Lucia och tradition

I dag är det Luciadagen, och på många håll går blonda tjejer längst fram i luciatåget. Men inte på Östratornskolan i Lund, där blev Sepehr Gharanfoli, en kille med kort mörkt hår, framröstad till årets Lucia. Både föräldrar och lärare protesterade, men eftersom en majoritet av eleverna ville att Sepehr skulle få bli Lucia, så blev det också så. De talar mycket om elevinflytande och allas lika värde på skolan, så självklart var det rätt val.

Luciakrona

På en annan skola i Lund, Flygelskolan, fick Loke Båtshake inte bli Lucia. Han fick blankt nej, med hänvisning till traditionen. Loke själv säger:
–”Jag kan inte komma på någonting annat i skolan där killar och tjejer väljs till något på grund av kön”, och han har så rätt. Enligt traditionen var inte Lucia blond, och enligt sägnen kastade hon aska i ögonen på barn som såg henne så att de skulle bli tillfälligt blinda.

Luciatågen är inget annat än ett skådespel, och historiskt sett har ju män alltid spelat kvinnoroller i teater. Och ska inte de som arbetar inom skola och förskola aktivt arbeta för att motverka traditionella könsroller? Ska det vara så svårt att låta vem som helst ha möjligheten att bli det de vill? Skärpning, Flygelskolan, och alla lärare och föräldrar där ute som fortfarande diskriminerar utifrån kön och hårfärg! Det är bara ett luciatåg det handlar om, och de är barn! Låt dem får spela vilken karaktär de vill, för tusan.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/12/lucia-och-tradition/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • sugarhearteddecember 13, 2011 kl. 14:01
  • Svara

  Håller med dig. Bara löjligt att kräva att det ska vara en tjej, eftersom det är barn vi snackar om. Speciellt löjligt framstår det när man tänker på att det är sådan hype kring att lucian ska vara blond, trots att Lucia inte ens var blond. DÄR går det visst bra att göra ett undantag, men inte när det gäller kön. Märkligt!

  I min grundskola gick det bra att tjejer var stjärngossar och pepparkaksgubbar, trots att benämningarna antyder att det är killar det gäller. Hur man skulle reagerat om en kille ville vara Lucia vet jag faktiskt inte, men kan tänka mig att det skulle ha mött en del protester eftersom det rent generellt är mindre okej för killar att vara gränsöverskridande (då anses de vara bögar, vilket INTE är okej att vara, tydligen) än det är för tjejer, även om båda könen självklart får utstå kritik p.g.a. gränsöverskridanden.

  Och är Lucia ens nåt vi vill fira? Det är i grunden en kristen tradition (till skillnad från jul) och så många i Sverige är ju inte kristna längre. Plus att Lucia verkade vara knäpp. ><

   • december 13, 2011 kl. 15:48
   • Svara

   Haha, ja! Jag tycker att det är helt galet att barnen inte ens får möjligheten att vara det de vill, ett luciatåg i skolan är trots allt inte världens största grej.

   Grejen med det blonda är helt sjukt också, även om det verkar ha blivit bättre på senare år. Och som du säger, om man ser till historien, så borde ingen VILJA vara lucia, just för att hon inte var så trevlig. 🙂

  • Sabinadecember 13, 2011 kl. 17:18
  • Svara

  Jag håller med dig, varför skall barnen inte få vara vad de vill? Om min son skulle vilja vara lucia, så är det helt okej för mig. En flicka kan ju vara både pepparkaksgubbe och tomte, så varför inte?

   • december 13, 2011 kl. 17:30
   • Svara

   Verkligen, trodde att vi levde på 2000-talet, men ack så fel jag hade. 🙂

  • Tantiluradecember 13, 2011 kl. 19:12
  • Svara

  No comments! 😀

   • december 13, 2011 kl. 19:45
   • Svara

   Alla ska inte tycka likadant, det blir tråkigt då! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.