Smörbrist i Norge

Ni kanske har hört eller läst att det är brist på smör i Norge? Det är ganska lustigt faktiskt. Folk är beredda att betala upp mot tusen norska kronor för ett kilo smör, på svarta börsen. Det är bra att det startas en diskussion kring Norges helt galna tull på utländsk mat (för det är verkligen på tiden), men i mitt tycke är det något mer än smör som saknas. Lite kunskap.

För vad gör man smör av? Jo, grädde. Och grädde är det minsann ingen brist på! Har folk helt glömt bort att man kan göra sitt eget smör? Information och recept finns det gott om, det är hur enkelt som helst, och bra blir det! Det är inte första gången det blir brist på smör, varken i Norge eller här, och det kommer definitivt att hända igen. Så tänk ett steg längre, än att bara stå och klaga i hemma stugorna! Jag tycker i alla fall att det är coolare att lösa problemen som uppstår, än att stå passiv.

Hur som helst, man undrar ju varför det inte görs mer smör, för mjölk och grädde finns ju. Vilka ekonomiska drev ligger bakom, eller har smörbristen faktiskt ett syfte? Att öppna diskussionen angående tullavgifterna, eller monopolet hos Arlas norska motsvarighet, Tine? Äh, vi skyller på LCHF-ätarna.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2011/12/smorbrist-i-norge/

9 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflandecember 15, 2011 kl. 20:13
  • Svara

  Det har ju varit/är smörbrist även i Sverige. Och eftersom jag råkar jobba där jag jobbar ett tag till fick jag veta att det som alltid handlar om låg lönsamhet…

   • december 15, 2011 kl. 20:20
   • Svara

   Det förvånar mig inte. Att skylla på LCHF-dieten känns som en dålig bortförklaring, det är ju liksom inget nytt. Konstigt nog verkar priset på smör vara heligt på något sätt, det är ju faktiskt fortfarande ganska lågt, jämfört med efterfrågan!

  • Tantiluradecember 15, 2011 kl. 21:55
  • Svara

  Bregott har jag gjort här hemma men aldrig smör. Det ska nog provas, kanske kan bli en ny jultradition?! 🙂

   • december 15, 2011 kl. 21:59
   • Svara

   Vem vet, men vänta! Har du inte nog att göra ändå?! 🙂
   Jag håller mig till köpevarianten så länge jag kan.

  • Tantiluradecember 15, 2011 kl. 22:14
  • Svara

  Asch, da’ – förstör inte min övertro på mig själv! 😀
  ——————————————————–Faktiskt är jag rätt flink när jag väl sätter den sidan till. 🙂

   • december 15, 2011 kl. 22:18
   • Svara

   Ja, det tvivlar jag inte på! Det kan alltid vara kul att prova, och vem vet, det kanske blir godare än köpesmör!

  • catdogsdecember 16, 2011 kl. 06:15
  • Svara

  Hörde att Norrmännen nu säljer ÖPPNADE
  smörpaket på nätet!!

   • december 16, 2011 kl. 07:47
   • Svara

   Oj! Haha, då måste man vara bra desperat! Det skulle jag aldrig våga! 😮

   • december 16, 2011 kl. 07:47
   • Svara

   Köpa ett, alltså!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.