Att välja hemtjänst

Hemtjänst, alltså stöd och omsorg i hemmet, är något som de flesta av oss kommer att behöva i framtiden. Man behöver inte vara pensionär, utan kanske bara ha särskilda behov för att få hemtjänst så att man kan klara vardagen hemma. Och något jag inte visste var att man har rätt att välja vem som ska utföra hemtjänsten (enligt lagen om valfrihetssystem), och kan alltså påverka situationen själv. Jag läste om hur det fungerar i Hemtjänst Sollentuna, och det kostar lika mycket, oavsett vilken man väljer.

Språk, kultur och religiös tradition kan spela en stor roll för många. Det finns faktiskt en hel del människor i vårt land som inte är särskilt bra på svenska, och hur trygg känner man sig då med en hemtjänst man inte förstår? Därför är det så viktigt att människor får reda på att det går att välja. Är man inte nöjd med det vårdbiträde man har, då har man rätt att byta utan problem. Enligt min erfarenhet är det ofta människor inte vill vara till besvär, men behöver man hjälp måste man säga ifrån. Likaså om omsorgen inte uppfyller behoven, eller om det bara inte känns rätt.

Jag kommer säkert också att behöva hemtjänst i framtiden. Jag tror inte att jag skulle ha några särskilda krav eller behov, men det kan ju ändå alltid vara så att man inte trivs ihop med en del personer. Eller att man inte litar på den som hjälper till, och då är det jobbigt. Jag personligen tycker att det är väldigt viktigt att man får välja, välja bort eller välja till, utan problem, frågor eller skuldbeläggande.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/02/att-valja-hemtjanst/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: