Mjölkklänning och spindelgetter

Nu kan man köpa kläder gjorda av mjölk! Till en sådan här klänning (bild från Aftonbladet) går det åt sex liter mjölk. Det är designern Anke Domaske (som även är mikrobiolog) som har utvecklat tyget av koncentrerat kasein, mjölkpulver. Fibrerna spinns som garn och värms upp, så att proteinet inte bryts ner.

Det går utmärkt att tvätta kläderna, och QMilch (som tyget kallas) påstås vara bland annat antibakteriellt och förbättra blodcirkulationen. Materialet känns som silke och luktar inte alls. En klänning kostar omkring 1500-2000:-. Det är faktiskt betydligt bättre rent miljömässigt med mjölk än med bomull. För att odla ett kilo bomull behövs 17000-30000 liter vatten, och till icke-ekologisk bomull går det åt mängder med gift och energi. Jag klär mig gärna i mjölk!

Mjölk, mjölkpaket

Vad blir då nästa steg? Jo, superstarka textilier av spindeltråd (som är lättare och starkare än metall), som kan användas som ersättning för skelett och senor. Forskare har fått spindeltråden tre gånger starkare genom att lägga till små mängder titan, zink och aluminium. Spindelnät går inte riktigt att samla ihop ute i skogen i tillräckligt stor mängd, och svårt att tillverka industriellt eftersom spindlar ofta äter upp varandra i fångenskap.

Därför har man utvecklat spindelgetter – man har tillfört DNA från en spindel till ett befruktat ägg från en get, som föddes med förmågan att framställa mjölk som innehåller det starka proteinet som finns i spindelväv. Voila, spindelgetkläder?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/11/mjolkklanning-och-spindelgetter/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tantiluranovember 16, 2011 kl. 10:24
  • Svara

  Jaha, se där! Jag brukar vara snabb med att fånga upp nyheter. Saker gjorda av spindelväv – där ligger man före. Har nämligen ett fönster i min källare med en spindelvävsgardin! 🙂
  (Det är så vackert så därför har det fått vara kvar. Ja, jag vet att jag är lite udda!)

   • november 16, 2011 kl. 10:28
   • Svara

   Haha! Jag tycker också att spindelväv är snyggt, och så länge man inte är rädd för krypen kan det gott få vara kvar. Vi har dem i mängd på lantstället, kanske ska börja samla spindelväv till en ny rygg…!

  • Alleknovember 16, 2011 kl. 12:28
  • Svara

  Men.. Vad häftigt. Vem kommer på det liksom? Vaknar man en dag och bara ”eureka” – ”jag ska sluta dricka mjölk och se om man kan gör kläder av det” mycket imponerande!

  Läs! Varför? Jo för jag har en sanslöst rolig, ironisk och originell blogg. Allting handlar om självironi, vinklat till humor och någon gång då och då.. Lite kloka tankar

  Kram

   • november 16, 2011 kl. 12:49
   • Svara

   Visst är det coolt! Jag ska jobba stenhårt på min evighetsmaskin gjord av filmjölk.

  • Fnuttennovember 17, 2011 kl. 00:14
  • Svara

  Hur häftigt som helst. Sånt här borde verkligen kunna revulotionera klädindustrin.
  Kul med lite banbrytande saker som sticker ut från mängden.

   • november 17, 2011 kl. 07:34
   • Svara

   Ja! Men undrar om inte getspindlar är häftigare än spindelgetter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.