Julhandel

Snart är det jul. Enligt Aftonbladet skuldsätter många familjer sig för att fira jul, för att kunna ge barnen de många och dyra julklappar som föräldrarna tycker att de ska ha. Det verkar vara en oerhörd press att köpa presenter, många och gärna dyra saker också. ”I år beräknas svenskarna julshoppa för 65,2 miljarder kronor. Genomsnittssvensken kommer uppskattningsvis att shoppa för 6 900 kronor under december månad.”

Det är ju för fan inte riktigt klokt! Har man inte pengar ska man inte heller spendera pengar på dyra presenter. Tror inte de här föräldrarna att barnen fattar att det är ont om pengar? Det finns barn som känner skuld för att de får något en massa prylar, för de vet att föräldrarna inte har råd egentligen. Och behövs verkligen det sanslösa frosseriet i mat, godis och pynt?

Det finns massor av grejer man kan ge bort som inte kostar så mycket. Att göra egna presentkort på tjänster är otroligt uppskattat till vuxna, till exempel att vara barnvakt, hjälpa till med trädgården, fönsterputsningen eller om man är särskilt bra på något annat. Eller ge bort hembakta kakor, marmelad eller knäck. Man kan göra liknande grejer till barn, beroende på vad de gillar att göra. En picknick i snön eller bara ”en timme med mamma/pappa och du bestämmer vad vi ska göra”.

Varför envisas med att hålla på att köpa en massa prylar när man inte har råd? Är det stolthet, ett försök att inte låtsas om sanningen, eller är man bara dum? Det är helt jävla hysteriskt. Att ge sina ungar en fin jul innebär inte att ge dem en massa presenter eller ha 20 saker på julbordet. Om det inte är det du lär dem, förstås.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/11/julhandel/

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • jessienovember 7, 2011 kl. 21:40
  • Svara

  Bra skrivet!

   • november 8, 2011 kl. 13:58
   • Svara

   Tack!

  • Tatiananovember 8, 2011 kl. 09:56
  • Svara

  Jag kan bara hålla med ! Nu så har ju jag vuxna barn och efter förra årets julhysteri ( min bror och svägerska ) så bestämde de att de inte skulle ge varandra julklappar utan skänka en summa till välgörenhet i år . Jag och mannen var jue i London i fem dagar och det var vår julklapp .

  Inte ens då barnen var små så hade vi julhysteri för vi hade inte de pengarna . Och all mat som fölk smäller i sig.Det får mig att må illa .

   • november 8, 2011 kl. 13:05
   • Svara

   Samma här. Jag köper en julklapp till min syster och hennes dotter, det är allt. Det är bara så dumt att tro att det måste vara si eller så!

  • Tantiluranovember 8, 2011 kl. 16:09
  • Svara

  Åsså kommer präktiga jag då och ska va så himla bra!
  Nä, skämt å sido – jag har faktiskt alltid påtalat för mina barn att man inte kan leva som en miljonär om man inte är det! Och när det har funnits bättre mån att handla har det oftast varit praktiska och förnuftiga saker som blivit presenter och julklappar.Och inte fler än vad som behövts.

   • november 8, 2011 kl. 16:29
   • Svara

   Haha! Det är en sund inställning. Nu verkar det som om alla vill ge sina barn det de själva inte fick när de var små, kosta vad det kosta vill. Och det är helgalet.

    • Tantiluranovember 8, 2011 kl. 16:41
    • Svara

    Du ska vet att jag var en, för min tid, mycketmycket bortskämd unge!Fick jag inte som jag ville, så la’ jag mig ner och sparkade och skrek! Ett kok stryk skulle jag haft. 😉

     • november 8, 2011 kl. 16:57
     • Svara

     Haha! Det kan man inte tro – något rätt måste dina föräldrar ha gjort i alla fall! 😉

  • Tatiananovember 8, 2011 kl. 18:33
  • Svara

  *hållermedTantiluramassor*

   • november 8, 2011 kl. 19:06
   • Svara

   Hon är smart, hon!

  • catdogsnovember 9, 2011 kl. 08:50
  • Svara

  Vilken Toppenidé!
  Ge bort tjänster i julklapp.
  Pengar i kuvert har man ju fått,”Köp något du gillar!”
  Hur trist och fantasilöst som helst.
  Men en tjänst! En sån klapp andas både engagemang och omtanke!
  Ska genast skriva en ”önskelista”, överst ska stå,
  Önskar att någon tvättar alla fönster i huset! 🙂

   • november 9, 2011 kl. 13:03
   • Svara

   Visst är det trevligare än en pryl! Jag ska önskar mig en fotmassage, tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.