Dyrare på restaurang

Jag blir så irriterad över att det är få restauranger som faktiskt sänker priserna nu efter nyår, eftersom momsen har sänkts från 25 till 12%. Enligt en undersökning i DN hade bara 45 av 329 undersökta restauranger sänkt priserna. Sänkningen innebär att en rätt som kostade 80:- innan nyår, bör kosta ungefär 70:- nu. Alla som inte har sänkt priset har med andra ord höjt det – rejält.

De stora snabbmatskedjorna har varit bäst på att sänka priserna, och asiatiska restauranger sämst. Av 67 undersökta asiatiska restauranger hade inte en enda restaurang sänkt priset. På Skatteverket har man fått uppgifter om att en del restauranger till och med har fortsatt med 25% moms på kvittot, och de tror att en del restaurangägare har missat den nya lagen, eller att det handlar om språkproblem.

Det har jag jävligt svårt att tro. Förstår man inte, eller kan inte tillämpa gällande lagar ska man inte heller ha en verksamhet. Ingen kan väl ha missat det?! Förhoppningsvis blir väl konkurrensen hårdare, och priserna pressas ned vartefter, poängen är ju ändå att fler människor ska äta på restaurang. Men det är väl också så att om man fuskade redan innan lagändringen så har man inga marginaler att ta av…

Inte för att jag käkar ute särskilt ofta, men jag kommer i alla fall att välja de ställen som har sänkt priset. Och ja, det betyder förmodligen att jag måste fråga hur mycket de har sänkt priserna, innan jag bestämmer mig för att äta där. Jag har till och med sett en pizzeria som har höjt priset med 10:- efter nyår, snacka om bra ökning av marginal…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/01/dyrare-pa-restaurang/

2 kommentarer

  • Tofflanjanuari 19, 2012 kl. 09:11
  • Svara

  Jag bloggade också om detta häromdan och skrev då att jag inte är särskilt förvånad. Det var ju likadant när bokmomsen skulle sänkas – inte blev böckerna billigare…
  Det enda positiva som kan komma ut av detta är att restaurangerna börjar anställa folk på lite mer… korrekt sätt. Sägs det, i alla fall.

   • januari 19, 2012 kl. 10:45
   • Svara

   Kanske böckerna blir skrivna på lite mer rätt sätt… 😀 Allvarligt talat, ja, förhoppningsvis. Om fler tycker att det är värt att gå ut och käka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.