Hen främjar inte jämställdhet

DN skriver om förskolan Egalia på Södermalm som arbetar aktivt med jämställdhet. Vilket är bra, men samtidigt självklart, för det har stått i skollagen sedan 1998 så det ska alla förskolor göra. Tyvärr är det långt ifrån alla som gör det, nästan 1/3 av alla förskolor fick underkänt i Skolinspektionens granskning 2010. När man läser lite om hur de jobbar på Egalia låter det verkligen toppen, men i själva verket är det väl bara sunt förnuft att behandla småbarn likadant?

På Egalia säger man ibland hen, i stället för han eller hon. Det tycker jag är ganska fel, och tydligen är jag inte ensam, debatten är ganska högljudd. Socionomen Elise Claeson ifrågasätter genuspedagogiken, och säger att det finns forskare som ifrågasätter genusforskningen i och med att det är en ideologi och inte en vetenskap. Att säga hen till barn gör dem förvirrade, och det är för tidigt att prata om könsskillnader i förskolan.

Jag tycker att hon har en poäng, för småbarn kan inte tänka kring genus som vi gör. Alla barn har en fas där de upptäcker att de har ett kön, eller inte är likadan som mamma eller pappa. Då kan det bli förvirrande att hela tiden få höra och känna att man är mittemellan, ett hen. Elise Claeson påpekar också att barn är konservativa flockdjur, och att de kan få en känsla av otrygghet eller att det är något fel på dem när de inte passar in.

Jag tycker att eftersom det faktiskt finns biologiska skillnader mellan könen är det dumt att förneka det. Men självklart ska alla ungar behandlas likadant, oavsett sort, och det är faktiskt 2012 så det borde ha pågått ett bra tag redan.

Eller är det kanske så att det finns pedagoger som inte klarar av det utan att använda ordet hen? Hur som helst, det är inte bara förskolornas problem (förutom att så många inte klarar granskningen). Hur ungens människosyn och uppfattning om omvärlden eller jämställdhet ser ut börjar väl hemma?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/02/hen-framjar-inte-jamstalldhet/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Miofebruari 15, 2012 kl. 18:17
  • Svara

  ”Hän” är det personliga pronomenat i finskan och används om alla. Finns inget som tyder på att finsktalande barn blir mer förvirrade och att alla tror sig vara mittemellan, bara för att längden på deras urinrör inte påpekas i varenda mening. Ska vi ha olika pronomen för svarta och vita så vi inte blir så förvirrade över vilken hudfärg vi har? Att kön precis alltid är relevant i alla sammanhang (iom hon/han, kvinna/man ist. för person) är något vi fått lära oss och som bara är begränsande i min mening.

  Ord är inte bara ord utan alla ord har en tung laddning som bygger fördomar.

   • februari 15, 2012 kl. 18:26
   • Svara

   Men ord som hon eller han bygger väl inte fördomar? Det är väl hur man beter sig mot, eller tilltalar henne eller honom som spelar någon roll?

   • Anonymfebruari 16, 2012 kl. 17:34
   • Svara

   Hän har alltid (väldigt länge) använts i finskan så det är klart de inte blir förvirrade. När det behövs säger man flickan eller pojken, mannen eller kvinnan om personer. Man säger inte bara ”personen” så ofta.
   Men i svenskan används han/hon överallt i alla sammanhang. Men visst måste det vara praktiskt i finskan när man pratar om någon som man inte riktigt vet könet på, då behöver man inte gissa!

    • februari 16, 2012 kl. 17:54
    • Svara

    Förmodligen praktiskt, men när man pratar om någon man inte vet könet på är det väl oftast i samband med en yrkestitel (antar jag? Läkaren, brevbäraren)? Ser inte riktigt att det ens är ett problem att vi inte har ett ”hän/hen”. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.