Att vara en av dem det inte talas om

Jaha, vad har hänt i världen? Det var värmerekord i går, riktigt härligt! Nu är det på väg att bli lite kyligare igen, men så länge jag slipper allt jävla mög på trottoarerna så att jag kan ta mig fram gör det ingenting att det är kallt. Stefan Löfvén är försiktigt glad åt att förtroendesiffrorna skjuter i höjden, men tror inte att det beror på honom själv, utan på politiken. Öh, vilken politik? Jag vet fortfarande inte vad de har ägnat sig åt på sistone. Men jag gillar Stefan.

Till sist, sjukförsäkringen. Läs gärna DNs debattartikel här. Jag håller helt och fullt med om att det är bra att pröva arbetsförmågan regelbundet, och att alla som blir sjuka måste ställa in sig på att byta jobb. Jag är också en av dem som anser att de flesta kan göra något, även om det bara är hemifrån, två timmar i veckan, med flera pauser. Det är ändå något. Men var hittar man ett sånt jobb? Och slutligen, jag är en av dem som har en funktionsnedsättning, så jag är redan inne i det. Men problemet som jag ser det är inte reglerna.

Rullstol

Det är Försäkringskassans ovilja att sjukskriva människor. De ville inte ens godkänna min sjukskrivning när jag låg på sjukhus med akut diskbråck, när jag opererade mig eller veckorna med stafylokockinfektioner efteråt. Jag skulle tydligen kunna jobba då (fast jag överhuvudtaget inte kunde ställa mig upp själv). Samtidigt ser man folk med tillsvidareanställningar som får sjukpenning när de får influensa eller ett litet futtigt ryggskott. Jag har haft fler ryggskott än jag kan räkna, bara sedan operationen i somras. Men ändå ska jag vara helt tillgänglig för arbete.

Såklart statistiken ser bra ut, när de flesta av oss som inte mår så bra inte har en tillsvidareanställning, utan räknas som vanliga, friska arbetssökande (även om Arbetsförmedlingen klassar oss som funktionshindrade). Min förmåga att söka jobb är det inget fel på, jag är inte lat, jag kan skriva en ansökan, och är ganska smart. Ergo: Försäkringskassan godkänner aldrig mina medicinska underlag. Att jag sen lever med konstant smärta, och inte alltid kan sätta på mig skorna själv, det är det aldrig någon myndighet som bryr sig om.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/att-vara-en-av-dem-det-inte-talas-om/

10 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanmars 1, 2012 kl. 12:52
  • Svara

  Jag fattar inte heller. Det verkar vara helt beroende på vilken handläggare man har. En del får bra bemötande och bra hjälp, medan andra nästa trakasseras. Nä, jag tror inte heller det är reglerna det är fel på när jag läser om hur olika människor behandlas. Varför tvinga sjuka människor ut och jobba när massor av friska människor går arbetslösa? Urbota dumt!

   • mars 1, 2012 kl. 12:56
   • Svara

   Urbota dumt var ordet! Det verkar vara helt godtyckligt.

  • Tatianamars 1, 2012 kl. 16:55
  • Svara

  Jag blir så ledsen för din skull då jag läser det här . Fanfanfan.

  Kram

   • mars 1, 2012 kl. 17:39
   • Svara

   Jag orkar fan inte bli ledsen, det tar för mycket energi. Men tack.

  • Emeliemars 1, 2012 kl. 21:04
  • Svara

  Det är precis samma situation här! Jag brukar vilja säga, ”kom hem till oss och se en dag hur det är”…

   • mars 1, 2012 kl. 21:11
   • Svara

   Ja, och det är det ingen som vill/kan/har tid med/bryr sig om. Verligheten och hur det är på pappret överrensstämmer inte!

  • catdogsmars 2, 2012 kl. 22:17
  • Svara

  Jag blir så förb… på politiken,
  när jag läser det här!
  Du har min djupaste medkänsla Klara!
  Men hur röstade ni? och hur tänker ni rösta?
  Tror ni på ”arbetslinjen” verkligen?
  Att alla (utom politikerna) ska jobba tills dom
  dör, helst.

   • mars 3, 2012 kl. 08:25
   • Svara

   Tack!
   Jag tycker rent generellt att reglerna kring sjukförsäkringen är bra, men i praktiken så fungerar de inte, eftersom besluten är godtyckliga, varierande och ofta helt felaktiga. Det finns inget jag hellre vill, än att jobba, och det är jag nog inte ensam om. Arbetspolitiken i övrigt, nja…

    • catdogsmars 4, 2012 kl. 09:10
    • Svara

    Så bra att du är nöjd med Försäkringskassans
    regelverk och politiken.
    För det är ju politikerna som utformar reglerna!
    jag är INTE nöjd!
    Nu är ju inte jag sjuk, men om eller när jag blir sjuk, så vill jag att det är LÄKAREN som bestämmer
    om jag ska arbeta eller inte!
    Inte någon uttolkare hos mitt FÖRSÄKRINGSBOLAG!!

     • mars 4, 2012 kl. 09:40
     • Svara

     Reglerna är ok, men de följs inte. Jag är inte ett dugg nöjd med situationen, men problemet som jag ser det ligger hos försäkringskassan.

  • Nån måtta får det vara! -juli 26, 2013 kl. 10:01

  […] ändring i systemet. Jag skrev ju en lång radda om det här i går, ni får gärna läsa inlägget här om ni inte har gjort […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.