Choklad och viktnedgång

Alltså, nyheten om att man kan minska i vikt av att äta choklad håller gör mig riktigt irriterad. För det första, rubriksättningen: ”Choklad sänker kroppsvikten”. Öh, nej, det är en ren lögn. Byt ut godiset mot antioxidanten katekin (eller catechin som de skriver i DN, kan de inte svenska?), och lägg till ”om du inte äter fler kalorier än du förbränner” efteråt. Det handlar alltså om katekin, som finns i kakaobönan – och därmed också i de riktigt mörka chokladsorterna.

Klart man går ner i vikt om man äter choklad med högre kakaohalt än 90%, för det är så äckligt att man vill spy efter att ha ätit ett hörn. Men det bortser vi ifrån nu. Vad de egentligen borde skriva är att det är kakaon i chokladen som är nyttig, och inte vilken som helst, för den innehåller faktiskt en hel del skit. Och det är väl ganska självklart att folk som har problem med vikten får en till anledning att äta mjölkchoklad, eller till och med mörk choklad med 70% kakaohalt och tro att det är bra? För helvete.

Vad de också glömmer att skriva om är att katekin också finns i persika, vinäger och acai, som innehåller betydligt färre kalorier. Dessutom är studien bara gjord på 1000 människor. Om några av dem har gått ner i vikt nyligen, och äter choklad regelbundet så är det ett samband, men inte fasen betyder det att det stämmer.

Är det Hershey, Lindt eller någon annan tillverkare som har ordnat undersökningen för att få sälja lite mer? Jävla mög, jag hoppas verkligen att ingen bara köper såna här påståenden rakt av utan att granska dem först. Jag utgår ifrån att det finns folk använder det här som en ursäkt för att äta.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/choklad-och-vikt/

2 kommentarer

  • Tofflanmars 28, 2012 kl. 19:22
  • Svara

  Mitt body butter är gjort på sheanöt och ska vara ätbart… Undrar om det innehåller antioxidanter..?

   • mars 28, 2012 kl. 19:28
   • Svara

   Väldigt många bra och starka såna! Men blä!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.