Depparedagen

Dopparedagen känner väl alla till, men depparedagen? Den inträffade i går, den tredje måndagen i januari, och kallas för ”blue monday”. Det är mörkt, kallt, många har dålig ekonomi månaden efter jul, och det är första dagen på en arbetsvecka. Forskaren Cliff Arnall har tagit fram en matematisk formel för att beräkna exakt hur deppig en dag är.

Depparedagen

Faktorerna som spelar in är vädret (W), ekonomisk skuld (D), månadslön (d), tid som förflutit sedan julen (T), tiden som gått sedan vi avgett våra nyårslöften och misslyckats (Q), låg motivationsnivå (M) och behovet av att vidta åtgärder (NA). Verkligenheten efter nyår börjar sjunka in, och känslan av nystart har gått över. Samma gamla problem finns kvar på jobbet eller i skolan, med samma chefer, lärare och kollegor. Räkningarna hopar sig och det är långt till påsken.

Visst kan man kritisera formeln, men jag tycker ändå att den har en poäng. Och så är det lite roligt och intressant med hur matematik kan tillämpas på vardagsföreteelser, och till och med på känslor! Jag vet inte riktigt hur man ska värdesätta väder, motivationsnivå och behovet att vidta åtgärder, så jag lyckas inte lösa ekvationen. Jag utgår ifrån att det betyder att jag inte är deppig alls – Det man inte vet har man inte ont av. Eller nåt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/01/depparedagen/

2 kommentarer

  • Tantilurajanuari 17, 2012 kl. 19:09
  • Svara

  Jag var inte heller deppig igår men ARG, IRRITERAD och (blev) BITCHIG som bara den. Tack för upplysningen! Nu kan jag kylla allt på ”blue monday”. 😉

   • januari 17, 2012 kl. 19:54
   • Svara

   Haha, ja! Det är bra att ha något att skylla på dagar som den… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.