Ingen pension, inga lärare

I dag stod det i tidningen om att pensionerna kommer att bli lägre i framtiden. Jag tar för givet att jag inte kommer få någon pension när jag blir gammal, och har gjort det i flera år. Med tanke på hur det ser ut nu jämfört med för tjugo år sedan, så pekar ju utvecklingen åt det hållet i alla fall. Inte för att det är någon direkt skillnad på att vara gammal och inte få några pengar, jämfört med att vara ung och sjuk i dag, och inte få några pengar. Jag har ju längre tid än jag hittills levt på mig att vänja mig!

Även om jag som genom ett trollslag kan börja jobba redan i dag, så har det ändå gått så många år utan inkomst att min eventuella pension kommer vara riktigt låg. Jag litar inte ett dugg på (och har aldrig gjort) att någon ska ta hand om mig ekonomiskt. Det funkar ju inte nu när jag är ung, så varför ska det funka sen? Jag tror att de som är pensionärer nu har det mycket bättre än vad pensionärer om 30 år kommer att ha, och att de pengar som betalas in kommer att försvinna så småningom. Nu kan man lätt vara närmare 40 innan man får sin första tillsvidareanställning i livet.

Samtidigt skriver DN om att det saknas lärare i landet. Nästan alla som söker till lärarprogrammen verkar komma in, och det är helt stört. Till ett sånt yrke vill man väl ha creme de la creme, och hur ska man annars få upp lönerna? Jag hade sjukt dåliga lärare när jag gick i grundskolan. Det kan inte vara meningen att en tioåring ska rätta lärarna om och om igen. Jag kommer ihåg första gången, i första klass, gällande en matteuppgift (jag var lite före). Jag fattade inte varför hon inte fattade att hon hade fel. Jag visade henne uppgiften varje mattelektion, och efter en vecka kom hon på att hon hade gjort fel själv. Och så pågick det i flera år.

Miniräknare, lärare

Det är faktiskt inte ett dåligt yrke. Mycket ledigt, vilket brukar förklaras med den utökade arbetstiden under terminerna. Men de flesta jag känner som har någon sorts karriär jobbar faktiskt 50-60 timmar i veckan, och även på helger. Och ja, lönen är för låg och det är en ond cirkel. Ingen vettig människa blir lärare för att få en bra karriär och hög lön, och många lärare är så dåliga att de faktiskt inte borde ha högre lön (ja, generalisering, ja, egen erfarenhet). Hur som helst, jobb för lärare finns det garanterat gott om i framtiden.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/ingen-pension-inga-larare/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Emeliemars 20, 2012 kl. 13:57
  • Svara

  Vad skönt att jag inte var riktigt lika smart som du.. jag tyckte att att i alla fall lågstadielärarna var bra. Hon i mellanstadiet var ju kanske lite speciell.. Men jag brydde mig nog inte så mycket då heller.

   • mars 20, 2012 kl. 14:14
   • Svara

   Haha! De var himla snälla och trevliga, men smarta? Njaae. 😀

  • Vanjamars 20, 2012 kl. 15:20
  • Svara

  Det svåra är att hitta rätt folk för lärarjobben. Det räcker ju inte bara att vara duktig på det man undervisar i och att tycka om att jobba med människor. Man måste orka med det också. Jag avundas inte lärarkåren.
  Ha en fortsatt bra vecka!

   • mars 20, 2012 kl. 15:59
   • Svara

   Det har du helt rätt i. Att kunna anpassa sig och inspirera är viktigt också.
   Tack detsamma!

  • Tofflanmars 20, 2012 kl. 15:59
  • Svara

  Lärarna blev helt galna ju högre upp man kom i klasserna, tyckte jag. Gymnasielärarna var heltokiga. Så ja, det behövs massor av lärare. BRA lärare!

  (Pension, vad är det? Har det nåt med Penis att göra?)

   • mars 20, 2012 kl. 16:35
   • Svara

   Haha, för mig var det tvärtom, tack och lov (?)!
   Och ja, helt korrekt. Det kan vara det vi måste ha med att göra för att ha en försörjning… 🙂

  • Christinamars 20, 2012 kl. 20:48
  • Svara

  Hörni, ni två här ovan – kan man få vara med i klubben för en annan kommer inte ens ha råd att äta kattmat! 🙂

   • mars 20, 2012 kl. 21:23
   • Svara

   Det går alldeles utmärkt! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.