Ricinolja i håret

Det går väl inte att undgå att det är många som har ricinolja i håret, och påstår att det ska växa 4 centimeter i månaden, i stället för bara 1? Stora modebloggare som till exempel Carolina Gynning bidrar till en ricintrend utan dess like, så vad sägs om att reda ut det här? Ricinolja (castor oil) är ett laxermedel, oerhört klistrigt och kletigt, och svårt att få bort. Går inte in i huden. Används även till att smörja maskiner och starta förlossningar.

Varför tror folk att man kan hälla något i hårbotten och få håret att växa fortare, eller reparera det? Eller att det växer fortare om man klipper sig ofta? Det funkar inte så!  Stress, sömn, blodcirkulation och kost (bör vara rik på protein samt vitamin E och B) är det enda som kan påverka hårets struktur och hur fort det växer. Hur mycket det slits är en helt annan fråga, och självklart kan man skydda det från slitage. Men inte växer det fortare för den skull, fråga vem som helst som kan hår eller vet hur kroppen funkar.

Om man söker på internet hittar man tusentals inlägg sidor som ifrågasätter om det fungerar, och ett par svar där folk nämner att de fått glansigare hår. Och några som nämner torrare hår och eksem. Men aldrig ser man någon som säger att det faktiskt växer 4 centimeter i månaden, eftersom det självklart är bullshit. Och vilken olja gör inte håret snyggare och glansigare…? Klart att vanlig olja är bra!

Självklart går håret inte av lika lätt om man skyddar det från slitage. Även om det växer exakt lika fort som vanligt, men inte slits och därmed inte går av, verkar folk tro att det växer fortare. Öh, nej, skilj på A och B. Tillväxten är likadan, men det håller sig bättre. Big difference, och går att åstadkomma med vilken olja som helst. Eller tvätta håret med något annat.

Samtidigt läser man om folk som har testat, och tappat stora delar av håret, fått oerhörda mängder mjäll och acne i hårbotten. Inte konstigt, eftersom oljan är väldigt aggressiv och stark. På Dagens Apoteks hemsida varnar de till och med för att använda ricinolja i håret. Så tyvärr, håret kommer inte att växa fortare av ricinolja. Och det finns bättre sätt att få glansigt hår, garanterat.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/01/ricinolja-i-haret/

79 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Miajanuari 6, 2012 kl. 17:27
  • Svara

  Håller med dig! Och bara förra helgen berättade min mans dotter att hon hade köpt Ricinolja för att få håret att växa snabbare. Jag sa då till henne att det enda hon kommer att åstadkomma med det är fett hår. Då sa hon: Men, jag vill prova och se om det funkar. Och jag svarade: Gör det du! Då får du själv inse att jag hade rätt.

  Vad ska man göra? Hon är tjurigare än någon jag träffat tidigare. Och att lyssna på MIG – hennes ”låtsatsmamma” är det ju inte tal om…

  Men, det hörs ju på namnet RicinOLJA… Kan det bli annat än fett??

   • januari 6, 2012 kl. 17:38
   • Svara

   Haha, nej 🙂 Men en del föredrar väl att kalla det glansigt! Det krävs en hel massa schampo och balsam för att få ur skiten ur håret, om man har långt hår.

   Förhoppningsvis märker hon snart att det inte växer ett dugg snabbare, och att det finns andra oljor som är bättre för håret. Man kan aldrig tvinga någon att lyssna, tyvärr… 🙂

  • Tofflanjanuari 6, 2012 kl. 17:43
  • Svara

  Folk är blåsta om de går på detta! Jag bloggade om det under rubriken Jamen nu hittar jag en massa knäppt igen… Att folk inte kan läsa, liksom. OLJA…

  https://tofflan.wordpress.com/2012/01/03/jamen-nu-hittar-jag-en-massa-knappt-igen/

   • januari 6, 2012 kl. 17:51
   • Svara

   Just ja! Folk ända upp i min ålder verkar tro att det är bra. Jag fattar att man undrar om man är 14, men kom igen…!

  • Tantilurajanuari 6, 2012 kl. 19:52
  • Svara

  Knäpp trend! Jag skulle aldrig prova det. Det räckte med den där äckeläckliga fiskleveroljan jag var tvungen att smörja insidan på min kropp med när jag var barn! 🙂

   • januari 6, 2012 kl. 20:28
   • Svara

   Ja fy! Hörde att man kan köpa sälolja också, det låter vidrigt!

  • Mrs NoGoodjanuari 8, 2012 kl. 21:58
  • Svara

  Om man vill att håret skall växa fort, få den bästa kvalitén o s v så är det vad man stoppar i sig som betyder mest. Näring och då via magen. Samma sak med hunden, vi kan kasta ut hur mycket pengar som helst på hudkrämer men om vi inte sköter kosten och magens funktion så funkar det inte i längden iaf.

  BTW Bra blogg jag hittade här ju 😀

  Kram Mrs NoGood

   • januari 8, 2012 kl. 22:02
   • Svara

   Precis! Tänk om det vore så enkelt som att hälla lite saker i håret eller på huden för att bli snygg. Alla som har provat (det vill säga de flesta) borde veta att det inte riktigt funkar så…

   Tack så mycket och kram tillbaka!

  • Mrs NoGoodjanuari 8, 2012 kl. 21:59
  • Svara

  huden ska det stå…..inte hunden fasen vad fel det blir ibland

   • januari 8, 2012 kl. 22:02
   • Svara

   Hundkräm? 😀

  • Petrajanuari 22, 2012 kl. 01:28
  • Svara

  Seriöst. Sluta vara en sådan bitter kärring.

   • januari 22, 2012 kl. 09:46
   • Svara

   Öh, vad i det här var bittert? Att jag säger som det är, men att det inte passar dig? Seriöst. Sluta vara en anonym fegis.

  • Miajanuari 22, 2012 kl. 12:03
  • Svara

  Seriöst. Om man inte tycker om hur eller om vad en person skriver i sin blogg… Varför läsa den överhuvudtaget?? Det måste väl finnas annat att lägga energi på?! Så Petra: Om du inte håller med om Klaras åsikter – läs en annan blogg! Alla skaffar bloggar av olika anledningar. Klara kanske vill skriva på detta sätt och säga sin mening och åsikt via sin blogg. Och det behöver för den skull inte betyda att hon är en ”bitter kärring”. Ärligt talat så tycker jag att det är du som är bitter.

   • januari 22, 2012 kl. 12:29
   • Svara

   Alla tycker vi olika, tydligen… 🙂 Hon hittade hit genom att googla ”ricinolja i håret”. Och det jag har skrivit om saken är faktiskt bara fakta!

  • Hanna Wildjanuari 23, 2012 kl. 08:35
  • Svara

  kan väl meddela här då att det visst funkar 🙂 knäppt kort på mitt hår innan jag började, vilket var i början av januari, knäppte kort på håret igår och voila! mitt hår har växt med 3½ cm 🙂 vilken tur att det är 8 dagar kvar av månaden, då kanske det hinner växa en ½ cm till och motbevisa din teori 😉

   • januari 23, 2012 kl. 09:55
   • Svara

   Det är inte min teori! Det är fakta, ord från bland andra professorer i dermatologi, och Apoteken. Fråga vilken dermatolog som helst. Mat, stress och sömn kan påverka hur fort håret växer. Olja utanpå ger glans, men det kan inte styra hur dina celler funkar.

  • Kristinmandarinjanuari 28, 2012 kl. 10:33
  • Svara

  Uppenbarligen har du bara valt att se ena sidan av myntet. För det första: det FINNNS gamla skrifter, bla indiska, som beskriver hur ricinfruktens olja används för att få håret att våxa sig långt och starkt på kvinnorna, så att man ”plötsligt” börjat använda det i håret kanske inte är så konstigt? För övrigt används det INTE till att starta förlossningar, det kan rentav vara väldigt skadligt, och även som laxerande medel ska man vara väldigt försiktig.
  Vidare finns det en hel del på nätet om folk som faktiskt upplever att håret växer snabbare, inte bara blivit glansigare/fått acne/mjäll. Att folk får torrare hår beror gissningsvis på att de använder schampoo för att tvätta ur oljan, och schampoo är ett starkt rengöringsmedel som är fettlösande=jäkligt torrt hår.
  Jag tycker du ska ha lite mer kött på benen innan du skirver massa bull som inte stämmer.

   • januari 28, 2012 kl. 10:58
   • Svara

   Men läs igen, det är ju inte mina åsikter. Det är dermatologer och apotekspersonal. Vetenskap, forskning. Inte vad någon tycker.

   Det har använts som huskur för förstoppning och för att starta förlossningar sedan urminnes tider, och jag håller med dig – eftersom oljan är så stark så är det inget vidare, varken i magen eller i håret.

   Självklart upplever man att håret växer snabbare och ser bättre ut när det är glansigt, men vilken annan olja som helst, som inte är så stark, är bättre. Dessutom slits det inte lika fort, vilket gör att folk kan tro att det har växt fortare. Så är det förstås inte, det har växt lika fort men inte slitits i samma utsträckning och har blivit längre än vanligt.

   Lär dig skilja på åsikter och forskning, och inse att saker du häller på huvudet inte påverkar cellstrukturer, stressnivå, näringsintag etc.

  • Kristinmandarinjanuari 28, 2012 kl. 13:16
  • Svara

  Sjuk-och hälsovård har inte alltid rätt. Tex har jag blivit rekommenderad många mindre bra eller rentav hälsoskadliga produkter av sjukvården, bla barnsalvor och oljor som innehåller/är rena mineraloljor=dålig skit, silikoner etc. Det är möjligt att oljan i sig inte får håret att våxa snabbare, MEN alla vegetabiliska oljor har olika egenskaper, och det är inte omöjligt att ricinoljan innehåller näringsämnen som är positiva för hårsäckarna och blodtillförseln till hårsäckarna, vilket i sig kan göra att håret både blir starkare och växer bättre.
  Dessutom masserar man hårbotten grundligt vid använningen av oljan, och det i sig kan verkligen stimulera håret att växa bättre.
  Många medel(från Apoteket!)som är framtagna för att motverka håravfall och stimulera hårtillväxt är just sådana som 1.innehåller viktiga näringsämnen för hårsåckarna och 2. ökar blodtillförseln till hårsäckarna.

   • januari 28, 2012 kl. 13:41
   • Svara

   Det är ungefär det jag menar också. Oljan i sig får inte håret att växa snabbare, men självklart är både massage och (annan) olja bra. Småsaker som att borsta håret med rätt borste kan också påverka positivt. Sedan om mineraloljor och silikoner alltid är enbart dåligt låter jag vara osagt eftersom de har så många användningsområden.

   Om du menar minoxidil, som finns i till exempel Rogaine, så fungerar det ju bara så länge man använder det. Det skapar inte nytt hår, eller får det att växa fortare, men det sitter helt enkelt kvar längre. När man slutar tappar man håret mycket fortare än vanligt, eftersom man bara skjutit upp problemet. Och det kan ge hjärtproblem. Därför är jag väldigt skeptisk till just det ämnet, men jag har ingen koll på vilka andra alternativ Apoteket har.

   Min poäng är helt enkelt att om man sköter sin kost, sömn och sitt stressande så växer håret fortare än om man inte gör det. Och att en specifik olja som är så stark att den ofta ger problem inte är ett särskilt bra alternativ om man vill massera in fett i håret för att få det glansigt och sunt.

  • Kristinmandarinjanuari 28, 2012 kl. 13:55
  • Svara

  Jag förstår inte vad du menar med att ricinoljan är ”stark”, jag sköter min dagliga hygien, rengöring och återfuktning enbart med hjälp av vegetabiliska oljor, bla ricin(för rengöring av ansikte,till ansiktsskrubbar etc),och har så gjort i några år nu. Jag har den dock inte i håret. Vad menar du att ricinoljan ”ofta ger problem”?, belägg för detta? Givetvis påverkas hårets tillväxt av av vad äter, sömn, stress etc, MEN det betyder inte att det är det enda som påverkar. Vd jag menar är att man kan stimulera hårsäckarna i positiv rikting även utifrån, genom huden. Alltså kan ricinoljan stimulera håret på det sättet. Andra oljor ger inte säkert samma effekt, eftersom jag skrev tidigare, olika oljor har olika sammansättningar och egenskaper. (Mineraloljor däremot täpper till porerna och lägger sig som en hinna över huden, vilket inte i något avseende kan vara bra)

   • januari 28, 2012 kl. 14:16
   • Svara

   Med stark menar jag potent, hög verkningsgrad eller kraftfull till sina användningsområden, både medicinskt och i industrin. Problemen är till exempel att många får mjäll, acne eller andra hudbesvär av den, eftersom den är så svår att tvätta bort. Därav varningen på Apoteket.

   Grejen med att stimulera hårsäckarna utifrån är att skapa nya celler och öka blodciruklationen, och för just det verkar det inte behövas några särskilda ämnen. Massagen i sig räcker. Ricinolja lägger sig på hårstråna och ger ett vattentätt skydd, det gör inte andra oljor (därför är den svår att få bort).

   Jag vet inte om du har läst här tidigare, men i den här bloggen är det mesta svart eller vitt. Självklart finns det både 5 och 10 gråskalor däremellan, och jag brukar alltid påtala vikten av placebo. Om man tror att det funkar så gör det ofta det, för man vidtar (både medvetet och omedvetet) åtgärder som är positiva. I det här fallet till exempel massage, och fett, vilket är bra för håret. Men faktum kvarstår att ricinoljan i sig inte får håret att växa fortare.

  • Kristinmandarinjanuari 29, 2012 kl. 11:25
  • Svara

  Du VET inte om ricinoljan får håret att växa snabbare, och jag tvivlar på att det finns särskilt mycket forskning kring det hela,eftersom fenomenet är nytt(för vår tid alltså,det har använts redan under antiken i samma syfte) och min erfarenhet är att sjuk och läkarvård samt skönhetsindustrin(den kommersiella) oftast är skeptisk och kritisk till alternativa metoder.
  Du har fel på flertalet punkter, bla när du säger att ricinoljan är svår att tvätta bort. När jag använder den på huden tvättar jag bort den enbart med hjälp av vatten, jag ”ångar” bort oljan. Man får INTE hudbesvär som mjäll och acne av den,sålänge som man tvättar bort den. Mjäll orsakas av en svamp i hårbotten och kan uppstå om man har fet eller fuktig hårbotten en längre tid, och ricinoljan ska tvättas ur efter senast en timme. Att ricinoljan lägger sig utanpå hårstrået bbetyder inte att den är svår att få bort. Jag har enkelt tvättat ut all olja, både ricinolja och andra vegetabiliska oljor med hjälp av enbart (silikonfritt)balsam(som jag applicerar i torrt hår, låter verka i tio min och sen sköljer ur). Fett löser fett som du kanske känner till.
  Ricinolja är absolut inte svår att tvätta bort och man behöver,som jag skrev tidigare,inte tvätta med starka schampon(som torkar ut håret och hårbotten och i sig kan orsaka skador som eksem,orolig hårbotten etc etc)utan med rätt metod, tex balsammetoden,går det utmärkt att tvätta bort oljan från både hår och hud.
  Att du väljer att se allt svart eller vitt och blunda för gråzoner,eller fakta i det här fallet, bortförklarar inte att du i det här fallet har långt ifrån alla fakta.

   • januari 29, 2012 kl. 12:22
   • Svara

   Det är inte en ny metod, men har använts för att vårda håret som en olja. Varför har ingen kunnat uppvisa resultat, när den här hypen har pågått i många månader nu? Det finns inga bevis, förutom glansigare och mindre slitet hår. Färga håret och mät utväxten, vetja.

   Den är svår att tvätta bort, uppenbarligen, eftersom så många får hudproblem. Bara för att du vet hur man gör innebär inte att alla andra som provar också gör det. Det är många som inte får bort den. Ja, jag känner till att fett löser fett, men om du googlar så kommer du att förstå att det finns många som använder schampoo till att tvätta bort oljan.

   Du har missförstått eller inte läst – jag SKRIVER svart eller vitt, det har ingenting att göra med vad jag förstår. Du behöver öppna ögonen för hur andra gör, för tydligen har du ingen aning om de problem som faktiskt finns. Bara för att du ”vet” vad som funkar för dig, betyder inte det att det funkar för alla, eller att alla andra vet det. Så öppna ögonen.

   Jag gillar åsikter och välkomnar kritik, men jag skulle uppskatta om du läste det jag skriver och se till att du fattar i stället för att ignorera det, kalla mig okunnig och vara ganska oförskämd.

  • Kristinmandarinjanuari 29, 2012 kl. 12:34
  • Svara

  Det FINNS folk som uppvisar resultat.
  Sen kan man ju välja att tro eller inte tro på de, precis som med mycket annat.
  Återigen, det ÄR inte svårt att tvätta bort, jag är knappast den enda människan som använder mig av ricinolja till hud och hår, googla No Poo så förstår du.
  Självklart använder folk schampoo till att tvätta bort oljan, eftersom schampoo är det som folk i allmänhet TROR att de behöver för att bli rena.
  Och att andra inte ”vet” hur de ska göra betyder inte att det jag skriver inte är sant, eller hur?Om de visste hur de skulle göra skulle de inte heller få problem med hår och hud. (litegrann som att folk förr trodde jorden var platt, och att EN person hävdade att så inte var fallet; de andra trodde fortfarande jorden var platt, men han hade rätt -även om han va EN person -ja,du fattar)
  Och jag förstår att du skriver i svart eller vitt, men det är ju trist om det betyder att du skriver osanning, det är bara så jag menar.

   • januari 29, 2012 kl. 12:55
   • Svara

   Jag vet vad no poo är, jag behöver inte googla för att förstå. Men den stora massan, särskilt unga tjejer, vet nog inte hur det funkar.

   Bilderna säger ingenting, det går inte att mäta. Det ser ut som ganska normal hårväxt med tanke på att linnet sitter olika högt och man inte vet hur hennes hållning är – man får ju bara se baksidan. Mitt hår växer 2-2.5 cm i månaden utan att jag har något i det, jag är till och med riktigt dålig på att ta hand om det.

   Självklart har du rätt i hur man bör göra för att ta bort rester om man använder sig av ricinolja. Sen finns det faktiskt de som är överkänsliga och får problem ändå, precis som med allt annat. Med tanke på att ricinolja i industrin fräter sönder många sorters tätningsmaterial så är den faktiskt inte helt ofarlig att använda på huden för alla.

  • Kristinmandarinjanuari 29, 2012 kl. 13:27
  • Svara

  Hur ricinolja används i industrin är inte att jämföra med hur den fungerar inom hudvård, eftersom den inom industrin endast är råolja som man sedan tillverkar andra ämnen av. Inte den råpressade ricinoljan man köper i hälsokosten/apoteket alltså.

  Som sagt, man får välja att tro vad man vill, och såvitt jag kan se sitter INTE linner olika på bilderna,och hårtillväxten är över det normala för 6 veckor. Ditt hår växer dessutom ovanligt fort, normal tillväxt är omkring 1,6cm/månad.
  Man kan absolut få hudproblem av ricinoljan, sk kosmetikacne, men det gäller alla vegetabiliska oljor, så givetvis passar det inte alla, men det betyder ju inte att den är farligt eller häsloskadlig på något vis att använda. Folk har ju alla möjliga sortera allergier. Nötter är inte heller farliga,men vissa dör av att äta dom.
  Men, som jag skrev, det är STOR skillnad på att folk inte vet hur de ska använda oljan och att den är skadlig i sig. Inte samma sak. I ditt inlägg skriver du att folk tappar håret av oljan,eftersom den ”är aggressiv”. Nej, den är inte aggressiv, det är en väldigt fet,naturlig, vegetabilisk olja och precis som med allt annat behöver man veta vad oljan har för egenskaper och hur man ska använda den, det gäller väl det mesta här i världen tycker jag. Jag förstår din poäng, och att placeboeffekten fungerar är ju ett konstaterat faktum, MEN det betyder inte att det enbart är placebo i det här fallet, och jag tycker det är trist med inlägg som skriver om hur farlig/onyttig/skadlig/allergi-svamp-acne-framkallande ricinoljan är, är det egentligen bara handlar om hur man använder den, och samma sak gäller de flesta vegetabiliska oljor.

   • januari 29, 2012 kl. 14:18
   • Svara

   Fast det är ju oerhört mycket svårare att använda (tydligen, eftersom folk får så mycket problem) ricinolja än andra oljor. Den är svårare att få bort, och folk vet inte hur man hanterar den.

   Man kan både varm- och kallpressa fröna som ger olja. Den råpressade oljan behandlas också, för att man ska få bort giftet. Och man kan dö av giftet från ett frö, om man äter det. Så visst är det ganska aggressivt.

   Hur som helst, oljan går oftast inte in i varken hud, hårsäckar eller hår utan bara lägger sig som ett vattentätt lager utanpå och gör det mjukt. Det är därför man har den i till exempel krämer, läppstift, cerat och det är därför den aldrig kommer in i håret.

   Menar du att du har hört lika många rapporter om kvinnor som tappar hår/får mjäll/acne av till exempel olivolja? Jag har då inte gjort det – det betyder inte att det inte har hänt, men jag har aldrig sett varningar och reportage om det. Olja i håret är bra, det blir självklart mycket glansigare och finare. Det finns bättre alternativ till ricinolja för den stora massan, eftersom folk inte verkar kunna hantera det.

  • Kristinmandarinjanuari 29, 2012 kl. 15:37
  • Svara

  Precis! Det handlar om hur man hanterar det, och det är DET som är problemet,inte oljan i sig. När jag tex använder oljan på huden är det för att rena porerna, eftersom oljan har en förmåga att dra ur smuts ur huden.

  Jag har inte läst många rapporter om vare sig den ena oljan eller den andra, eftersom det inte intresserar mig -jag har ju använt no poo och ricinolja så många år,att jag vet hur den funkar, och på vilka sätt den är bra. Att folk för det mesta är okunniga idioter som kastar sig in i olika metoder kan knappast vare sig jag eller oljan i sig ställas till svars för;-)

   • januari 29, 2012 kl. 16:22
   • Svara

   Nej, självklart inte 🙂

  • Ricinoljafebruari 8, 2012 kl. 20:55
  • Svara

  Har inte läst alla kommentarer, men min erfarenhet av ricinolja är endast positiv. Har använt den i flera månader nu och har varken fått exem, mjäll eller nåt liknande i hårbotten. Mitt hår får rejäl glans och blir silkeslent av den (på ett helt annat sätt än med t.ex. olivolja), brukar ha i främst hårbotten+toppar men även dra ut i resten av håret. Obs! har slitet och färgat hår. Jag lämnar oftast i den över natten. Självklart ska man inte lämna kvar den längre i håret då den är såpass tjock och kladdig. Förstår inte varför så många klagar att den är svår att få bort. Jag har både tjockt och långt hår och jag får bort den med endast balsam (tvättar med balsammetoden), tycker inte alls det är krångligt! Och håret känns underbart efteråt. Tvättar även ansiktet en eller flera gånger i veckan med ricinolja blandat med rapsolja, sen jag började med detta har min alltid så feta hy blivit märkbart mindre fet, ser sällan flottig ut numera, men den är heller inte torr. Aldrig har det stigit upp så mycket synbar smuts till ytan som med OCM-tvätt! Om mitt hår har växt mer än normalt kan jag inte säga på så pass kort tid men med tanke på alla andra fördelar den har så är jag själv mer än nöjd!

   • februari 8, 2012 kl. 22:23
   • Svara

   Vad kul! Oljan har ju väldigt många bra egenskaper, men många verkar ha problem med att tvätta ut den. Å andra sidan använder nog de flesta vanligt schampoo, och då verkar det vara i stort sett omöjligt.

   Jag har en kompis som hade ricinoljan i håret ungefär en timme, sen fick hon stora eksem eller utslag, och håret ramlade av i tovor vartefter det läkte. Så det verkar bra för en del, och hemskt för andra. Oavsett resultat, det växer inte fortare, men eftersom det är olja så blir det oftast bättre om man har dåligt hår.

  • chanel no 22 parfum .februari 16, 2012 kl. 09:39
  • Svara

  Dette kan gi forskjellige utslag, men hos Stitch var det kløe og eksem som var det største problemet.

  • amandafebruari 20, 2012 kl. 10:45
  • Svara

  Jag har använt recinolja typ 6 gånger i håret och jag hr seriöst tappat massa hår!!! Har fått flera ”kala” fläckar på huvudet, panik!!!!! Varför får ingen annan så? Jag har ganska tunnt hår som det är, men nu är det ännu värre!! Vad ska jag göra?

   • februari 20, 2012 kl. 11:08
   • Svara

   Det är nog inte helt ovanligt, därför har apoteket gått ut med en varning… Testa milda produkter utan parfym? Jag är ingen expert på ämnet, det bästa är nog om du frågar en frisör. 🙁 Lycka till.

  • Johannamars 15, 2012 kl. 10:11
  • Svara

  Mitt hår växer sakta och har alltid gjort det. Använde ricinolja under en tvåveckorsperiod (sammanlagt ca 4 gånger under den perioden), och ungefär en till två veckor efter det märkte jag att min utväxt var hela 3 centimeter. Och då hade jag nyss färgat håret för bara en månad sedan, innan jag började med ricinoljan. Men sedan slutade jag använda den och började nu igen för någon vecka sedan, och då hade det alltså gått cirka ett halvår sen sist jag använde den. Men den här gången tappade jag väldigt mycket hår istället och gör det fortfarande. Blir väldigt tovigt. Vet inte om det beror på oljan eller om det är för att jag stressat som f-a-n i samband med det… På huden kan jag inte använda ricinoljan för jag får massvis med finnar (vilket jag aldrig har annars). Men däremot är den helt underbar till ögonbryn och ögonfransar. Mina ögonbryn växte sig tätare och starkare, vilket dom aldrig varit förut, och mina ögonfransar blev starkare och därmed ”längre” (har naturligt långa men dem faller av så lätt)… Så jag vet inte vilket ställningstagande jag tar till denna produkt. Kanske var det inte själva ricinoljan utan bara olja i sig som gjorde håret starkare.

   • mars 15, 2012 kl. 10:18
   • Svara

   Oj, det kan säkert vara så att den ena förstärker den andra, så att säga. Hoppas att det blir bättre snart!
   Jag tror att lite allmän kärlek och massage av hårbotten är bra för tillväxten, och mild olja för glans och styrka.

  • *mars 20, 2012 kl. 20:03
  • Svara

  det beror ju på person till person,
  för en del funkar det, för en del inte.
  mitt hår har växt jätte mycket sen jag börja använda ricinolja, det enda som händer med mitt hår är att jag får utväxt.

   • mars 20, 2012 kl. 21:25
   • Svara

   Men det kan ju lika gärna bero på tillförsel av fett och massage?

  • stinaapril 22, 2012 kl. 17:36
  • Svara

  asså är du sjuk? jag har prova de å de är de bästa som har hänt mitt hår . asså du som säger att de finns vitamin E och B , då är de väll så att håter växer snabbare av de

   • april 22, 2012 kl. 18:06
   • Svara

   Nej, tack jag mår alldeles utmärkt. Jag förstår inte riktigt vad du menar, eftersom du skriver så dåligt. Omformulera dig gärna om du har frågor.

  • stinaapril 23, 2012 kl. 13:07
  • Svara

  har inga frågor !!! men asså varför klagar du när de funkar ? :ö

   • april 23, 2012 kl. 13:44
   • Svara

   Jag klagar inte! Jag frågar bara varför man ens provar när ganska många har fått utslag eller till och med tappat håret. Det är Apoteket som varnar. Andra oljor och massage funkar säkert lika bra!

  • stinaapril 23, 2012 kl. 15:51
  • Svara

  men dom som tappar hår eller vafan som händer ? dom här väl använt de typ vare dag . och om man använder för mycket balsam eller shampoo för ofta så kan man ochså rå utslag

   • april 23, 2012 kl. 17:57
   • Svara

   Så kan det säkert vara också, men det är många som får en reaktion på huden allra första gången. Dessutom finns det inte ett enda vetenskapligt bevis för att det funkar. Men det är klart att det ser ut som om håret växer fortare, om det mår bra.

  • stinaapril 23, 2012 kl. 15:52
  • Svara

  få *

  • stinaapril 23, 2012 kl. 19:01
  • Svara

  men de växer fortare av de . de märkte jag när jag prova de . de är väll något i de som får håret att må bra

   • april 23, 2012 kl. 19:21
   • Svara

   Olja (vilken som helst) får alltid håret att må bra, och massage är bra för att stimulera hårbotten.

  • stinaapril 24, 2012 kl. 11:26
  • Svara

  men då är de nå med recinoljan som gör att håret må bra o bättre av de

   • april 24, 2012 kl. 11:32
   • Svara

   Om du tror att det funkar så är det gott nog. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att det är någon skillnad jämfört med annan olja (som är mer skonsam för huden). Fett är bra för håret, så enkelt är det, men det växer inte fortare av något du häller på det.

  • Kamillamaj 7, 2012 kl. 21:38
  • Svara

  Min teori är att Ricinoljan fungerar därför att den driver ur smuts och slaggprodukter ur håret. Avgaser och allt möjligt som fastnar på hår, hårbotten och hud varje dag. En kollega till mig som kommer från Iran säger att de har en metod i Iran för att få håret att växa snabbare (10 cm på 40 dagar), och den går ut på att tvätta håret varje dag, exakt samma tid, i 40 dagar, that’s it! Nu är det här verkligen bara en liten fundering från min sida och jag har inga belägg för detta…men värt att fundera på? För att då kanske man kan byta ut den för vissa besvärliga ricinoljan mot exempelvis djuprengörande schampoo? Finns ju att köpa hos frisör. Förstår föresten att du är ”upprörd” och känner dig manad att varna för Ricinoljan då din vän fick såna problem, men eftersom att många varit nöjda också så får folk helt enkelt lära sig på egen väg om den är dålig eller bra för dom. Tycker jag 🙂

   • maj 8, 2012 kl. 05:52
   • Svara

   Ja, om det bara fanns ett endaste litet vetenskapligt bevis för att det funkade skulle jag inte motsätta mig. Men det där med schampoo är intressant, vanliga sådana tvättar ju inte bara bort det som är dåligt, utan även det bra!

   Jag tror att så länge man är övertygad om att något funkar, så (tror man) gör det även det. Och det är egentligen det enda som spelar någon roll, oavsett vad det gäller. 🙂

    • Kamillamaj 11, 2012 kl. 21:37
    • Svara

    Ja, jag har i alla fall bestämt mig för att testa ricinoljan, eftersom jag har sett nu att alla min pojkväns hårvax innehåller ricinolja, alltså kan det inte orsaka stora skador på hårbotten tror jag. Läppstift och rengöringsprodukter innehåller också ricinolja. Mitt hår växer ungefär 2 cm på 6 månader (nästan ingenting), så det kommer att märkas om det funkar eller inte för mig. Dessutom har jag blondt hår med mörkare utväxt, så det kommer definitivt synas! Fungerar det så kan det inte vara ”inbillning”, för mitt hår har ”slutat” växa sedan ca 2 år tillbaka.

     • maj 11, 2012 kl. 21:59
     • Svara

     Oavsett hur det funkar så hoppas jag att du blir nöjd!

  • Sannajuni 17, 2012 kl. 12:54
  • Svara

  Du, när man söker på ricinolja och får fram resultat så skriver faktiskt dem flesta hur mycket deras hår har växt! Detta är inte bullshit, du ser väl för fanken själv hur långt deras hår har blivit? Jag tänker själv börja testa detta, jag tror på detta helt och hållet! Visst, man kan få eksem och mjäll, men det var någon bloggare som skrev att hon faktiskt fick stopp på mjället, men det kom tillbaka efter hon slutade helt och håller på ricinoljan. DET FUNKAR!!!

   • juni 17, 2012 kl. 13:18
   • Svara

   Ändå finns det inga vetenskapliga bevis för det… De är klart att hårväxten stimuleras av massagen, och placeboeffekten fungerar så gott som alltid.

    • Agnesjuli 24, 2012 kl. 23:33
    • Svara

    Vad exakt menar du med vetenskapliga bevis? Före och efter bilder på hår som vuxit 5 cm per månad räknas ju faktiskt som bevis (om än inte vetenskapliga) men du avfärdar de ju bara som inbillning!? Det vore inte första gången någonsin som vi (människan) insett att någonting fungerar , trots att vi ännu inte kunnat bevisa VARFÖR det fungerar. Tycker du avfärdar allt som inbillning när det faktiskt finns konkreta bilder på tjejer vars hår vuxit abnormalt mycket under en viss tid.

    1. Men det gör jag ju inte alls! Jag har skrivit, både i inlägget och gång på gång på gång i kommentarerna att placeboeffekten är god. Och vetenskapligt bevisad, gång på gång, googla runt om du inte vet vad det innebär (eller sök här i bloggen)i stället för att påstå att JAG avfärdar det som inbillning. Ricinolja har ju inte, enligt både frisörer och andra som har testat dess effekter på hår, ingen funktion mer än den smörjande.

     Det vore faktiskt trevligt om ni som tänkte kommentera i fortsättningen läser en gång till, i stället för att missförstå eller tillskriva mig egenskaper jag inte har. Och att du godtar unga tjejers bloggar med enbart före- och efterbilder som vetenskapliga bevis är inte bara dumt, det är nästan skrämmande. Det står inte ett ord om alla faktorer som spelar in, bara bild som inte säger ett skit. Artiklar från Google scholar eller från biologer som arbetar med hår, vore mer rimligt.

     Och som jag har skrivit gång på gång igen – man gör vad fan man vill, och man tycker vad man vill. Jag har bara förmedlat att ganska många faktiskt inte mår bra av ricinolja.

  • Annejuni 17, 2012 kl. 16:06
  • Svara

  Hej! Jag började använda ricinolja (kallpressad) förra veckan och är imponerad av hur mjukt och luftigt mitt hår blivit. Kommer att fortsätta definitivt (jag har mycket torrt och till viss del grått hår). När man tvättar ur fet olja ur håret tar man först shampo innan man tar vatten

   • juni 17, 2012 kl. 16:17
   • Svara

   Härligt med mjukt hår! Hoppas att det blir bra!

  • Emiliejuli 24, 2012 kl. 17:37
  • Svara

  Hur kommer det sig att mitt hår växte fyra centimeter i månaden då? Mätte med måttband, tog före, och efter kort och som det växte!

  Det är inte alls svårt att få ur håret, två klickar shampoo gör susen!

  Har du ens testat?

  1. Har du ens läst ordentligt? Du nämner inget om intag av de vitaminer eller mineraler som påverkar, jämfört med tidigare, eller protein i olika sammansättningar. Inte heller har du jämfört hur många minuter du har masserat hårbotten, eller hur håret har slitits i jämförelse med innan. Och bara det sista beror på många saker.
   Det är klart att olja i håret är bra, och så länge du inte får utslag får du väl göra som du vill! Och tror man att det fungerar så sköter man ofta omedvetet bättre om håret, det är alltså inte ricinoljan som är den hemliga ingrediensen. Men skicka du dina resultat till Apoteket så kanske de ändrar sina rekommendationer. Och varför skulle jag ens vilja prova, missade du bilderna upp till höger?

  • Sarajanuari 5, 2013 kl. 02:59
  • Svara

  Hej undrar bara om det är farligt att ha den under natten som inpackning. Och så vill jag lätta på hjärtat om bloggaren inte gillar resin olja så är det då hennes val, och hon skriver ju det som apoteket har ju varnat om så hon skriver ju egentligen bara fakta som kommit in genom personer. Men jag tänker ändå prova resin olja och jag återkommer med resultat!!! Hihi glad tjej

  1. Jag har hört flera som har haft det, och är man inte överkänslig så ska det nog gå bra. Tack Sara!

  • Mariajuli 9, 2013 kl. 19:37
  • Svara

  ”Kristinmandarin säger
  Det FINNS folk som uppvisar resultat.”

  – Så bara för att folk skriver några rader på en blogg eller visar före -efter bilder så är det bevis? vad säger att dessa är sanna? Har en vän som bloggar och ville ”jävlas/retas” lite så hon satte i clips-löshår och tog före och efter bilder och SA att det var ricinoljans verk! Du kan ju tänka dig vilket skriveri det blev. ”Det finns folk som kan uppvisa resultat”….ja, eller så finns det korkskallar som inte inser att de blir blåsta också

  1. Hahaha, vad roligt! Folk har helt enkelt slutat tänka kritiskt och därmed blivit en hel del dummare.

  • Nadineaugusti 4, 2013 kl. 08:40
  • Svara

  Det funkar skitbra och finns forskning som säger att håret växer snabbare. Har testat och det funkar, är chockad över hur bra det funkar, Har nu gått lite mer än en månad som jag använt ricinolja och håret har växt hela 6 cm!! Det gör det inte annars på mig hehe 🙂 Kan va så att det inte funkar på alla men värt att testa 😀 Klart att frisörer påstår att det inte är bra för håret, dem vill ju att man köper deras dyra produkter och att man går dit och toppar håret bara för att det ska växa snabbare:) Men för mig tog oljan priset 😀

  1. Att säga att det finns forskning utan att hänvisa till den är som att säga att ”jag tror att det är så, alltså är det sant”. Presentera gärna forskningen då!

   Dessutom har du missat två viktiga poänger. Håret växer mer än dubbelt så snabbt på sommaren (vitaminer från bland annat solljus), så är det för alla som är ute då och då. Dumt att slösa pengar på ricinolja nu, alltså, och helt bisarrt att säga att det beror på olja man gnider in i det döda materialet man har på skallen. Och så växer håret inte snabbare om man toppar det ofta, det har absolut ingenting med saken att göra. Det kan slitas mer om man klipper sig sällan, men att toppa håret var 6:e vecka ska man bara göra om man vill behålla samma längd.

   Visa forskningen, resten hade du två fel av två möjliga på.

   https://illvet.se/fraga-oss/varfor-vaxer-haret-fortare-pa-semestern

  • Nadineaugusti 5, 2013 kl. 12:27
  • Svara

  Det är värt att Prova, men sköljer man inte ur oljan ordentligt sen så kan håret ta skada 🙂 är i allafall sjukt nöjd::) vet ej hur jag ska bevisa forskningen, var ett tag sen jag läste om det:) så mycket snabbare växer det inte på sommaren i allafall inte mitt hår 🙂

  1. Så länge du är nöjd så är allt bra 🙂

  • Nadineaugusti 5, 2013 kl. 19:53
  • Svara

  Ja så oljan är ju inte helt hopplös 🙂 det som är bra också är att den är ganska billig 🙂

  1. Men den är ju till exempel dyrare än olivolja, som gör lika stor nytta för ett glansigt och välmående hår som inte slits lika fort, och ser längre ut. Jag håller mig till enbart schampo, vill inte ha något i håret om jag inte behöver.

  • Lottaapril 29, 2015 kl. 10:29
  • Svara

  Det är bra att vara kritisk, allt är inte undermedel och det som fungerar bra för en person behöver inte göra det för alla andra. Ricinoljan har gjort mig nyfiken och jag tänker prova den. Anledningen till att jag blivit nyfiken är att en bekant får massage med denna olja av sjukvården för att stimulera hårsäckarna då hon tappat allt hår pga strålning mot cancer. Det verkar fungera, det har kommit hår tillbaka. (eller så hade håret kommit tillbaka i alla fall, vem vet… )
  Jag tror de som upplever att håret blir torrt, schamponerar sitt hår frenetiskt för att få ur denna feta olja. Lättast att få ur oljan är att helt enkelt tvätta håret med balsam.
  Oj förlåt, ser nu att tråden är gammal men ramlade in här när jag googlade på ricin.

  1. Ja, det har diskuterats mycket om det här! Massage ökar blodtillströmningen och kan verkligen hjälpa (oavsett vilken olja man masserar med), hoppas att du får ett gott resultat!

  • Melissadecember 13, 2015 kl. 10:26
  • Svara

  Men säg inte så mycket och lek inte ett proffs… Du har ju världens kortaste hår så hahaha…

  1. Fråga vilken frisör eller forskare som helst. Brukar du skratta offentligt åt hur folk ser ut? För du tror väl inte att du är anonym här?

  • Carrofebruari 20, 2016 kl. 11:27
  • Svara

  Intressant. Själv tror jag att det är massagen som ökar blodtillströmmingen som gör att håret växer fortare. Ricinolja går inte in i huden så att vissa blir torra i hårbotten låter inte så konstigt. Men att använda några droppar ricinolja tillsammans med en annan olja (tex avocadoolja) så har man ett superbra rengörings blandning till ansiktet.

  1. Ja, det låter betydligt mer rimligt!

  • Mariemaj 24, 2016 kl. 15:22
  • Svara

  Det tar en stund för oljan att tränga in i huden/hårbotten, jag brukar lägga lite plast över och låta det verka över natten, sen tvättar man bort det som är kvar på morgonen. Fungerar för mig iaf. Kram
  https://ekoolja.se/ricinolja/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.