Bocken i brand

Julbocken i Gävle brann upp i natt (läst här). Strax före klockan tre tändes den på, och det tog bara fem minuter för den att brinna upp så pass mycket att det bara var ”skelettet” kvar. Det var den 45:e julbocken i ordningen, och 28 av dem har brunnit. I år fick den bara så kvar i fem dagar.

Vissa år har man impregnerat bocken med brandskyddsmedel, och den har då fått stå kvar. I år tänkte man spruta vatten på den så det blev som en is-bock, men plusgraderna gjorde det omöjligt. Man kan förövrigt följa (eller kunde i alla fall, osäkert om de ska bygga upp den trots att den brändes så tidigt) julbocken via webbkamera.

Höbal. Bocken i Gävle i brand.

Varje år kan man satsa pengar på om julbocken ska klara julhelgen eller inte, men jag tror inte att oddsen för att den ska brinna upp är så höga. Visst, den bevakas med webbkameror, men vem som helst kan ju bara gå förbi och fjutta på den, uppenbarligen brinner den ju riktigt snabbt. Förra året bevakades den av vakter dygnet runt – och fick faktiskt stå kvar trots ett par misslyckade försök till sabotage.

-1976 blev den nermejad av en student i en Volvo Amazon.
2001 brände en amerikansk turist ner den, och försvarade sig med att han trodde sig ha deltagit i en laglig, folklig tradition.
2005 var det två gärningmän, en tomte och en pepparkaksgubbe som sköt eldpilar på bocken.

Undrar förresten hur mycket pengar som brinner upp varje gång. Den är ju inte direkt liten… Jag har aldrig ens sett den, men gillar den i alla fall, och även om det är fel så är det ganska roligt när den blir massakrerad på lustiga sätt.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/12/bocken-i-brand/

2 kommentarer

  1. Intressant hur Gävle kommun tänker eftersom pengarna det kostar att bygga bocken och att släcka elden kanske skulle ha räckt till nåt mer samhällsnyttigt.

      • on december 2, 2011 at 18:00
      • Svara

      Kunde inte sagt det bättre själv.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: