Varför VLCD?

Jag fattar inte riktigt grejen med pulverdieter eller andra extrema lågkaloridieter, om man inte är sjukligt fet och ändå inte rör på sig. Visst kan de hjälpa till att bota symtomen, alltså själva övervikten, men det fixar ju inte grundproblemet. Man blir inte tjock på ett halvår, det tar betydligt längre tid. Dessutom tappar man inte bara fett när man kör VLCD (very low calorie diet) med mindre än 800 kcal om dagen under en längre tid, man blir av med mängder av viktiga muskler.

Det innebär att man får en lägre ämnesomsättning, eftersom muskler kräver mer energi än fett. Och jag tror knappast att man orkar köra riktigt tung styrketräning för att försöka bibehålla en del av musklerna, när man får i sig så lite energi. En av fyra som kör pulverdieter i några månader får gallsten, ibland för små för att orsaka så mycket obehag, men ändå. Det är för att man dricker för lite vatten, man måste dricka upp till fem liter om dagen för att gallan ska funka ordentligt.

Glas vatten. VLCD diet.

Så efter avslutad kur står man där med en betydligt lägre vikt, betydligt mindre muskler och därmed mycket lägre ämnesomsättning. Man börjar käka vad man tror är normalt (i vissa fall till och med likadant som förut, som man blev tjock av), och lägger oftast på sig igen. Även om man käkar mindre än tidigare är det lätt att gå upp i vikt. Är det inte bättre att se över kosten från början, och börja röra på sig? Det kan inte vara kul att enbart käka pulvershakes som smakar papper i flera månader!

En del påstår att det är en kickstart, och att man blir inspirerad när man börjar tappa vikt. Och visst kan det vara så, det psykiska är viktigt. Men hur inspirerande är det att veta att man kommer att få jobba dubbelt så hårt när man väl börjar äta igen? Självklart finns det företag som tjänar riktigt mycket pengar på att lura folk att tro att det är en quick fix. Och nu pratar jag inte om de som är sjukligt feta, då är VLCD självklart ett bra alternativ. Jag menar normala människor med övervikt. Varför?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/varfor-vlcd/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanmars 23, 2012 kl. 17:36
  • Svara

  Jag blir galen på alla knäppa dieter! Om man vill gå ner i vikt handlar det om att äta mindre och bättre och röra på sig – precis som dr Klara ordinerar! 😀

   • mars 23, 2012 kl. 17:41
   • Svara

   Alltså, jag fattar inte! Det är en mångmiljardindustri, för att folk inte vet något om hur mat funkar! Eller nåt. Jag blir irriterad i alla fall.

  • Christinamars 23, 2012 kl. 19:42
  • Svara

  Jag tror att de flesta vet hur mat fungerar och vad dom egentligen borde göra. Jag tror att folk går på de där konstiga dieterna för att dom hoppas att det finns genvägar….men det gör det ju inte!

   • mars 23, 2012 kl. 19:53
   • Svara

   Ja, man kan ju hoppas att de vet. Fast jag tror inte det egentligen! 😀 Om genvägarna funkade skulle ju ingen behöva vara överviktig, liksom…

  • Tatianamars 24, 2012 kl. 10:33
  • Svara

  Jag blir galen på alla pulverdieter , bokstavsdieter mm. Jag har en kompis som GI bantar med jämna mellanrum och däremellan vräker i sig godis. Ner tio kg och upp tolv. Typ.

  Mindre portioner . Proteiner ( typ som en handflata ) , bra fetter OCH kolhydrater samt motion. Trist och inte glammigt . Met ett säkert kort . Att gå ned i vikt är relativt lätt men att hålla vikten är mycket svårare .

   • mars 24, 2012 kl. 10:43
   • Svara

   Verkligen! Det finns verkligen inga genvägar, om man inte typ går på amfetamin… Jag hatar också allt sånt där. Lurendrejeriiiii.

  • arkmars 24, 2012 kl. 19:06
  • Svara

  Är du intresserad av varför vi som väljer VLCD gör det?;-)

  Jag har några kilos övervikt sedan många år. Jag kämpar alltid med att äta rätt och att röra på mig på rätt sätt. Jag saknar INTE kunskaper om ämnesomsättning. Däremot är jag extremt lättpåverkad av stress, och stress gör att jag tappar kontrollen över maten. Det kan jag säga nu utan att skämmas, efter att jag haft det så till och från i ca 20 år (är snart 40).

  Jag har under senare tid testat VLCD igen, först i desperation och sedan då och då eftersom jag märker att det hjälper mig att motarbeta stressen och ökar chansen att jag återtar kontrollen över maten och träningen.

  några dagar med VLCD då och då ger mig en kick som gör att jag sedan kan fixa att hålla mat och träning i bra balans under en tid, tills nästa stress-svacka uppstår.

  Givetvis handlar stresshantering om att eiminera de faktorer som skapar stressen, och tro mig, jag gör vad jag kan, men min livssituation är sådan att jag inte kan ta bort vissa saker, som ger mig mycket stress. Då är detta ett sätt att hjälpa mig i vardagen.

  Jag är som sagt väl medveten om vad en balanserad livsstil gör och även vad motsatsen gör. Jag kör inte VLCD i oförstånd. Jag tycker det är ett bra hjälpmedel för att hålla övervikten i schack och jag tror att de flesta som kör en tids pulverdiet vet vad de gör (att döma av det jag läst på forum tex). Givetvis ska inte ungdomar eller folk med låg vikt syssla med VLCD.

  Hoppas du fick en liten vinkling här som gjorde frågan mindre svartvit:-)

   • mars 24, 2012 kl. 20:38
   • Svara

   Tack för ett långt och utförligt svar!

   Stress kan verkligen ställa till många aspekter av livet, och jag förstår vad du menar.
   Jag har kraftigt överviktiga nära släktingar som verkligen inte förstår att ”en liten macka” (enligt dem) faktiskt kan innehålla närmare hälften av dagsbehovet av kalorier, så jag antar att jag utgår efter mina egna erfarenheter. Samtidigt känner jag pinnsmala tjejer som använder till exempel Nutrilett i stället för mat.

   Det jag inte riktigt fattar är varför man väljer svindyrt pulver framför riktig mat. Kyckling eller kvarg och sallad (om man inte är ute efter ketos) går ju bra att äta sig proppmätt på utan att komma upp i 800 kcal/dag. Jag personligen förbrukar runt 1350 kcal/dag om jag bara ligger i sängen utan att ens gå upp, så jag skulle inte vilja få i mig mindre än så.

   Samtidigt förstår jag ju att det måste passa en del, eftersom det är så populärt! Jag kanske måste prova, bara för att kunna ge en rättvis bedömning. Hur som helst – tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.