Komma ut

Kajsa Bergqvist har kommit ut ur garderoben, har det stått om i tidningarna. Jag tycker inte att det är något stort nyhetsvärde i vem, eller vad någon är kär i. Det finns många betydligt mer intressanta, och viktiga saker att skriva om. Men nog om det.

Är det inte ett ganska dumt uttryck egentligen, att komma ut (ur garderoben)? Det kommer från talesättet ”att ha lik i garderoben” (skeletons in the closet), det vill säga att ha (mörka) hemligheter. Ett ganska förlegat sätt att se på homosexualitet, tycker jag. Varför gör tidningar och samhället så stor grej av att man ska ”komma ut” som homosexuell, i stället för att bara ”vara” homosexuell, eller bli kär i en person? Det är som att ytterligare bygga på oron och osäkerheten man kanske känner som ung och homosexuell, inför att berätta det för andra.

Kan man inte helt enkelt, som en av de största tidningarna i Sverige, skriva om det precis som Kajsa Bergqvist säger det? Hon uttrycker det inte ens som att hon har ”kommit ut”, hon har helt enkelt blivit kär i en kvinna som den mest naturliga saken i världen.
–”Lika lesbisk som jag känner mig i dag, lika heterosexuell kände jag mig när jag var ihop med Måns”, säger hon.

Pride-flagga. Komma ut.

Det är ändå snart 2012, och man skulle kunna tro att garderober och bi- eller homosexualitet inte är förstasidestoff i Sverige längre. Kanske behövs det fortfarande skrivas om för att en del människor ska inse att det är normalt. De flesta homosexuella verkar använda sig av uttrycket ”komma ut” fortfarande, är det bara jag som tycker att vem man är kär i, inte är ett lik i garderoben?

RFSL och många i HBTQ-kretsar använder också uttrycket, och jag kan för mitt liv inte förstå hur man har tänkt, om man ens har gjort det. Jag skulle bli arg om någon använde ett sånt uttryck gällande mig! Nu är det ju väldigt vedertaget och allmänt använt, men det betyder inte att det är för sent att omvärdera. Lite som negerbollar.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/12/komma-ut/

8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Åh, så klarsynt! Ett utmärkt inlägg som jag håller fullständigt med om trots att jag aldrig tidigare reflekterat över betydelsen av att ”komma ut ur garderoben” på det sättet som du beskriver här.

  Tycker du ska skicka in det som insändare till ”en av de största tidningarna i Sverige”!

   • on december 21, 2011 at 18:56
   • Svara

   Men, åh tack, vad snällt sagt! Jag har alltid tyckt att det låter så fel, att det skapar ett extra bekymmer att behöva ta sig förbi, liksom. Skönt att jag inte är helt ute och cyklar då!

  • Fnutten on december 21, 2011 at 18:48
  • Svara

  Du skrev negerbollar!

  PS. Dessutom vettigt att lyfta blicken lite vad det gäller HBT-frågor och få dem lite mer avslappnade. DS.

   • on december 21, 2011 at 18:58
   • Svara

   Ja, det gjorde jag! 🙂 Ett uttryck som faktiskt har behövt en omvärdering!

 2. BRA formulerat!
  /En som kom ut för typ 20+ nånting år sen Ur garderobens djup

   • on december 21, 2011 at 19:23
   • Svara

   Tack! Jag var osäker på om någon som faktiskt ”kommit ut” skulle hålla med mig, eftersom många gör det till en sån enorm grej. Så tack!

 3. Åh, vad bra skrivet! Håller helt med dig!

   • on december 21, 2011 at 19:54
   • Svara

   Tack så mycket!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: