Vakt på häktet dödad – ihjälslagen med sin egen batong

En kvinnlig vakt (eller vårdare, uppgifterna går isär) på häktet i Flemingsberg i Stockholm har blivit ihjälslagen av en man som satt där på grund av misstankar för försök till mord. Tydligen hade han tillbingat tid på rättspsyk och sedan blivit ditflyttad. Det finns även påståenden om att han under den större delen av sitt liv haft kontakt med psykvården.

Hemskt. Mannen hade tagit kvinnans batong och slagit henne med den i huvudet upprepade gånger. Kvinnans kollega hade sprungit iväg. Visst, fight or flight, men i den situationen, i den yrkesrollen, hur kan man lämna sin kollega i sticket? Mannen var högsäkerhetsklassad och potentiellt farlig, det var redan känt. Jag tycker att det är fruktansvärt.

Den stackars kvinnan som sprang iväg lär nog byta jobb. Tyvärr är det inte så att omtanke och samtal biter på alla – särskilt inte på de som sitter på anstalter runt om i landet. Det kommer alltid att finnas de som är våldsamma, oberäkneliga, sjuka, med vanföreställningar, och rent av galna. I särskilt stor andel på häkten och anstalter, sedan psykvården i Sverige klappade ihop. Det borde alla som jobbar med kriminalvård känna till.

Fan vad arg jag blir, det ska inte vara så här.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/10/vakt-pa-haktet-dodad/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanoktober 3, 2011 kl. 19:10
  • Svara

  Sånt här gör mig rosenrasande! Varför demontera psykiatrin när det uppenbarligen inte finns vettiga alternativ, liksom..? GAH!

   • oktober 3, 2011 kl. 19:30
   • Svara

   Ja, hur många gånger måste det hända? Och med väntetiderna till psykiatrisk vård i dagsläget lär det inte direkt bli bättre den närmsta tiden…

  • Lars Nilssonoktober 14, 2011 kl. 15:45
  • Svara

  Mycket tråkig historia. Från säker källa är den kvinnliga väktaren av utländsk härkomst (Mamma från Eritera och Pappan från Ethiopien). Frågan är om vi har att göra med ett rasistmord snarare än psykfall?

   • oktober 14, 2011 kl. 17:49
   • Svara

   Mycket möjligt. Som du märker så är det jag skrev här de allra första uppgifterna som kom ut om saken, sedan dess har jag inte hört så mycket mer förutom ett par dagar efteråt. Och tydligen hade hon inte någon utbildning heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.