Graviditet som inkomstkälla

Jag läste att Försäkringskassan är snål mot gravida kvinnor, när jobbet blir för slitsamt. Antalet kvinnor som får graviditetspenning när jobbet blir för slitsamt (21.815 stycken år 2011) är det lägsta på fem år. Beslutsmotiveringarna är för dåliga, och kvinnorna får ta ut föräldrapenning i förväg. Utvecklingen går åt fel håll, sägs det, och Försäkringskassan är strängare än lagen. Men med tankte på att besluten bara har överklagats 39 gånger i storstäderna det senaste halvåret, så är det förmodligen många som försöker, bara för att få lite ledigt från jobbet.

En del av mig tänker: Om inte jag får sjukpenning när jag har akut diskbråck, tiden jag vistas på sjukhus, ligger på operationsbordet eller veckorna efteråt, full med infektioner utan att kunna gå, varför ska man få det när man själv har satt sig i situationen att bli gravid? Men självklart ska man få ersättning om man inte klarar av sitt jobb, oavsett anledning. Hur som helst, FKs verksamhetsansvarige Mats Mattson säger:
-”Helst skulle vi vilja ha en annan form med en allmän graviditetspeng som gäller alla kvinnor.” Öhh, va?! Nej!

Pengar, mynt, sedel, bankkort

Det finns massor med kvinnor som kan jobba hela tiden – att vara gravid är i sig ingen sjukdom! Att ha symtom är en helt annan sak, och den frågan bör behandlas därefter. Det finns svårt sjuka som inte får ersättning, men tydligen finns det massor med pengar när det gäller barn och föräldrar. Jag har så ont och sådana problem med ryggen att jag inte ens kan tänka på att skaffa några barn, för jag skulle inte klara av det. Men annars hade ju kanske det varit en lösning på försörjningsproblemet…

Jag blir så jävla upprörd varje gång jag läser något om Försäkringskassan och hur det inte fungerar. Så förlåt om jag blir tjatig, men så länge stället blöder pengar till folk med förkylningar, tillfälliga ryggskott, efter helgen-trötthet och dessutom alla möjliga sorts myglare, så borde det faktiskt finnas ersättning åt oss som ofta knappt ens klarar av att gå eller sätta på oss strumporna.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/graviditet-som-inkomstkalla/

2 kommentarer

 1. Jag håller fullständigt med! Varför får inte den som är sjuk på riktigt sjukpenning?! För jävligt! Jag har en bra arbetsgivare och får göra läkarbesök på arbetstid. Det har gjort att jag kunde vara hemma före och efter dagens undersökning och vila. Sen får jag ersättning (delvis) för kostnaden för läkarbesöket och medicin (som jag var och hämtade ut förut). Nä, livet är inte rättvist…

  Kram till dig, du kämpande Klara!!!

   • on mars 19, 2012 at 17:21
   • Svara

   Oj, vad bra! Jag tjatar vidare! Kram!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.