Årets julklapp

Är det någon som har fått, gett bort, eller känner någon som har fått eller skänkt en färdigpreparerad matkasse med recept i jul? Jag gör inte det. När Handelns utredningsinstitut, som är ett konsultföretag som även bedriver viss forskning, utser årets julklapp (vilket de gör ganska långt innan jul) så utgår de ifrån vissa kriterier. Hur många som faktiskt köper produkten när det väl blir jul har ingenting med saken att göra – vilket gör att jag tycker att hela grejen är ganska dum.

-Årets julklapp skall representera samtiden.
-Det skall vara en nyhet eller ha ett nyväckt intresse under det snart gångna året.
-Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Då fattar jag inte riktigt hur en mössa (2003) eller parfym (1993) kunde bli årets julklappar tidagare, för det är väl sådant som alltid går åt och köps i ganska stor mängd? Och hur 2003 är en mössa, liksom? Var det först 1993 svenskarna började bli medvetna om hur de doftade?

Det urholkar hela grejen och ger noll trovärdighet till konceptet Årets julklapp. Företagen som säljer Årets julklapp får reklam värt många, många miljoner, kan man månntro spekulera i att konsulterna som utser varan har ganska hög lön eller ”julbonus”?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/12/arets-julklapp/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.