Bananer

Jag gillar bananer, de går snabbt att äta och ger förhållandevis mycket energi jämfört med annan frukt. De ska vara lite gröna fortfarande (ungefär som nummer tre eller fyra på bilden nedan), annars smakar de lite sunkigt, men de är bra både råa, i smoothies, i mat och bakverk. Sitter och tuggar på en nu, medan jag åker till jobbet. Perfekt mat på resan.

De bananer vi äter (Cavendish) är inte samma art som våra far- eller morföräldrar åt (Gros Michel). Den senare dog ut för 50 år sen efter ett svampangrepp, och dagens sort skapades. Våra bananer idag är framtagna i ett laboratorium, de kan inte föröka sig själva utan mänsklig hjälp, och de har väldigt låg motståndskraft mot sjukdomar. Det finns en stor risk att dessa också dör ut.

Banan

Bananer tas sällan upp i diskussionen om modifierad mat. Jag tycker nog att ibland är det bra att man hjälper naturen lite på traven, för att försöka tillgodose växande behov. Så länge det inte går till överdrift. För bananer är ju så goda, särskilt med choklad, i en banoffeepaj, friterade, eller på en smörgås med jordnötssmör…!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/09/bananer/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.