Påverkad av fullmånen

Var det någon som var ute och kollade på månen i natt förresten? Den var tydligen extra nära, och 14% större än vanligt. Så här vacker var utsikten hos mig. Mörk bild, men jag gillar den. Har ingen fancy kamera, utan nöjer mig med den telefonen erbjuder. Duger gott åt mig. Hur som helst, månen. Fin. Satt där den brukar, gjorde inget särskilt förutom att lysa. En del påstår att man blir påverkad av fullmånen, inte kan sova och blir hemskt virriga.

fullmåne över vatten, hur påverkar månen oss, måne. Påverkad av fullmånen.
Att bli påverkad av fullmånen är en förväntad och inbillad psykisk effekt, mer eller mindre undermedveten. Eftersom 60% av oss består av vatten brukar många tro att det är därför man blir påverkad av fullmånen – trots att det aldrig gått att bevisa. Vad de kanske missar i sammanhanget är att det är liksom inte så att vattnet i kroppen är samlat som i havet. Eller brukar det bli blött av vatten på golvet när de personerna som påverkas av månen skär sig?

Många påstår alltså att de tror att månens dragningskraft påverkar sina tomma skallar. Tyvärr är inte dragningskraften stor nog att göra något med oss, men det är alltid roligt med folk som skyller sitt fumlande på något som de tror är en rimlig förklaring. Dragningskraften av ett mor som håller sitt barn ger 12 miljoner gånger starkare dragningskraft på barnet, än vad månen gör. Och dessutom skulle effekten vara likadan vid nymåne, eller närsomhelst däremellan, om det var gravitationen som spelade in.

Det finns inga vetenskapliga studier som visar att månen påverkar oss fysiskt över huvudtaget. Folk använder månen som en ursäkt för att få vara lite extra dumma i huvudet, och samtidigt frånsäga sig ansvar. Det är bara socialt, och inte ett dugg neurologiskt. Man blir inte knäpp eller sover sämre av att det är fullmåne, men den gör att du tror eller förväntar dig att du får vara knäpp eller sova dåligt.

Folk jagar liksom upp sig innan det ens blivit fullmåne, det kommer tidningsartiklar om hur det behövs fler poliser vid fullmåne, eller hur mycket mer frekvent det sker misshandel eller inbrott. Självklart blir det så då. Ordet ”lunatic” (dåre, galning) kommer ju ifrån latinets ”luna” (måne). Även det har sitt ursprung i att folk trodde att galenskap i perioder på något sätt var kopplad till månen. Men nu vet ni, du blir inte påverkad av fullmånen, det är bara vad ni inbillar er. Skyll på något annat nästa gång.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/05/manen/

2 kommentarer

  1. Jag brukar påverkas av fullmåne, men gjorde det underligt nog inte den här gången. Däremot vaknade jag på fel sida och har varit grinig hela dan… 🙁

    1. Usch då! Jag blev påverkad av att den var så vacker, och att det blev mycket ljusare ute. Och av vinet…

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: