Om filmkvällen

Jag glömde ju berätta om filmkvällen! Vi såg Morgan Spurlocks “The greatest movie ever sold”. Den var rolig, men jag tror att långt ifrån alla skulle gilla den sortens satir och ironi som hela filmen bygger på. Det är alltså en slags rolig dokumentär som handlar om Morgan Spurlocks försök att hitta företag som vill sponsra filmen, produktplacering, och företagens galna krav för att vara med och låta sitt varumärke synas i filmen.

Blanda det med smått galna reklamfilmer och regissörers syn på att sälja sig och offra sin konstnärliga idé för företagens pengar (medan företagen anser att de köper in sig i filmen) så har du ungefär vad det handlar om. Helt klart sevärd.

Efter den såg vi dokumentären om Bobby Fischer och ödesmatchen på Island 1972 – “Bobby Fischer against the world”. Han var en lite småbisarr kille med sociala funktionsstörningar, som blev världsmästare i schack. Filmen handlar om dramat kring världsmästartiteln, hans sorgliga uppväxt och den rockstjärnestatus han fick i samband med att han blev världsmästare över Boris Spasskij mitt i kalla kriget.

Hela USA stannade upp när matcherna spelades, ungefär som här i Sverige när Ingemar Stenmark tävlade i världscupen 1974. Det var en intressant personskildring, och man behöver absolut inte vara intresserad av, eller veta något om schack för att gilla den här filmen.

Schack, schackbräde. Såg två filmer på filmkvällen.

För övrigt var det väldigt trevligt, jag åt för mycket godis och var uppe liiiite för länge. Men det gör ingenting.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/10/om-filmkvallen/

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. För mycket godis och för långt sitta-uppe = svensk lördag. Du gjorde helt rätt enligt mitt tycke! (Samma här, fast vi smaskade ost och kex.)

   • oktober 23, 2011 kl. 17:53
   • Svara

   Helt okej någon gång ibland, fast jag skulle klättra på väggarna om det var för ofta (och väga 20 kilo mer)!

 2. Han är en riktigt bra regissör. Kommer ihåg när han gjorde Super Size Me. Väldigt annorlunda film under den tidens period och även nu.

   • oktober 23, 2011 kl. 17:54
   • Svara

   Jag gillar honom skarpt! Det är nog inte helt lätt att göra sådana ämnen roliga, men han lyckas.

  • oktober 23, 2011 kl. 17:54
  • Svara

  Tack!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.