Pengar är frihet

En av deltagarna i TV-programmet ”Den hemlige miljonären”, Åsa, börjar sin resa med att säga att pengar är jätteviktigt för henne. I slutet säger hon att det inte spelar någon roll hur mycket pengar man har, det viktigaste är att ha bra hälsa och vänner. Och jag håller med henne. Men när man inte har det, då betyder pengar helt plötsligt väldigt mycket. Om jag hade pengar skulle jag ha oerhört mycket mer frihet, och kunna göra så mycket mer saker.

I stället för att bara sitta hemma skulle jag komma ut mer, jag skulle kunna ta en taxi när jag ville åka någonstans. Jag skulle ha råd att åka till simhallen och simma när jag ville och träna när jag behöver. Jag skulle ha råd att beställa mat och få den hemkörd, i stället för den oerhörda ansträngningen att gå runt och trängas i en stormarknad och ändå inte kunna nå grejerna jag behöver. Jag skulle orka ta mig till utställningar och konserter. Få massage eller andra smärtlindrande behandlingar.

Pengar, mynt och sedlar

En vacker dag kanske jag klarar av allt det där ändå. Men kanske inte, det verkar inte så hoppfullt. Sjukgymnasten sa att vi börjar närma oss gränsen för hur mycket de kan göra, på rehabstället. Medicinering kvarstår, antar jag. Så jo, pengar är oerhört viktigt. Jag blir arg på folk som inte inser det. Skaffa lite empati, för fan.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/01/pengar-ar-frihet/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • FCjanuari 31, 2012 kl. 17:49
  • Svara

  Jag har alltid tyckt att det varit så förbannat fånigt, det där talesättet att hälsan är mycket viktigare än pengar – för det är ju sällan så att det är antingen eller… utan både och. Ohälsa och skitekonomi och bra hälsa (eller bra rehab) ihop med bra ekonomi.

  Och om nu den fysiska hälsan råkar hålla för den dåliga ekonomin så gör inte ekonomin under för psyket och så är vi tillbaka i den olyckliga, sjuka och fattiga som dessutom inte kan göra sin röst hörd och därmed får uppleva sig hjälplös och blir ännu sjukare. Och då säger kassan att du måste fixa ett bättre medicinskt underlag, som om man inte bara var sjuk utan också hade en medicinsk utbildning. Du kan inte heller få rättshjälp för att driva mål i socialförsäkringsärenden…

   • januari 31, 2012 kl. 17:58
   • Svara

   Ja, det hör ofta ihop. De flesta har ju liksom inga pengar över om de inte kan jobba. Det sliter något fruktansvärt på hälsan att inte ha något!

   Och det sista du nämner är helt galet! Med så många godtyckliga beslut och otydliga regler borde det vara självklart att kunna få hjälp om man behöver. Men nej då, vi är ju i Sverige…

  • Tofflanjanuari 31, 2012 kl. 21:52
  • Svara

  Personligen tycker jag att det är skitsnack att inte pengar är viktigt – för det är det ju när man inte t ex kan ta sig hemifrån för att man inte har pengar.

   • januari 31, 2012 kl. 22:35
   • Svara

   Ja, viktigare än någonsin. Det kanske inte är så viktigt om man inte känner till problemet, förstås…

  • Violajanuari 31, 2012 kl. 21:54
  • Svara

  Det där är ju ett ständigt kretslopp, precis om du säger. För hade man pengar, hade det varit lättare att komma ut på aktiviteter och träffa folk tex. folk osm man sedan kanske har turen att finna vänska p i när pengarn asedan sinar 😀

   • januari 31, 2012 kl. 22:37
   • Svara

   Haha, ja precis! Man blir nog ganska isolerad när man inte kan hänga med på saker för att man inte har råd. Många rika kanske tror att de har vänner bara för att de har pengar, men jag tror inte att det är därför…

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.