Att välja ett friskare liv

Jag läste en god nyhet i DN, att allt fler joggar och springer nu för tiden. En av de nya trenderna är att springa tillsammans, och på många arbetsplatser och gym finns det löpargrupper. Man behöver inte jaga den snabbaste tiden när man är ute och kutar, huvudsaken är att springa i sitt eget tempo och få upp pulsen, oavsett hur otränad eller tjock man än är. En riktigt bra idé är faktiskt att göra det tillsammans med andra, när man är nybörjare. Då blir det roligare och mer socialt.

Även om sportaffärer och tidningar försöker lura på folk all världens konstiga prylar, så behöver man faktiskt inget mer än ett par bra skor för att springa. Det är den billigaste och mest lättillgängliga sporten som finns, det är bara att öppna dörren och gå ut. De flesta kan faktiskt jogga, och löpning är inte plågsamt, om man börjar i sitt eget tempo. Det går faktiskt riktigt fort att bygga upp en hyfsad kondis. Visst är det skönt med en långpromenad också, men hjärtat får inte den träning det behöver av det.

Springa och välja ett friskare liv

Så länge man inte lider av svår kronisk smärta, så finns det liksom inget som hindrar en från att träna någon gång i veckan. Och till och med då går det att lösa med anpassad träning. Jag känner många som aldrig någonsin tränar, fast de kan, och verkligen borde. Och jag förstår inte varför. Man blir liksom inte piggare av att sitta i soffan en kväll, men man kan faktiskt bli det av att jogga ett par halvtimmar i veckan. Alla har tid, för det är något man tar sig. Det går att jogga med barnvagn också.

Är det något jag verkligen önskar att jag kunde göra, så är det att springa och hoppa*. Jag blir avundsjuk på alla som kan, och är ganska oförstående inför att man väljer att inte göra det, eller att inte träna något alls. Jag vill leva länge och vara frisk, jag bryr mig om mig själv. Hälsofördelarna är för många för att räkna upp. Och nej, jag dömer ingen, alla gör vad fasen de vill med sitt liv. Jag förstår bara inte varför man inte vill anstränga sig lite för att må bättre, när man faktiskt kan.

* Diskbråck, allmänt trasig


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/04/att-valja-ett-friskare-liv/

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Önskar vi kunde byta lite, för jag gillar inte att springa och hoppa, men mina diskar är hyfsat OK, buktar bara lite. Det är så orättvist att den som vill inte ska kunna etc. Men du är verkligen beundransvärd som orkar att kämpa på! Om folk bara visste och förstod och insåg det…

  Kram pårej!

   • on april 3, 2012 at 12:45
   • Svara

   Jag önskar att jag var en soffpotatis! 🙂 Kram och tack!

 2. Back in business! Låg under kniven igår (inte knät – det blir i maj). Så “Att välja ett friskare liv” är väl förmodligen det jag håller på med nu :). Det lär dröja innan jag springer – gör det förmodligen aldrig, enligt expertisen, men jag lovar att jag blir nöjd om jag får tillbaka mina promenader och golfrundor. Något ska det väl ändå bli så småningom :).

   • on april 3, 2012 at 12:52
   • Svara

   Välkommen, jag såg att det var problem med nätet! Hoppas att operationen gick bra och att du kryar på dig fort. Ja, några löprundor lär det inte bli för vår del, man får vara glad för det lilla!

 3. Jag tränar fast jag har jävligt ont, blir värre om jag inte tränar. Därför blir jag ibland ifrågasatt -Du kan väl inte ha ont som tränar. Odioter.
  Kram

   • on april 4, 2012 at 10:21
   • Svara

   Odioter var ordet, oförståndet man möts av är läskigt ibland.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.