Ramlösa och Röda korset

Någon som har sett att Ramlösa tillsammans med Röda Korset har ett projekt där de skänker en liter rent vatten till Afrika för varje liter Ramlösa som säljs? Det låter ju väldigt bra, men vi ska kolla lite närmare. På Läkare Utan Gränsers hemsida står det att 50 kronor räcker till att rena 5000 liter vatten. Det betyder alltså att varje liter rent vatten kostar ett öre.

Då är ju frågan hur stor marginal Ramlösa har på sitt vatten, alltså hur mycket de tjänar. Självklart är det billigare att köpa en stor flaska i en mataffär, jämfört med en liten i en kiosk, men trots allt så är det ändå bara vatten med kolsyra. Garanterat är i alla fall att det enda öre som skänks per liter sålt vatten inte är så mycket i sammanhanget.

Vatten, vattendroppe. Om Ramlösa och deras projekt att rena vatten.

Visst är det många som läser Ramlösas reklam okritiskt, och väljer Ramlösa framför andra märken enbart på grund av detta. Självklart ökar det försäljningen, och ökar också Ramlösas vinst. Att köpa vatten på flaska är något av det mest oekonomiska man kan göra i Sverige, när vi faktiskt har alldeles utmärkt vatten i kranen. Särskilt bra för miljön är det inte heller.

Så är det inte bättre att helt enkelt skita i att köpa den där halvliters vattenflaskan för 20 spänn, som skänker en halv liter rent vatten till Afrika, och i stället ge de 20 kronorna till Läkare Utan Gränser och rena vatten till 2000 människor i stället? Det är garanterat mer än en halvliter, och ingen tjänar pengar på det heller.

Falsk marknadsföring gör mig arg, för det är många som inte fattar, eller ser saken i ett perspektiv. Självklart är det ett utmärkt sätt att utnyttja människor på. För hur många är det som är helt ärliga med helheten, och inte bara poängterar en detalj…? Inte Ramlösa, i alla fall.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/12/ramlosa/

10 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Det var det värsta! 🙁 Tack för info, det är inte så lite fräckt av Ramlösa….

   • on december 22, 2011 at 15:28
   • Svara

   Jag tycker också det! Visst låter det som ett bra projekt, men tittar man närmare på det tycker jag att det är ganska ruttet. Tummen ner!

 2. Nu har jag lagt till dig i min blogroll! 🙂 Hoppas det är OK

   • on december 22, 2011 at 16:38
   • Svara

   Oj, tack – såklart! 🙂

 3. Kloka Klara!!!

   • on december 22, 2011 at 16:39
   • Svara

   Komplimangslösande Tofflan! 🙂

 4. Bara när komplingar är förtjänade!!! Jag är dödligt ärlig, det vet du! 😛

   • on december 22, 2011 at 21:53
   • Svara

   Det är bra, det!

 5. Ja, det är verkligen fullt gjort att utnyttja folk på det sättet som jag tycker de gör. För vi vill såklart hjälpa de som inte har rent vatten, men jag skänker tusen gånger hellre pengar till någon som kan rena 1000 liter vatten än köper en flaska Ramlösa.

   • on januari 4, 2012 at 17:27
   • Svara

   Jag med, visst är det fult! Förhoppningsvis är det fler som reagerar…

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: