att använda är oljedragning, fast det är inte en riktig tandblekning utan mer ett sätt att hålla munnen ren.

Oljedragning är en urgammal metod för bra munhälsa. Det funkar lite som med olja i en motor – när man byter olja är den nya helt ren, och den gamla är svart och äcklig. All smuts och alla ämnen som frigörs när motorn körs samlas upp och avlägsnas från motorn av oljan. Så är det när man gör det i munnen också, men man måste skölja runt oljan i hela 20 minuter. Helst varje dag. Kokosolja är antibakteriell och passar utmärkt till det här, eftersom munnen faktiskt blir mycket renare och förebygger att man får smuts och färg på tänderna. Det kan därför också minska risken för tandlossning och blödande tandkött. Bra för munnen och förebygger missfärgningar, men det är inte en tandblekning. Har du några andra tips för bra munhälsa?

Inlägget Allt om tandblekning dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2018/02/allt-om-tandblekning/feed/ 0 42269
Bantningsfeber http://argaklara.com/2018/01/bantningsfeber/ http://argaklara.com/2018/01/bantningsfeber/#comments Thu, 25 Jan 2018 11:49:54 +0000 http://argaklara.com/?p=42222 Varenda jävla tidning skriver om bantning till höger och vänster i januari. Bantingsfeber, vikthets, fettkaos. Tappa 5 kilo till påsk, bli av med julhullet, kom i form… Visst, en del blir synbart rundare varje gång december kommer, och det kanske det är de människorna som köper såna tidningar. Jag blir så less, tidningsägarna dansar på väg till banken, …

Continue reading

Inlägget Bantningsfeber dök först upp på Arga Klara.

]]>
Varenda jävla tidning skriver om bantning till höger och vänster i januari. Bantingsfeber, vikthets, fettkaos. Tappa 5 kilo till påsk, bli av med julhullet, kom i form… Visst, en del blir synbart rundare varje gång december kommer, och det kanske det är de människorna som köper såna tidningar. Jag blir så less, tidningsägarna dansar på väg till banken, och de som vill gå i vikt kan göra det med lite kunskap och motivation ändå. Det får man garanterat inte från de reportage jag har sett… Jag kan väl inte vara ensam om att tycka att ett fruktfat ofta ser godare ut än kakor?

Gröna druvor, vindruvor. Om bantning.

Stoppa små kärnfria gröna druvor i frysen en stund, perfekt snacks som räcker länge. Om man nu nödvändigtvis måste stoppa i sig saker som inte är lagad mat eller mellanmål. Varför måste man det egentligen? Varför börjar folk småäta? Jo, för att de inte äter ordentligt, eller äter fel. Gör om, gör rätt, spara pengarna du spenderar på bantning och lägg dem på vettig mat i stället. Kanske, i en perfekt värld, tvingas tidningarna att skriva om något mer intressant då. Inte troligt, men vem vet…

Inlägget Bantningsfeber dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2018/01/bantningsfeber/feed/ 2 42222
Slask och väntan http://argaklara.com/2018/01/vantan/ http://argaklara.com/2018/01/vantan/#comments Wed, 24 Jan 2018 21:49:18 +0000 http://argaklara.com/?p=42220 Jag välkomnar slask! Så skönt att det inte längre är nittiosju minusgrader när man står och väntar på taxin (för vänta får man oftast göra om man ska någonstans). Jag skiter fullständigt i om det är smutsigt, grått och blött, så länge jag inte fryser häcken av mig. Det ska vara plusgrader en hel vecka, så med …

Continue reading

Inlägget Slask och väntan dök först upp på Arga Klara.

]]>
Jag välkomnar slask! Så skönt att det inte längre är nittiosju minusgrader när man står och väntar på taxin (för vänta får man oftast göra om man ska någonstans). Jag skiter fullständigt i om det är smutsigt, grått och blött, så länge jag inte fryser häcken av mig. Det ska vara plusgrader en hel vecka, så med lite tur försvinner all snö. Med den här farten är den borta på ett par dagar.

Slask på trottoaren efter snöfall.

Har försökt få tid hos min läkare i en evighet nu, men det går inte. Receptionen säger att det inte går att boka tid hos henne, och jag har försökt sedan i oktober. Hon brukade ringa varannan fredag för att följa upp angående medicinen, men nu var det länge sedan och jag saknar en del grejer. Det jag har tar snart slut.

Vet inte riktigt hur jag ska göra. Det är ju inte någon större idé att bli inbokad hos en annan läkare vid ett tillfälle, för de hinner aldrig ens gå igenom hela min medicinlista och förnya recept på den tiden man får. Mycket mindre ge råd angående medicineringen som den andra läkaren ville testa, eller veta vad nästa steg är och vad jag har provat.

Får väl vänta. Hela mitt liv är en enda lång väntan. Det är ju liksom ingen som anstränger sig för att hjälpa mig, och jag är så jäkla less på att tjata bara för att få påfyllning av medicinerna. Jag avskyr att tjata, man ska inte behöva tjata för att få någon som helst ”vård” – fast det är inte vård, utan bara administrering. Vård finns ju inte. Nä, vafan.

Inlägget Slask och väntan dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2018/01/vantan/feed/ 2 42220
En gammal dröm http://argaklara.com/2017/12/en-gammal-drom/ http://argaklara.com/2017/12/en-gammal-drom/#comments Tue, 12 Dec 2017 14:14:13 +0000 http://argaklara.com/?p=41705 Gick igenom lite gamla anteckningar för ett tag sedan och hittade den här drömmen som jag skrivit ner. Det är ett par år sedan det här hände, men det var en så jäkla weird och rolig dröm att jag måste dela med mig igen. I min dröm hade jag ett gäng kattungar. Fem stycken, men …

Continue reading

Inlägget En gammal dröm dök först upp på Arga Klara.

]]>
Gick igenom lite gamla anteckningar för ett tag sedan och hittade den här drömmen som jag skrivit ner. Det är ett par år sedan det här hände, men det var en så jäkla weird och rolig dröm att jag måste dela med mig igen.

I min dröm hade jag ett gäng kattungar. Fem stycken, men de hade inga föräldrar, och de pratade och skrev svenska redan vid fyra veckors ålder. Två av dem var ganska normala kattungar som dattade runt och lekte hela tiden, och de andra tre var lite smartare än genomsnittet. De ville inte alls bete sig som kattungar, utan satt hellre och läste Dagens Industri i stället. Gos? Inte alls. Möjligen från de två som var lite normala.

Kattungar, grå katt

En av dem skrev en symfoni när han var fem veckor gammal. Eftersom han var en kattunge (med små tassar utan möjlighet att dra in klorna) kunde han inte spela något instrument, men han lyckades på något sätt skriva ner ett helt partitur med bläck och fjäderpenna på bara några dagar. Inte illa för en pytteliten kattunge.

En annan av dem ville bli medlem i någon bokklubb, för att senare i livet bli medlem i Svenska Akademien. De hade stora drömmar, de där kattungarna. Jag var så himla besviken för att de inte var söta luddskallar som klättrade upp längs byxbenen och pep hjälplöst när de klättrat upp någonstans men inte vågade ta sig ner, men samtidigt var det coolt att ha en kändiskompositör i miniformat hemma. Ja, helt normalt.

Inlägget En gammal dröm dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/12/en-gammal-drom/feed/ 2 41705
Spara bilder http://argaklara.com/2017/12/spara-bilder/ http://argaklara.com/2017/12/spara-bilder/#respond Tue, 12 Dec 2017 11:18:23 +0000 http://argaklara.com/?p=41772 Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör! Jag står dock för all text! Tidigare i höstas kraschade min laptop. Eller ja, inte helt, men den började låta som en traktor och det verkade inte gå att fixa det, så självklart ville jag spara bilder, filer och sånt innan det var för …

Continue reading

Inlägget Spara bilder dök först upp på Arga Klara.

]]>
Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör! Jag står dock för all text!

Tidigare i höstas kraschade min laptop. Eller ja, inte helt, men den började låta som en traktor och det verkade inte gå att fixa det, så självklart ville jag spara bilder, filer och sånt innan det var för sent. Hade knappt använt någon molntjänst för lagring innan det där hände, men jag valde en sådan och nu använder jag den för i stort sett allt jag vill ha tillgängligt på både telefon, dator och laptop. Alltså har jag inte längre heller 3000 bilder i telefonen som bara väntar på att överföras; de är i molnet och min kamerarulle är tillfredsställande tom.

Sist jag skulle spara ett gäng bilder från en dator som skulle bytas ut (innan jag använde en molntjänst) mailade jag dem till mig själv, vilket i och för sig fungerar men det är ganska omständligt. Dessutom blev jag tillfälligt utelåst ur mitt mailkonto för jag laddade ner så stora volymer mail från deras server. Oops. På ett sätt är emailservrar också molntjänster, men de är kanske inte det första man tänker på. Alla sidor där du loggar in med ett användarnamn och lösenord, där du har personlig information eller filer, är ett slags molntjänst. Du kanske har bilder på Instagram? Då är du redan i ett moln.

Utsikt vid hav och brygga på lantstället, mörka moln. Spara bilder på en molntjänst.

Molnlagring är optimalt för företag, eftersom de anställda har tillgång till det som finns i molnet var de än befinner sig, och det finns några tjänster som fokuserar på det. NetNordic, till exempel, som även är stora i Danmark. Det gör inget om jag råkar radera en film eller bild jag älskar på min telefon eller dator, jag kan bara hämta den igen från mitt moln. Självklart behöver man ett säkert lösenord, som inte går att gissa sig till, i sin molntjänst. Men å andra sidan – det behöver man till allt. Använder du några molntjänster?

 

Inlägget Spara bilder dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/12/spara-bilder/feed/ 0 41772
Gr-br-gr http://argaklara.com/2017/12/gr-br-gr/ http://argaklara.com/2017/12/gr-br-gr/#respond Mon, 11 Dec 2017 15:48:59 +0000 http://argaklara.com/?p=41500 Mörkt. Kallt. Jag klär mig därefter, målar naglarna röda, och gör allt för att inte bli en i mängden av gr-br-gr-färgade människor man ser på stan så här års. Om man passerar nåt ställe i stan där det är mycket folk och lägger en minut på att observera vad folk faktiskt har på sig, så …

Continue reading

Inlägget Gr-br-gr dök först upp på Arga Klara.

]]>
Mörkt. Kallt. Jag klär mig därefter, målar naglarna röda, och gör allt för att inte bli en i mängden av gr-br-gr-färgade människor man ser på stan så här års. Om man passerar nåt ställe i stan där det är mycket folk och lägger en minut på att observera vad folk faktiskt har på sig, så är det en ganska sorglig syn vad gäller färg och form. Allt är i mörka, murriga, odefinierbara färger. Knappt svart, knappt blått, inte riktigt grönt. Det ser hemskt tråkigt ut – lite som stan på vintern när det inte är någon snö.

Jag menar inte att jag är mycket roligare, jag har oftast en svart läderjacka på mig, men lite färg i form av en scarf, mössa eller vantar kostar jag allt på mig. Eller röda läppar ibland. Men mycket svart. Har alltid haft en jäkla massa svarta kläder, det är liksom bara så snyggt och enkelt. Behövs inte så mycket för att piffa till det lite, nåt halsband och armband, så är det klart sen.
Arga Klara

Visst blir man lite sugen på varmare väder och ljusare tider när man kollar på folk ute så här års? Det är mindre än två veckor kvar tills det vänder. Fast det känns som om det kommer vara vinter i flera månader till. Kommer ni ihåg att det kom snö i Stockholm den 8 maj förra året? Japp…

Inlägget Gr-br-gr dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/12/gr-br-gr/feed/ 0 41500
Got my wings http://argaklara.com/2017/12/got-my-wings/ http://argaklara.com/2017/12/got-my-wings/#respond Sun, 10 Dec 2017 14:13:36 +0000 http://argaklara.com/?p=41493 Frågar man mig vilket historiens bästa rockband är, blir svaret utan någon som helst tvekan Aerosmith. Har lyssnat på dem sedan folk började köpa CD-skivor i stället för kassetter (ja, så gammal är jag), och det råder inget tvivel om att några av deras låtar är något av det bästa som gjorts i genren. Last …

Continue reading

Inlägget Got my wings dök först upp på Arga Klara.

]]>
Frågar man mig vilket historiens bästa rockband är, blir svaret utan någon som helst tvekan Aerosmith. Har lyssnat på dem sedan folk började köpa CD-skivor i stället för kassetter (ja, så gammal är jag), och det råder inget tvivel om att några av deras låtar är något av det bästa som gjorts i genren. Last Child, Draw the Line, Dream On, Seasons of Wither, Walk This Way – det är sjukt bra.

Finns en del guldkorn på de nya produktionerna de gjort också, men det är så himla välproducerat så det går inte riktigt att jämföra med 70-talshitsen. De skriver fortfarande riktigt bra nya låtar. Såg den här av en slump för en billig penning och köpte den omedelbart, utan tvekan. Got my wings. Älskar’t.

Aerosmith halsband. Got my wings!

Har varit på ett par konserter med Aerosmith när de varit i Swedenland, den senaste var väl för ett par år sedan. 2014. De är ett av de där få banden som är bättre live än på skiva, fortfarande, trots att de nått pensionsåldern. Inte för att det är något negativt, men de flesta musiker behöver inte fylla en skitstor scen med sina personligheter i en gigantisk arena när de spelar – oavsett publikens storlek. I got my wings.

 

Inlägget Got my wings dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/12/got-my-wings/feed/ 0 41493
Advent nummer 2 http://argaklara.com/2017/12/advent-nummer-2/ http://argaklara.com/2017/12/advent-nummer-2/#respond Sat, 09 Dec 2017 18:17:50 +0000 http://argaklara.com/?p=41490 Andra advent i morgon, telefonen och sociala medier talar om för mig att många kompisar har eller ska baka pepparkakor i helgen. Själv köpte jag en låda Nyåkers stora hjärtan, de är mycket godare än de jag eventuellt skulle baka själv ändå. Perfekta, faktiskt. De man bakar blir ojämna och smakar ofta antingen mjöl eller …

Continue reading

Inlägget Advent nummer 2 dök först upp på Arga Klara.

]]>
Andra advent i morgon, telefonen och sociala medier talar om för mig att många kompisar har eller ska baka pepparkakor i helgen. Själv köpte jag en låda Nyåkers stora hjärtan, de är mycket godare än de jag eventuellt skulle baka själv ändå. Perfekta, faktiskt. De man bakar blir ojämna och smakar ofta antingen mjöl eller bränt. Med en gnutta ädelost på Nyåkers blir det extra bra.

Pepparkakor med ädelost

Det är väl lite mörkt ute, men det hänger diverse extra ljuskällor inne så här års. En halvtrasig pappersstjärna, en ny och väldigt fin ljusslinga, och en adventsljusstake från 70-talet. Sjuarmad, traditionell, och självklart brun. Den är i alla fall så stadig att katterna inte river ner den. Hoppas jag. Kan inte ha så himla mycket pynt och skit framme, det blir bara leksaker av det ändå.

I kväll är det lugnt här hemma, jag är solo och fryser om fötterna, R är i garaget och byter olja på bilen och vallar skidor eller nåt. Vad nu det ska vara bra för, någon snö att åka på finns ju inte. Måste säga att vintervädret har varit alldeles utmärkt hittills. Det har kommit snö två gånger, men den har smält bort samma dag. I dag är det ungefär 6 plusgrader – helt perfekt för den här tiden på året. Inga jäkla hala isfläckar eller knöliga snötrottoarer. Om man skulle ta en pepparkaka till kanske? Det är ju ändå säsong.

Inlägget Advent nummer 2 dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/12/advent-nummer-2/feed/ 0 41490
Le för kameran http://argaklara.com/2017/11/le-for-kameran/ http://argaklara.com/2017/11/le-for-kameran/#respond Wed, 29 Nov 2017 10:52:39 +0000 http://argaklara.com/?p=41421 Man blir aldrig särskilt snygg när man försöker göra sig till för någon som ska fotografera. Oavsett hur bra man tror att man är på att posera, så är det ett fåtal personer som lyckas. Många verkar tro att de gör ett bra jobb, men de flesta arbetar faktiskt inte som modeller och är nog …

Continue reading

Inlägget Le för kameran dök först upp på Arga Klara.

]]>
Man blir aldrig särskilt snygg när man försöker göra sig till för någon som ska fotografera. Oavsett hur bra man tror att man är på att posera, så är det ett fåtal personer som lyckas. Många verkar tro att de gör ett bra jobb, men de flesta arbetar faktiskt inte som modeller och är nog inte så duktiga som de kanske tror. Det allra bästa är att le för kameran, för de allra flesta människor blir mycket snyggare när de ler. De flesta, inte alla.

Min svarta katt Finkel visar tänderna

Min polare Finkel ser lite ut som en fladdermus, tänderna sticker alltid ut lite grann. Kallar honom för fruit bat ibland. Men det är ganska likt mig (och många andra) som försöker att le utan att egentligen vara glada. Har man inte glada ögon, ser man mest konstig ut om munnen ler. Lite som Finkel. Vi ser ganska lika ut, han och jag, när vi försöker göra oss till och le för kameran…

Inlägget Le för kameran dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/11/le-for-kameran/feed/ 0 41421
Julklappstips 2017 http://argaklara.com/2017/11/julklappstips-2017/ http://argaklara.com/2017/11/julklappstips-2017/#comments Tue, 28 Nov 2017 18:50:28 +0000 http://argaklara.com/?p=41381 Det börjar bli hög tid att handla julklappar! Jag har ju inte särskilt stor familj, och vi är inte många som köper paket till varandra, men det är några som alltid får en klapp av mig och jag behöver alltid julklappstips. Syrran och hennes dotter får såklart något, och ibland får älskaren R någon liten …

Continue reading

Inlägget Julklappstips 2017 dök först upp på Arga Klara.

]]>
Det börjar bli hög tid att handla julklappar! Jag har ju inte särskilt stor familj, och vi är inte många som köper paket till varandra, men det är några som alltid får en klapp av mig och jag behöver alltid julklappstips. Syrran och hennes dotter får såklart något, och ibland får älskaren R någon liten present också. Det är fortfarande ganska enkelt att hitta julklappar till min systerdotter, men det var ännu lättare när hon var mindre. Nu börjar hon att bli så pass stor att hon har en ganska specifik önskelista, och det är ju ganska tacksamt.

Till syrran däremot, det är helt hopplöst. Och det blir inte bättre av att hon själv inte har en aning om vad hon önskar sig, men det vet å andra sidan inte jag heller så jag är säkert lika svår. Vi brukar fråga varandra i november eller början av december, men ingen av oss brukar ha någon konkret önskelista. Det enda som alltid funkar är några mysiga eller lyxiga skönhetsprodukter, någon härlig kräm eller nåt snyggt smink som piffar upp, sådant är alltid kul att få. Och kul att ge också, för vi vet att det funkar.

Smink från NordicFeel

Jag brukar oftast handla online, för mig som är sjuk är det så mycket enklare att bara beställa hem det från NordicFeel i stället för att trängas i julrushen. De har förresten en riktigt bra lista med julklappstips 2017, för alla oss som är lite vilse i planeringen. De har olika kategorier med olika produkter beroende på vem det är man letar efter en julklapp åt, och det är faktiskt riktigt bra tips och bra priser.

Hårprodukter från NordicFeel

Jag brukar hinta till R ibland när jag ser något som jag gillar, att jag önskar mig en sån i julklapp. Han är faktiskt förvånansvärt bra på att komma ihåg sånt, eller så kanske jag hintar det lite för övertydligt eller för många gånger. I år har jag bara en konkret sak på min önskelista, en grej till mitt målande. R vet precis vad det är och har till och med avrått mig ifrån att köpa den själv! Men jag måste kanske börja fundera lite mer på vad jag ska säga till syrran att jag önskar mig, för jag vet ju att det finns saker jag drömmer om – jag har bara glömt att jag drömmer om dem. Vad har du för bra julklappstips i år?

Inlägget Julklappstips 2017 dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/11/julklappstips-2017/feed/ 1 41381
Mens-konst på Slussen http://argaklara.com/2017/11/mens-konst-pa-slussen/ http://argaklara.com/2017/11/mens-konst-pa-slussen/#comments Mon, 27 Nov 2017 10:47:35 +0000 http://argaklara.com/?p=41392 Passerade Slussen för ett tag sedan och såg den nya konsten som funnits där i ett par månader, och herrejäklar vad hemskt det ser ut. Det är liksom en massa barnteckningar i svart och vitt, enkla träd och fåglar, och så några kvinnor i streckgubbe-stil som visar upp sina underliv med mensfläckar. På en av …

Continue reading

Inlägget Mens-konst på Slussen dök först upp på Arga Klara.

]]>
Passerade Slussen för ett tag sedan och såg den nya konsten som funnits där i ett par månader, och herrejäklar vad hemskt det ser ut. Det är liksom en massa barnteckningar i svart och vitt, enkla träd och fåglar, och så några kvinnor i streckgubbe-stil som visar upp sina underliv med mensfläckar. På en av Sveriges knutpunkter där mest folk passerar per dag? I stället för att visa upp något snyggt, något välgjort, något man kan beundra för motivet eller för hur skicklig konstnären är? Seriöst? Så här ser det ut:

Konst på Slussen i Stockholm. Mensfläckar och barnteckningar.

Ett träd, en kvinna och en blomma. Jag trodde att det var ett jäkla skämt först men det är tydligen på riktigt något som ska sitta på Slussen i ett år. Konstnären heter Liv Strömquist, och så här sa hon till Svenska Dagbladet i september om konsten:

– Det är ju konstigt att det upplevs som så otroligt provokativt att se det, för det är ju någonting som vi ser hela tiden. Jag har lite svårt att förstå det faktiskt.

Vad då provokativt? Det är inte ett dugg provokativt, det är bara väldigt fult. Jag tycker att det ser oerhört barnsligt ut, och det krävs inte särskilt mycket talang att rita själva ”konstverken”. Det är inte beundransvärt, varken med eller utan mensfläckar. Har diskuterat konsten med en hel massa folk och jag har inte hört någon hittills som tycker att det är intressant, bra eller tänkvärt. Överhuvudtaget.

Jag förstår inte hur konstnären själv inte kan förstå varför det är så provokativt. Självklart förstår hon väl att folk i allmänhet inte är särskilt sugna på att se en teckning av en kvinna med trosor med mensfläckar varje dag på väg till och från jobbet? Varför inte? För att det inte är varken vackert eller tänkvärt. Det är väl självklart att mens är naturligt – hälften av jordens befolkning har det – men det betyder inte att man vill se det i form av konst. Inte alls faktiskt. Lika lite som jag vill se snor, öronvax eller tånaglar.

Vad är poängen med att bara visa upp något man tror är provokativt, när det inte är vackert eller intressant? Nej, tunnelbanan är ett utmärkt ställe att visa upp konst på, och jag tycker att det är synd och skam att man inte visar upp det bästa Stockholm eller Sverige har att bjuda på, särskilt på en så aktiv station som Slussen.

Inlägget Mens-konst på Slussen dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/11/mens-konst-pa-slussen/feed/ 4 41392
Säsong för granatäpplen! http://argaklara.com/2017/11/sasong-for-granatapplen/ http://argaklara.com/2017/11/sasong-for-granatapplen/#respond Sun, 26 Nov 2017 09:49:51 +0000 http://argaklara.com/?p=41363 Ni vet väl vad en av de få fördelarna med vintern är? Det är säsong för granatäpplen! Ofta hittar man två för tjugo spänn, visserligen är det ingen toppenkvalitet eftersom de ofta har varit frysta eller i alla fall för kalla för att hålla särskilt länge, men om man inte ska spara dem så länge …

Continue reading

Inlägget Säsong för granatäpplen! dök först upp på Arga Klara.

]]>
Ni vet väl vad en av de få fördelarna med vintern är? Det är säsong för granatäpplen! Ofta hittar man två för tjugo spänn, visserligen är det ingen toppenkvalitet eftersom de ofta har varit frysta eller i alla fall för kalla för att hålla särskilt länge, men om man inte ska spara dem så länge så funkar de finfint att äta som de är. Granatäpple, granatäppelkärnor

Jag käkar minst ett par stycken i veckan i skrivande stund, om händerna tillåter det. Man lär sig ju skära upp och skala dem hyfsat bra när man är en van ätare, men det är jobbigt för lederna att hålla hårt, bryta sönder och pilla ut det röda guldet. R har inte tålamod att hjälpa mig med att få ut allt heller. Det finns ju frysta granatäppelkärnor att köpa, men det är inte alls samma sak. Goda, visst, men inte alls som färska. Passar i alla fall på att käka en jäkla massa så länge det är säsong för granatäpplen, för jag saknar dem högt resten av året.

Inlägget Säsong för granatäpplen! dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/11/sasong-for-granatapplen/feed/ 0 41363
Kopplingen mellan musik och hasardspel http://argaklara.com/2017/11/kopplingen-mellan-musik-och-hasardspel/ http://argaklara.com/2017/11/kopplingen-mellan-musik-och-hasardspel/#respond Sat, 25 Nov 2017 17:49:45 +0000 http://argaklara.com/?p=41386 Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör! Jag står dock för all text! De flesta håller med i påståendet att musik har ett stort och betydande inflytande på flera saker i våra liv, något som även forskare enas om. Musik kan påverka vårt humör, hur atmosfären känns i ett rum, och …

Continue reading

Inlägget Kopplingen mellan musik och hasardspel dök först upp på Arga Klara.

]]>
Detta är ett sponsrat inlägg som innehåller länk till en annonsör! Jag står dock för all text!

De flesta håller med i påståendet att musik har ett stort och betydande inflytande på flera saker i våra liv, något som även forskare enas om. Musik kan påverka vårt humör, hur atmosfären känns i ett rum, och i vissa fall hela vårt välmående. Det är inte särskilt ofta man hör folk som spelar hårdrock i arbetsrummet, och inte heller hörs särskilt mycket klassisk musik på stranden eller på gymmet. Självklart är det musikens genre och stil som spelar in mest, men en låts hastighet har också en viss betydelse. Den kan får oss att känna oss mer eller mindre pigga, och det här utnyttjas ofta av företag.

Musik på casinosidor

Ett exempel är Unibet Casino, som är fullt medvetna om att bakgrundsmusiken i spelen påverkar hur människor spelar och lägger sina vad. Självklart försöker de då att spela musik på ett sätt som får oss att spela mer och mer. Det finns faktiskt forskning i ämnet också, av tre framstående experter som analyserade hur musikens tempo är en faktor för hur folk spelar på hasardspel. L. Dixon, R. Trigg och M. Griffiths publicerade en artikel i detta ämne i International Gambling Studies 2007 (volym 7, sid 315-316). De genomförde en undersökning där de analyserade musikens tempo som en faktor i spelbenägenhet på casino. Om man redan är medveten om hur sådana småsaker som tempo och rytm i det vi hör påverkar oss, så är inte resultatet särskilt överraskande. Olika tempon i musik kan givetvis påverka hur människor som lyssnar till den gör sina val, också när de spelar spel online.

Musik

Musik som har ett högre tempo gör att människor lägger sina satsningar på casino snabbare, utan att tänka efter så länge först. Det kanske inte alltid är en medveten handling, men deltagarna vid bordet tenderar att inte vilja hamna bakom, och satsar snabbare utan att vänta och överväga. Det ger dem en känsla av uppmuntran att fortsätta och satsa. Snabbare tempo i musik leder dessutom ofta till att människor ofta bedömer annonser på ett mer positivt sätt, som att de framkallar mer glada känslor. Musik med ett långsamt tempo, eller ingen musik alls, gör ofta att de som spelar hasardspel känner sig oroliga, och spelet blir inte riktigt lika spännande. Då blir den enda faktorn av spänning själva spelet, och det finns inga andra faktorer som kan påverka spelarnas humör eller sätta dem under press. Även om det bara är en liten melodislinga, så gör den ett stort jobb. Ju mer fängslande, desto bättre.

För mig är det självklart att musik har en väldigt stor inverkan på oss, mer an vad vi många gånger tror. Musik får oss till exempel att uppfatta handlingen i en film eller en TV-serie på ett visst sätt, och om ljudet är avstängt när du ser en läskig film så blir den faktiskt inte alls särskilt läskig. Företag spelar en viss typ av melodier i TV-reklam, för att få oss uppmuntrade och vänligt inställda till varorna de försöker sälja. Om man är medveten om hur stort inflytande musik och ljud har i våra liv, kanske vi kan förändra en känsla helt enkelt genom att byta musik…?

Inlägget Kopplingen mellan musik och hasardspel dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/11/kopplingen-mellan-musik-och-hasardspel/feed/ 0 41386
Börja med Bitcoin! http://argaklara.com/2017/11/borja-med-bitcoin/ http://argaklara.com/2017/11/borja-med-bitcoin/#comments Sat, 25 Nov 2017 12:11:24 +0000 http://argaklara.com/?p=41431 Alla snackar om Bitcoin, eller hur? Hur man borde investera i det, eller i alla fall öppna en plånbok och samla lite gratis, eftersom värdet bara går upp. Jag började läsa på om det för många år sedan, när det var ganska nytt och det började komma sidor där man lätt kunde samla Bitcoins då …

Continue reading

Inlägget Börja med Bitcoin! dök först upp på Arga Klara.

]]>
Alla snackar om Bitcoin, eller hur? Hur man borde investera i det, eller i alla fall öppna en plånbok och samla lite gratis, eftersom värdet bara går upp. Jag började läsa på om det för många år sedan, när det var ganska nytt och det började komma sidor där man lätt kunde samla Bitcoins då och då. Brukar säga att jag ska bli Bitcoinmiljonär när jag blir gammal eftersom jag inte lär få någon vanlig pension, varför inte bli det du också?

Det har blivit väldigt lätt att använda Bitcoin. När jag började titta på det för flera år sedan var mitt största bekymmer: ”Hur kan jag använda dem i verkligheten?” Det är lätt att tro att de bara är några nummer på en webbplats, men det är faktiskt väldigt enkelt. Jag samlar fortfarande, för det är så himla enkelt och numera även väldigt lätt att använda dem när man handlar, eller byta dem mot svenska kronor och föra över dem till sin bank. Så här kommer en komplett guide till hur man börjar samla Bitcoins.

En komplett guide till att börja med kryptovaluta.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin (BTC) är en digital valuta, skapad och sparad elektroniskt. Den är inte kontrollerad av någon, till skillnad från traditionella valutor – det är helt decentraliserat. De kan inte skrivas ut, utan är helt enkelt en digital kryptovaluta som inte kontrolleras av någon bank eller central myndighet. Man kan använda det för att köpa saker elektroniskt, precis som du kan med dollar, euro, yen eller andra valutor, men det har mycket låga transaktionsavgifter. Det är lätt att öppna en plånbok, det är gratis, det är anonymt och det är snabbt.

Även om du inte har några planer på att göra någonting med Bitcoin just nu, är det alltid en bra idé att samla några eftersom deras värde hela tiden ökar. Det tar nästan ingen extra tid att samla små delar av Bitcoin, när du väl har öppnat en plånbok. Du kommer ofta att se termen ”Satoshi” när du samlar. Satoshi är namnet på grundaren av Bitcoin, men det är också den minsta fraktionen av ett Bitcoin som för närvarande kan skickas (0.00000001 BTC).

 

Aktuellt värde på Bitcoin:

 

Hur skaffar jag en Bitcoin Wallet?

Det första du behöver göra om du vill börja med Bitcoins, är att skapa en plånbok – wallet. Det är gratis, och det finns många enkla och bra sidor. Coinbase och Payza (som är mycket likt Paypal) är två av mina favoriter. Man verifierar sitt konto och kopplar sitt bankkonto till det om man vill. Du behöver bara en wallet och det spelar ingen roll vilken av sidorna du använder för att lagra dina Bitcoins – alla är gratis.

I Coinbase klickar man på ”Tools” och sedan knappen där det står ”+Create new address” för att skapa en plånbokskod. Varje persons Bitcoin-konto är en samling adresser. Nya adresser blir automatiskt genererade för varje betalning på Coinbase, men sparas i ditt konto för alltid så att man kan återanvända dem.

I Payza måste du först välja valutor. Klicka på ”Wallet” och välj sedan ”Balances”. Välj till exempel Bitcoin, SEK och USD. Klicka sedan på ”Wallet” igen och välj ”Cryptocurrency Address Manager”. Klicka på knappen där det står ”Generera ny address”, så har du en Bitcoin-address i Payza.

Bitcoin-adresser kommer i det här formatet: 1JVWetWwjWgupRLocnhtUK7c2Ns66DUeAj

Börja med kryptovaluta - det är enkelt!

Få gratis Bitcoin genom Faucets

Samla Bitcoins när du ändå använder datorn – det kostar inget och tar bara någon minut. Du kanske tycker att det verkar löjligt att ha bara några kronor i kryptovaluta, men det är det inte. Det som var värt 100:- i Bitcoin för fem år sedan, är i skrivande stund värt 76.783:-. Och eftersom värdet går upp och fler företag accepterar Bitcoin, finns det ingen anledning att tro att man är för sent ute, eller att det inte kommer att öka lika mycket igen. Det finns nämligen bara en begränsad summa Bitcoins, så marknaden kommer inte att mättas.

Jag har sammanställt en lista över sidor där man kan få Satoshis helt gratis med några minuters mellanrum, och de sidorna kallas för Faucets. De är annonsfinansierade för att kunna ge ut gratis Bitcoins. Du kan hålla den här sidan öppen för att påminna dig om de bästa ställena att samla, eller bokmärka varje Faucet efter att du har registrerat dig.

Listan nedan består av välkända och väl fungerande Faucets. Man får pengarna utbetalda till sin plånbok när man har nått en minimigräns, vilken är olika på de olika sidorna. Gränsen är vanligtvis mellan 10k-30k Satoshi, vilket är ganska enkelt att nå. Tiden som står inom parentes är hur ofta du kan samla Satoshis på de olika sidorna.

Man registrerar ett konto med e-postadress eller sin wallet adress. För själva insamlandet av Bitcoin löser en captcha. Lämna en kommentar om du behöver detaljerade instruktioner eller hjälp med någon av dessa Faucets.

Faucet Hub är ett centrum för många olika Bitcoin faucets. Det är också en microwallet, som samlar dina kryptovalutor från alla faucets listade nedan, så du kan få din utbetalning tidigare genom att ofta ta ut det du tjänat direkt från varje faucet. Du kan gör också superenkel Bitcoin-mining i Faucethub enbart genom att klicka på Mining och ha datorn på. Dessa Faucets skickar dina förtjänster till Faucet Hub:


Hur får jag ut mina Bitcoin i riktiga pengar?

Du kan hur enkelt som helst sälja eller växla Bitcoins för andra valutor genom många handelsplatser eller betalningsförmedlare. Safello, Coinbase eller Payza är bra alternativ om du vill föra över dem till ditt bankkonto. Spectrocoin eller Payza är enkla och bra lösningar om du vill ladda dem på ett betalkort och använda dem.

En komplett guide till kryptovaluta

Köpa Bitcoin

Bitcoin har visat sig vara en oerhört bra investering. Men värdet ändras ofta och ganska mycket, så vissa dagar är det bra att köpa lite, och andra är det bättre att sälja. En Bitcoins värde har gått från $0.10 när det lanserades för tio år sedan, till närmare $10000 i dag. Det går upp och ner, men alla är överens om att det är en riktigt bra investering för framtiden. Fler och fler stora internationella företag börjar ta emot Bitcoin som direktbetalning, utan någon marknadsplats som mellanhand.

Det är oerhört enkelt att köpa kryptovaluta. Man kan göra det på till exempel Bitcoin.se eller Safello med Swish, eller i Payza genom att växla pengar från andra valutor till Bitcoin. Så gott som alla plånböcker har alternativ för att kunna köpa valuta direkt där.

Hur betalar man med Bitcoin?

Om en webbshop tar emot Bitcoin direkt, loggar du bara in till din wallet och skickar summan enligt instruktionerna i webbshoppen. Skicka aldrig pengar till samma plånboksadress igen. Om du vill köpa något annat eller till och med samma sak en gång till, måste du skicka den till adressen som visas i kassan vid den tiden.

Du kan också använda dina Bitcoins för att betala för saker på vilken webbplats eller webbshop som helst där det går att betala med Payza. Och det går oavsett om du har din wallet i Payza eller inte, för Payza fungerar som marknadsplats mellan externa plånböcker och webbshoppar.

Hur skickar jag Bitcoin till någon annan?

Att skicka Bitcoin till andra plånböcker är väldigt enkelt, oavsett vilken plånbok du har. Hitta först sidan för att skicka eller begära. Vissa plånböcker låter dig skicka digital valuta till en e-postadress som är kopplad till den plånboken, men vanligtvis behöver du personens wallet-adress (den långa strängen av slumpmässiga siffror och bokstäver).

Börja med att ange den adress (eller e-postadress) du vill skicka till och från vilket konto/plånbok på sidan. Ange sedan hur mycket du vill skicka, och det är allt. Lycka till!

Vill du bjuda mig på en kopp kaffe nu när du också är på väg att bli miljonär?
Scanna koden eller skicka något till Bitcoin-adressen nedan!Bitcoin QR-kod1JVWetWwjWgupRLocnhtUK7c2Ns66DUeAj

Inlägget Börja med Bitcoin! dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/11/borja-med-bitcoin/feed/ 7 41431
Blep och mlem http://argaklara.com/2017/11/blep-och-mlem/ http://argaklara.com/2017/11/blep-och-mlem/#respond Fri, 24 Nov 2017 19:28:35 +0000 http://argaklara.com/?p=41359 Min lille fruktälskande, hundliknande, superkeliga illbatting gör sig inte alltid särskilt bra på bild. Det är svårt att fota svarta katter, och det är tydligen en av anledningarna till att svarta katter oftast är kvar sist på katthem och dylika ställen. Men de är minst lika trevliga som alla andra, och jag älskar min variant …

Continue reading

Inlägget Blep och mlem dök först upp på Arga Klara.

]]>
Min lille fruktälskande, hundliknande, superkeliga illbatting gör sig inte alltid särskilt bra på bild. Det är svårt att fota svarta katter, och det är tydligen en av anledningarna till att svarta katter oftast är kvar sist på katthem och dylika ställen. Men de är minst lika trevliga som alla andra, och jag älskar min variant högt. Dessutom får han mig ofta att skratta högt. Häromdagen låg han på diskbänken och lekte med sin tygräka.

Min svarta katt Finkel leker på bänk med tungan ute. Blep och mlem.

Hehe, han ser ju lite lustig ut med tungan ute, men vet ni exakt hur lustig han egentligen ser ut? Jo, så här lustig blir man om man klipper och vrider lite i fotot.

Svart katt med tungan ute, Finkel. Blep och mlem.

Det finns ett par ord för djur med tungan ute. ”Blep” och ”mlem”, de har lite olika betydelse. Blep är ”the act of a cat sticking its tongue out slightly without realizing it, often for long periods of time”, och mlem är ett adjektiv; ”the sound effect it makes when a tongue exits and re-enters the mouth”. Det här är en tydlig mlem, men han gör en del bleps också. Återkommer i ärendet.

Inlägget Blep och mlem dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/11/blep-och-mlem/feed/ 0 41359
Fin pillerdosa! http://argaklara.com/2017/11/fin-pillerdosa/ http://argaklara.com/2017/11/fin-pillerdosa/#comments Thu, 23 Nov 2017 10:05:12 +0000 http://argaklara.com/?p=41351 Skaffade några nya medicindosor, eller dosett eller vad ni nu vill kalla det. De var så himla söta att jag inte kunde låta bli, för hur trevligt är det inte att äta piller ur en sån här i stället för en stor, fyrkantig och vass röd landstingsdosa? Doseringshjälpmedel kanske det kallas förresten. Jag säger nog …

Continue reading

Inlägget Fin pillerdosa! dök först upp på Arga Klara.

]]>
Skaffade några nya medicindosor, eller dosett eller vad ni nu vill kalla det. De var så himla söta att jag inte kunde låta bli, för hur trevligt är det inte att äta piller ur en sån här i stället för en stor, fyrkantig och vass röd landstingsdosa? Doseringshjälpmedel kanske det kallas förresten. Jag säger nog bara pillerdosa.

Pillerdosa, dosett för medicin. Orange apelsin och grön citron

Skulle inte tro att de är i toppenkvalitet för jag hittade dem på Wish, och de kostade inte mer än några spänn styck. Har köpt ett par av varje, men det fanns en variant i rosa som jag ska beställa en av också. Får väl köpa på mig ett litet lager av dem, för det är väldigt mycket trevligare att använda flera gånger om dagen än en stor ful grej som bara påminner mig om hur sjuk jag är. Ska nog ha en extra sån där dosa med bara godsaker i också, tror jag. Rätt så snygga, va? Ibland händer det, liksom.

Inlägget Fin pillerdosa! dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/11/fin-pillerdosa/feed/ 2 41351
Flingterror http://argaklara.com/2017/11/flingterror/ http://argaklara.com/2017/11/flingterror/#comments Tue, 21 Nov 2017 18:18:50 +0000 http://argaklara.com/?p=41347 I dag kom den. Den första snön. Visst är det väldigt vackert så länge det är så här kallt och det faktiskt är vitt ute, men vad fasen? Jag hatar snö! Flingterror. Snökaos. Har frusit som tusan i två dagar nu, det var visst någon som stängde av elementen när denne tyckte att det var …

Continue reading

Inlägget Flingterror dök först upp på Arga Klara.

]]>
I dag kom den. Den första snön. Visst är det väldigt vackert så länge det är så här kallt och det faktiskt är vitt ute, men vad fasen? Jag hatar snö! Flingterror. Snökaos. Har frusit som tusan i två dagar nu, det var visst någon som stängde av elementen när denne tyckte att det var varmt i förra veckan, och denne någon har sedan inte satt på dem igen när det blev kallt.

Men nu är värmen tillbaka igen, jag sitter i skrivande stund på schäslongen med den mjukaste filten ever (Heat Holders) och de mjukaste och varmaste sockorna ever (också Heat Holders) på fötterna. Nyss käkat, har haft huvudvärk hela dagen. Det händer inte så mycket här. Jag skriver en hel del (fast inte till den här sidan) och försöker på något sätt inte tänka på att det kommer att vara så här kallt i flera månader till.

Utsikt från balkongen med snö

Jag har ju lyxen, som folk brukar säga, att slippa gå ut och stappla iväg till ett jobb som alla andra. De flesta verkar tro att det är lyxigt att vara hemma fastän det inte kunde vara mer fel. Det är faktiskt inte särskilt lyxigt att vara för sjuk för att kunna åka iväg och jobba, varenda jäkla dag, resten av livet, men det är i alla fall skönt att slippa trängas i flingterror och köldchock med andra i rusningstrafiken. Nu är det nog dags att käka lite choklad. Japp.

Inlägget Flingterror dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/11/flingterror/feed/ 2 41347
Halloween på tisdag http://argaklara.com/2017/10/halloween-pa-tisdag/ http://argaklara.com/2017/10/halloween-pa-tisdag/#comments Thu, 26 Oct 2017 13:45:30 +0000 http://argaklara.com/?p=41208 Det är det många som undrar när det är Halloween, för folk tror att det alltid är en helg i slutet av oktober eller början av november, precis som Alla helgons dag. Men så är inte fallet, det är inte samma sak. Halloween är alltid den 31 oktober, oavsett vilken veckodag det är. Och oavsett när det är …

Continue reading

Inlägget Halloween på tisdag dök först upp på Arga Klara.

]]>
Det är det många som undrar när det är Halloween, för folk tror att det alltid är en helg i slutet av oktober eller början av november, precis som Alla helgons dag. Men så är inte fallet, det är inte samma sak. Halloween är alltid den 31 oktober, oavsett vilken veckodag det är. Och oavsett när det är Alla helgons dag. Och i år är Halloween på tisdag, så det är då barnen ska ut på bus- eller godisvandring – om de nu måste. Jag ogillar konceptet, för de flesta föräldrar verkar inte ha talat om för sina barn att man bara  knackar på där man firar (alltså har någon form av halloweenpynt som syns vid ytterdörren). Utsätt inte barnen för irriterande vuxna i onödan, gör rätt från början.

Spöke

Det brukar vara en och annan fest med Halloween-tema helgerna före och efter Halloween, men i år verkar det inte bli någon för min del. R är borta och jobbar med annat varje helg under en lång period – han var till och med borta på vårt jubileum och vill helst ligga och sova när han faktiskt kommer hem, så det är väldigt trist. Försöker få till lite kul då och då i alla fall, var och kollade in en konsert på Cirkus i söndags och har en hel del grejer i november. Och ganska fullt upp med skrivande och sånt på annat håll på vardagarna, som försvinner alldeles för fort.

Hur som helst, på tisdag är det Halloween och jag kommer att bjuppa de som kommer och ringer på dörren på godis, även om jag inte har nåt pynt utanför. För barnens skull. Det är alltid de som får lida för föräldrarnas dumhet ändå.

Inlägget Halloween på tisdag dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/10/halloween-pa-tisdag/feed/ 4 41208
Höstens ljusa punkt http://argaklara.com/2017/10/hostens-ljusa-punkt/ http://argaklara.com/2017/10/hostens-ljusa-punkt/#respond Tue, 24 Oct 2017 13:03:59 +0000 http://argaklara.com/?p=41205 Jag gillar ju inte direkt den här tiden på året, men det finns en ljus punkt med tillvaron just nu. Det är gott om material till paj! Allt dåligt, de där jäkla hala löven på gatorna, att det är kallt och blött, att dagarna är mörka och det skymmer redan innan man äter middag, allt det är …

Continue reading

Inlägget Höstens ljusa punkt dök först upp på Arga Klara.

]]>
Jag gillar ju inte direkt den här tiden på året, men det finns en ljus punkt med tillvaron just nu. Det är gott om material till paj! Allt dåligt, de där jäkla hala löven på gatorna, att det är kallt och blött, att dagarna är mörka och det skymmer redan innan man äter middag, allt det är vidrigt. Så det gäller att ta vara på fördelarna.

Nackdelen med hösten är ju såklart att det snart blir vinter, och det är verkligen inte okej. Snö, kyla, ojämnt underlag, halt, vidrigt. Från vår, till sommar, till höst och sen tillbaka vore perfekt. Det är i och för sig lite mysigt när det blir mörkt på hösten, så att man kan köra igång alla mysiga ljus och lampor överallt.

Paj, förresten hörni. Är det någon som har testat pumpapaj? Det känns lite töntigt att köpa en hel pumpa bara för att göra en liten paj, särskilt eftersom jag inte ens vet om jag gillar det, och de är ganska dyra. Och skitstora, jag orkar inte släpa hem någon. Om jag har förstått det hela rätt är det många som använder pepparkakskryddor i pumpapaj, men hur smakar egentligen sötad pumpa i en paj? Jag tror helt enkelt att någon måste bjuppa mig på en bit. Någon som känner sig manad?

Halloween pumpa

Inlägget Höstens ljusa punkt dök först upp på Arga Klara.

]]>
http://argaklara.com/2017/10/hostens-ljusa-punkt/feed/ 0 41205