Placebo

I tidningen Fokus kan man läsa om hur läkare nu har tillåtelse att skriva ut placebo (behandling som inte beror på faktiskt verkande beståndsdelar, utan på patientens egna positiva förväntningar) till patienter. För vissa sjukdomar har placebo oerhört bra effekt.

Till exempel finns det dokumenterat om soldater som injicerats med saltvatten i stället för morfin och ändå klarat av en operation i fält, i tron att de är smärtlindrade. Man kan inte mäta någon skillnad i hjärnan vid injicering av placebo eller opiater, alltså är effekten av förväntad smärtlindring väldigt stark.

Det i kombination läkare med vit rock och stetoskop som har ett vänligt bemötande, visar empati, rör sin patient och talar hoppfullt (vilket i sig är en oerhört stark placebo) kan ofta ge en nästan full smärtlindrande effekt. Parkinsons-patienter har bäst effekt av placebo, medan cancerpatienter har sämst effekt.

I en studie 2007 deltog en 50-årig amerikansk man med Parkinsons i en studie och genomgick en bluffoperation i hjärnan (man gjorde alltså ingenting), och efter den kunde han gå för första gången på tio år, hela hans liv förändrades. Efter ett år berättade läkarna att de enbart öppnat hans skalle och sytt igen den, och inom kort var mannen lika dålig som innan ingreppet. Den här omvända effekten kallas nocebo.

När man har en positiv förväntning om att bli frisk, utsöndras dopamin som påverkar beteenden som har med lust och njutning att göra. Inlärning är också en viktig mekanism bakom effekten med placebo – ger man en patient smärtstillande måndag, tisdag och onsdag, men sockerpiller på torsdagen, kommer effekten nästan helt säkert vara samma som tidigare dagar.

Många av dagens antidepressiva läkemedel har ingen som helst klinisk effekt men fungerar utmärkt endast på grund av placeboeffekten. Gula piller är bäst mot depression.

Kapslar lindrar smärta bättre än tabletter, sprutor är bättre än kapslar, dyra mediciner bättre än billigare, att ta placebo fyra gånger per dag är bättre än två gånger, och så vidare. I många länder är det vanligt att patienter får verkninglösa tabletter eller vitaminer i tron om att det är riktig medicin, men då undrar jag hur lite koll patienterna egentligen har?

Jag tar alltid reda på så mycket jag kan om det jag blir ordinerad, och om innehållet i asken är något annat än vad som står på, skulle jag bli arg. Det är att missbruka förtroendet mellan läkare och patient.

Och vad händer då? Noceboeffekten. Precis som en cancerpatient får ondare i den kroppsdel tumören sitter när de fått en diagnos, likadant blir vi sjukare när vi tappar allt förtroende för läkaren eller sjukvården i stort. Om vi öppnar vårt sinne lite så skulle vi kanske behöva färre mediciner, och det gäller både patienter och vårdpersonal.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/10/placebo/

1 ping

  1. […] grejen handlar om att tjäna pengar på placebo. Om någon köper ett hälsoarmband till mig tänker jag köra ner det i halsen på personen och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.