När ska du dö?

Filmen The Bucket List (Nu eller aldrig), med Morgan Freeman och Jack Nicholson gick på TV för ett par dagar sedan. Den handlar om två gamla män som har fått cancer, och lär känna varandra på sjukhuset. De bestämmer sig för att se världen och uppleva saker innan de dör, sagt och gjort. Skulle du vilja veta när du ska dö?

Det skulle vara oerhört sorgligt för de anhöriga, om döden låg nära inpå, och alla visste om det. Men samtidigt tror jag att man skulle njuta av livet mer. För min egen del känns det rätt värdelöst att veta att jag ska leva i 50 år till och ha så här ont, att det inte blir bättre än vad det är nu. Det är inte värt smärtan, att göra ”jobbiga” saker som till exempel att åka någonstans.

Om jag däremot visste att jag skulle dö den 14 januari 2021 skulle det vara lättare att planera in saker jag vill göra, veta vad pengarna räcker till och fixa allt som behövs. Lite pragmatiskt kanske, men då skulle jag ha 10 år på mig, och det hade liksom inte gjort lika mycket att ha ont en sån tidsperiod jämfört med 50 år. Och jag skulle inte tala om det, för jag blir ledsen av att se andra ledsna. Nåja. Jag lär ju bli kvar 65 år till i alla fall, skit också.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/09/nar-ska-du-do/

2 kommentarer

  • Monicaschseptember 11, 2011 kl. 22:01
  • Svara

  Idag borde din blogg heta klokaklara. Livslängden vet vi inget om. Men våra gener antyder ett långt liv. Kort eller långt – att ta vara på varje dag är en konst. Lyckas man med det är mycket vunnet.

   • Klaraseptember 11, 2011 kl. 22:24
   • Svara

   Ja, ibland är det svårt att njuta. Men jag övar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.