Nya sömnrutiner

Jag sov dåligt i natt igen, för jag hade så satans ont. Sen läste jag i DN i morse att det är en myt att vi behöver åtta timmars sammanhängande sömn! Målet för många är ju att sova åtta timmar i sträck, men det verkar vara helt galet, enligt historikern Roger Ekirch. Vår normala sömncykel innebär att vi sover ungefär fyra timmar för att sedan vakna och sysselsätta oss med något ett par timmar. Sedan ska vi gå och lägga oss igen och sova fyra timmar till.

Jag går upp ibland, när jag inte kan sova. Det är ytterst sällan jag sover åtta timmar i sträck utan att vakna. Men mina problem beror ju enbart på smärta, och att det gör ont att ligga för länge. Jag kanske ska börja gå upp vid tretiden, skriva ett blogginlägg, väcka älskaren R och hoppa på honom, för att sedan somna om? Inte för att dagens timmar inte räcker till för allt jag ska göra, jag har mer tid över än jag vill. Men jag är alltid trött. Det tär som fasen att gå runt med konstant ryggskottsmärta.

Sova, trött katt. Sömnrutiner

Under större delen av evolutionen sov människor i två perioder på natten. Fram till 1600-talet var ett sånt sömnmönster helt naturligt, och man var riktigt produktiv på natten. Skrev, hälsade på grannen eller hade sex. Fast då gäller det ju att man är vaken samtidigt… När belysningen uppfanns började man se sömn som slöseri med tid, och många av dagens sömnproblem kan förklaras av att vi har gått ifrån människans normala natur med två sömnperioder varje natt.

Huvudsaken är ju att man känner sig utvilad, inte att man sover ett visst antal timmar. Men med så mycket onödiga saker folk fyller kvällarna med, till exempel TV-tittande till sent, så kanske det är svårt att gå och lägga sig nio-tio timmar innan man egentligen ska gå upp. Jag tror att jag ska prova. Nästa gång jag vaknar på natten, om det är vid två-tretiden ungefär, då ska jag gå upp. Men jag hoppar nog över det där med att hälsa på grannen…


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/02/nya-somnrutiner/

8 kommentarer

1 ping

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Jag sover heller aldrig åtta timmar per natt, det blir mycket mindre. Och ibland vaknar jag och kan inte somna om. Det har faktiskt hänt att jag gör som du skriver om, går upp och skriver ett blogginlägg. Det är liksom bättre än att ligga och vända och vrida på sig… 😀

   • on februari 29, 2012 at 18:58
   • Svara

   Ja, jag ligger aldrig kvar om jag bara vrider och vänder på mig, fast det händer inte så ofta när jag väl har somnat. Jag ska ändå prova att gå upp om jag bara vaknar till!

 2. Jag kan vakna en två, tre gånger per natt – beror lite på hur mycket jag pimplat i mig 🙂 – men jag slocknar så fort jag lagt mig igen. Tycker faktiskt om att vakna, kolla på klockan och se att jag får somna om igen.

   • on februari 29, 2012 at 21:20
   • Svara

   Ja, det är skönt att veta!

 3. Gött att höra att det är en myt för jag hinner inte få 8 inatt. Men sex är också skönt.

   • on mars 1, 2012 at 09:02
   • Svara

   Helt klart. Det gäller bara att vara vakna samtidigt!

 4. åh vilken gulligt katt hehe

   • on mars 1, 2012 at 20:10
   • Svara

   Ja, verkligen! Det ser så skönt ut!

 1. […] en stund, innan jag bestämde mig för att gå upp. Precis som man gjorde förr i tiden, med två sömnperioder per natt. Åt litegrann, och skrev en stund, innan axeln nästan dödade mig. Har använt datorn […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: