Nyårslöften

Hur brukar ni göra med nyårslöften? Jag har aldrig haft några som uppmanar till ett mer hälsosamt liv – sluta röka, börja motionera eller så. Jag är redan ganska hälsosam. Jag har nog aldrig haft ett enda riktigt nyårslöfte när jag tänker efter. Om man vill ändra på något i sitt liv är det bara att ta tag i det, jag tror inte att det blir mindre jobbigt bara för att man bestämmer sig för att göra det en särskild dag. Snarare tvärtom, det blir världens grej av det, och man mår ännu sämre om man inte lyckas.

Enligt Viktor Aldrin, teologie doktor i religionsvetenskap, säger till DN, är människan besatt av övergångsriter. Människan har alltid haft ett behov av att lämna det gamla och gå in i något nytt, att det skulle ge någon sorts förlåtelse. Vi har haft laster i alla tider, och alltid kämpat med att bryta vanorna. Anna Karlstedt, legitimerad psykolog, säger dock att bara ungefär 10% av alla nyårslöften hålls.

Folk häver också ur sig dumma löften i stundens hetta, och ångrar sig redan dagen efter. Apropå det, det brukar vara fullt på gymmet ett par veckor in i januari, sen tunnas det ut och är som vanligt redan i februari-mars. Nyårsgymmarna, som de kallas, ser osäkra ut, och frågar ofta om hjälp. De kommer oftast två och två, vet inte riktigt hur de ska göra, och står ofta och vilar eller stretchar 45 minuter av träningstimmen. Men de är i alla fall där.

Hantlar. Om nyårslöften.

Ett år uttryckte jag att jag skulle ha mer kul det kommande året, för det var ett dåligt och misslyckat sådant på många sätt. Det ”löftet” kan jag försöka med i år också, det borde alla göra! Vad har, eller har du haft för nyårslöften genom åren? Jag tänker i alla fall inte lova att vara mindre arg på idioter, eller att uttrycka mig mildare, det är ingen idé.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/12/nyarsloften/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflandecember 30, 2011 kl. 19:40
  • Svara

  Känns tryggt att veta att du fortsätter din sköna stil!!!

   • december 30, 2011 kl. 21:24
   • Svara

   Haha, jag har nog inget val!

  • sugarhearteddecember 31, 2011 kl. 00:57
  • Svara

  Jag brukar inte ge nyårslöften, däremot sätter jag upp olika mål löpande under året. Mycket lättare att hålla sig till dem om målsättningarna och löftena sker flera gånger per år istället för en enda gång om året, och då endast för att det ”hör till”. Visst, det är väl fint att lova sig att bli en bättre människa, men hur många håller egentligen sina nyårslöften? Jag tror ärligt talat att risken är större att man går upp typ tjugo kilo i vikt istället för att gå ner fem, om man ger nyårslöften. För då kanske man tänker att ”åh herre gud, bara februari och jag har redan slarvat med maten och träningen och står på samma siffra. nu kan jag lika gärna svulla järnet!” Har man lätt att tänka svartvitt om sig själv är det nog bättre att sätta nya mål löpande under året och följa upp dem. 🙂

   • december 31, 2011 kl. 11:08
   • Svara

   Jag kanske lyckas bättre om jag lovar att blir en sämre människa? 😀 Delmål är säkert mycket bättre, det rekommenderas ju ofta i nästan alla sammanhang. Eller typ ledord, kanske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.