När är Halloween i Sverige?

Ja, det är det många som undrar, för folk tror att det alltid är en helg i slutet av oktober eller början av november, precis som Alla helgons dag. Men så är inte fallet, det är inte samma sak. Halloween är alltid den 31 oktober, oavsett vilken veckodag det är. Och oavsett när det är Alla helgons dag.

Följande är till er föräldrar som skickar ut era barn på bus- eller godisvandring (vilket jag inte har något alls emot). Skicka ut dem på rätt dag (alltså måndag) och lär dem att man bara knackar på där man firar (alltså har någon form av halloweenpynt som syns vid ytterdörren) så blir det nog bra. Och lär dig själv det också. Utsätt inte barnen för irriterande vuxna i onödan, gör rätt från början.

Jag ogillar att det ringer på dörren flera gånger varje kväll, både flera dagar före och efter Halloween. Det är jag garanterat inte ensam om. Och eftersom det är så få som ens firar, är irritationen stor även när barnen kommer på rätt dag och ringer på överallt, även där det inte är pyntat.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/10/nar-ar-halloween-i-sverige/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanoktober 27, 2011 kl. 19:41
  • Svara

  Underbar bild! Jag tänker spöka ut mig och skrämma ev ungjävlar som ringer på och tigger godis. Jag vill ha mitt godis för mig själv. 👿

  • oktober 27, 2011 kl. 19:48
  • Svara

  Hahaha! Om det kommer någon på måndag kan jag sträcka mig till att bjuppa på några russin eller en mandarin…

   • oktober 27, 2011 kl. 19:49
   • Svara

   Men jag firar inte ens så det bör inte dyka upp någon. Men det fattar de inte.

  • Tofflanoktober 29, 2011 kl. 14:25
  • Svara

  Nej, barn är ju inte särskilt smarta, bara ute efter mitt godis. HA!

  • Arne Evertssonoktober 31, 2011 kl. 17:49
  • Svara

  Det finns en litet problem med att fira Halloween just den 31 oktober: Alla Helgons Dag kan inträffa på samma dag. Tända ljus på kyrkogården och föräta sig på godis kanske inte passar ihop?

   • oktober 31, 2011 kl. 18:38
   • Svara

   Precis, det kan vara samma dag eftersom vår Alla helgons dag varierar. Men på Irland där traditionen startade (och självklart USA) så är Alla helgons dag alltid den första november, alltså är aftonen (all hallows eve) den 31:a.

   Om vi ska fira någon annan dag än den 31:a så borde vi fira kvällen innan vår Alla helgons dag, alltså en fredag mellan den 30/10-5/11. Men det gör vi ju inte heller. Och redan nu är det ju tyvärr fullt med folk som firar på Alla helgons dag. Många föräldrar jag har pratat med skickar ut sina barn på helgen, den före eller den efter, oavsett när själva högtiden är.

   Det är rörigt som det är, och det blir inte bättre av att folk i allmänhet inte har en aning om vad eller när det är. Eller skickar ut barn för att tigga godis hemma hos folk som kanske hedrar eller minns någon som avlidit, bara för att de inte vet att man inte ska ringa på där det inte är pyntat.

  • marita dahl joffoktober 29, 2017 kl. 18:06
  • Svara

  hej en fråga ja men när gör vuxna det.För det är ju inte bara barnen som firar även vuxna med .Dom som jobbar kan ju inte gå ut i början på veckan på fest eller annat Så det var den här lördagen då som alla klär ut sig eller nästa lördag tacksam för svar Jag brukar faktiskt fråga barn dom vet ju det mer än vad vuxna gör Men nu vet jag faktiskt inte vad som är riktigt längre Jag bryr mig ju inte om det men kul att gå ut se dom somär utklädda Så vilken lördag är det tack ändå hoppas du svarar nej har jag frågat redan när igår då kanske

  1. Jag skulle tro att de flesta gör det helgen efter, men jag vet faktiskt inte eftersom det är en annan helgdag då, och det känns lite som om det är över då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.