Lite lätt förödmjukad

Jag är så trött. Helt uttömd på energi. Fortfarande inget svar från min arbetsförmedlare, och snart är det långhelg. Jag vill inte gå och grubbla på det här. Beskedet har hunnit sjunka in nu, men det känns inte ett dugg lugnare eller mer okej. I natt och i morse blev det inte mycket sömn, det ligger det hela tiden och gnager precis bakom allt annat. Känslorna som ligger närmast till hands är förödmjukelse och uppgivenhet.

Jag pratade med min arbetsförmedlare i förra veckan om en fördjupningskurs i Excel och Powerpoint, och det var jag positiv till. Jag talade om att jag hade breda och bra datorkunskaper, och i min enfald trodde jag att de båda kurserna var (precis som de brukar vara) ungefär 8 timmar styck. Inte 320 timmar. Varför talade han inte om det, och att de även innehöll en massa saker för nybörjare, eller folk som inte kan skriva? Jag känner mig ganska lurad.

Jag antar att vi inte bara ska lära oss göra diagram, grafer och hur man skriver formler (det kan jag såklart redan, förresten), utan även lära oss vad ett diagram, en graf och vad en formel är, hur de ser ut, och vad man har dem till. Ja, jag spekulerar, men kom igen, hur fasen kan det ta två månader att lära sig göra de sakerna?

Excel. Förödmjukad.

Jag avskyr att känna mig förödmjukad. Det är nog den värsta känslan jag vet, jag blir så arg att jag gråter av den. Att någon har så låga tankar om mig, att jag ska tvingas göra saker i en nybörjares tempo för att mitt ord på att jag kan inte duger. Det går inte att vara autodidakt i det här jävla samhället. Det går inte att vara duktig, eller att förstå saker på en gång, för då blir man tydligen straffad. Man kan tydligen inte anpassa något till en individ, så alla ska vara lika. Lika dåliga.

För den här kursen är ett straff för mig, tro inget annat. Jag lider redan nu, och är det så att jag tvingas genomgå den så kommer jag att minutiöst dokumentera allt vi gör, det jag eventuellt lär mig och hur lång tid det tar. Jag kommer att göra det som krävs av mig, men jag kommer att ifrågasätta. Eftersom många tar det som kritik eller tror att jag klagar, får vi se hur det går, men det är inte mitt problem. Jag ska dokumentera allt.

Nu när jag skrev det här fick jag ett svar från en annan handläggare på Arbetsförmedlingen på det tidigare inlägget om datorkursen här, där hon beskriver lite om hur det går till. I och för sig väldigt snällt och trevligt att någon tar sig tid, men det svarar inte på några frågor om den utdragna tiden eller vad jag ska fylla den med. Det får väl bli en överraskning.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/05/lite-latt-forodmjukad/

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Men va f***n..?????? 👿

  1. Ja, jag vet inte. Jag svamlar och spekulerar om hur det känns bara.

 2. Det är så konstigt att det fortfarande är så att samhället är såååå dååååligt på att ta vara på resurser, att de inte ser längre än de existerande kurserna. Det är som att om man är arbetslös så ska man förnekas möjligheten att hitta rätt, känna att det ger något.
  Jag har visserligen mycket bra erfarenheter av af också och tycker att jag efter en massa ’träliga’ turer fick utmärkt uppbackning – men det tog tid! och en väldig massa egen kraft! som kanske varit bättre att få lägga på något vettigare.
  Jag hoppas att det ska lösa sig på ett eller annat sätt för dig också och så ser jag fram emot alla ”rapporter från en skolbänk”.
  En bra dag hoppas jag du får och du – idag ska nog paraplyet tas med. 🙂

  1. Jag tror att AF är helt perfekt för de som behöver dem. För oss andra är det bara besvärligt… Haha, ja, lite roligt med skolrapporter kanske! Tack detsamma till dig – jag trotsar vädergudarna och går på frukost i det gröna!

  • Arbetsförmedlingen on maj 18, 2012 at 14:19
  • Svara

  Hej Arga Klara,
  Jag heter Veronica och jobbar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om jobb och Arbetsförmedlingen. Vi har tidigare svarat på ditt inlägg om utbildningen. Har du provat att kontakta Tomas Falck på Iris Hadar tfn. 08-39 92 00., eller din handläggare på Arbetsförmedlingen. Du är även välkommen att ringa till oss på 0771-416 416 eller chatta med oss här: http://www.arbetsformedlingen.se/kontakt. Självklart behöver vi prata om hur du upplever utbildningen. Vi vill inte med denna utbildning att du ska känna dig förödmjukad. Med vänlig hälsning Veronica, arbetsförmedlare

  1. Hej!
   Jag väntar fortfarande på samtal från min arbetsförmedlare, jag skrev till honom och berättade hur det kändes på en gång när jag fick beskedet och läste kursplanen, och han ska höra av sig nästa vecka. När han frågade om jag var intresserad av en fördjupningskurs i Excel sa jag ja, för det är alltid bra att ha det på svart och vitt. Jag utgick ifrån att det var en vanlig dagskurs, eftersom det inte tar längre tid att lära sig. Han nämnde inte något om det andra som står i kursplanen, så det är klart att jag känner mig lite lurad. Och det praktiska kring kursen när man har ett funktionshinder och behöver programresor (exakta tider, hjälpmedel) kan ingen riktigt svara på ännu, eftersom ingen ens har utvärderat mina kunskaper eller behov.

   Jag uppskattar verkligen att ni kommenterar här, men jag vet inte om det hjälper så mycket. Det här är mitt lufthål i vardagen, där allt jag känner kommer ut. Jag vet att det förmodligen kommer att lösa sig på något sätt, men just den dagen kändes allt hopplöst, och jag var väldigt besviken. Jag tentar gärna av kursen för att få det svart på vitt, men om jag tvingas sitta där, heltid i två månader, då undrar jag om det inte är bättre att panta burkar i stället.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: