Kony 2012

Är det någon som har missat videon som sprids som en löpeld, Kony 2012? Flera amerikanska kändisar har tweetat om den, och den syns både i bloggar och på Facebook. Det är en halvtimmeslång video om Joseph Kony, en av de allra värsta krigsförbrytarna i världen. Han finns i Uganda, och leder Herrens Motståndsarmé. Han har gjort sig skyldig till de värsta av brott; mord, användandet av barnsoldater, våldtäkt, slaveri och sexuellt slaveri.

Det är en bra liten dokumentär, och helt fantastiskt att en sån här sorts video slår på YouTube, och bland ungdomar. Fast den har också ett syfte. Att vi ska donera pengar (såklart). Organisationen som har gjort filmen heter Invisible Children, och det är till dem donationerna går. De säljer också lite tjusiga prylar. Men tänk efter lite före, innan ni ger något. Och ta reda på fakta, för tusan. Läs bland annat det här, i tidningen Vice.

Gevär, krypskytt, vapen

Invisible Children skulle garanterat inte få något 90-konto i Sverige, de har riktigt höga administrativa utgifter. Dessutom läste jag att de har både manipulerat och överdrivit fakta. Men det viktigaste av allt: De vill nå sina mål i Uganda genom mer våld. Hur som helst, pengarna skulle gå till att göra fler filmer, och att bistå andra militära grupper (som även de blivit anklagade för liknande krigsbrott) med vapen.

Det är riktigt bra att folk blir medvetna om läget i världen, och att liknande saker pågår lite här och där. Men det är folk som tjänar bra med pengar på andra inte tänker sig för, som tror att de gör en god gärning och ger några kronor. I själva verket låter det som om hela grejen är en riktigt stor, men bra, bluff, och att eventuella pengar som faktiskt går till ändamålet bara gör konflikten värre. Det är en jakt på en ond man, men han är långt ifrån den enda.Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/kony-2012/

12 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • seriöst on mars 8, 2012 at 22:09
  • Svara

  Du har helt rätt, det är bättre att inte börja någonstans. Riktigt bra inlägg.

   • on mars 8, 2012 at 22:15
   • Svara

   Om du tror att det står det behöver du lära dig läsa. Jag tycker att det finns betydligt bättre alternativ än Invisible Children.

  • Håller med klara on mars 8, 2012 at 22:35
  • Svara

  Unicef, Läkare Utan Gränser, SOS-Barnbyar, Amnesty och många därtill. De har slitit länge (så tala inte om att BÖRJA någonstans) och vädjat, oftast passerar folk dem som om de vore telefonförsäljare när de står på gatan och vädjar om stöd.

  Men en flashig video, med en organisation som troligvis kommer göra fler flashiga videos för alla de pengar folk skänker, det ger man pengar till.

   • on mars 8, 2012 at 22:44
   • Svara

   Precis så är det! Syns man, finns man, självklart. Och nog syns de, men videon måste ha kostat mycket pengar. Jag blir så less när folk inte ens kollar upp alternativen innan de skänker pengar.

 1. Av en slump – är inte mycket för att bli ’väckt’ av allt tråkigt som händer (= nyheter) – så stötte jag på videon på Ajour Säger bara hmmmm……

   • on mars 8, 2012 at 22:47
   • Svara

   Hmmm var ordet. Jag tycker inte det är upp till en organisation som folk har donerat pengar till, att fixa till situationen med militära medel. De blir inte ett dugg bättre än diverse militärjuntor, men folk verkar tycka att det är ok att sponsra sånt.

 2. Och vet du vad!Enligt sonen så finns inte den där Kony ens kvar i Uganda längre och ägnar tydligen sig inte åt bestialiskt leverne heller. Vet inte om det stämmer men om så är allt en riktig bluff.
  Däremot är det bra att barns utsatta situation uppmärksammas! Fast på ett sätt som inte underminerar budskapets trovärdighet! Blev jag förstålig? 🙂

   • on mars 9, 2012 at 10:12
   • Svara

   Där ser man, det var mer än jag visste. Herrens Motståndsarmé finns ju och har orsakat en himla massa kaos i många år, men det kan nog vara sant det du säger.
   https://www.lakareutangranser.se/uppdrag/Arbetsplats-varlden/Afrika/Uganda/

 3. …alltså han har naturligtvis varit det äckel han anses vara och är det väl fortfarande men han har tydligen slutat vara Warlord, eller vad han nu kan kallas..

   • on mars 9, 2012 at 10:14
   • Svara

   Jag fattar. 🙂 Och ja, du är förståelig! Och jag håller med dig.

  • alma on mars 23, 2012 at 12:50
  • Svara

  jag har en läxa om kony
  kan ni berätta om honom
  snälla

   • on mars 23, 2012 at 12:52
   • Svara

   Jag vet inte så mycket om honom, men kolla på filmen så ser du i alla fall vad han har gjort!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: