Närodlat inte alltid bäst för miljön

I dag stod det en artikel i DN om hur närodlat inte alltid är bäst för miljön, som många verkar tro, enligt en rapport från Kommerskollegium. Folk väljer gärna svenska tomater ur miljösynpunkt, trots att det är ganska självklart (tycker jag) går åt mycket mer energi att odla tomater i Sverige än i Spanien. Det kan till och med vara mer klimatsmart att köpa en påse fryst broccoli som är odlad i Sydamerika, än svensk broccoli som är odlad i närheten av där du köper den.

Broccoli. Är närodlat alltiid bäst?

Det är självklart inte bara transporterna som står för miljöpåverkan. Energin som går åt till växthus när klimatet inte är helt rätt, användningen av fossila bränslen vid hanteringen, och om varorna hanteras manuellt eller maskinellt är sådant som spelar stor roll. Att varor transporteras långt är alltså inte särskilt intressant i sammanhanget, men hur de transporteras är desto viktigare. Och det får vi sällan veta.

Det är självklart svårt att veta om man ska köpa närodlat eller inte, och det finns så många parametrar som spelar in. Jag brukar alltid säga att det borde vara bättre att köpa sådant som är odlat där det växer naturligt, än sådant som är odlat nära, och att man ska handla och äta säsongsbetonat. Inte bara är råvarorna bättre, det är smartare också. Det verkar som om folk är indoktrinerade med att närodlat är bäst, och varor som är dyra och ekologiska är mest klimatsmarta. Hur sjutton tänker man (om man ens gör det) om man tror att svenska tomater är det bästa valet i maj?

Vad ska man köpa för svenska varor då? Jo, närodlad lök och morötter. De trivs i Sverige, och produktionen ger en liten påverkan på miljön. Vad gäller nötkött spelar det nästan ingen roll varifrån det kommer, för bara 2% av de totala utsläppen kommer ifrån transporten av köttet. Resten är alltså från själva produktionen, så om du köper svenskt kött för miljöns skull behöver du tänka om. Det är betydligt bättre att minska sin konsumtion.

Något många inte heller tänker på när det gäller att handla klimatsmart, är blommor. Det kommer mängder med blommor ifrån Holland, men där odlas de i växthus som är uppvärmda med fossila bränslen. Trots att det är mycket längre transporter, blir det sex gånger mindre utsläpp av växthusgaser om man köper blommor från till exempel Kenya, där de odlas utomhus. Det kommer alltid finnas intressenter som vill tjäna pengar genom att lura oss, men förhoppningsvis öppnar den här rapporten ett och annat öga.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/05/narodlat-inte-bast-for-miljon/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Carolinmaj 11, 2012 kl. 17:32
  • Svara

  På min balkong växer tomaterna jättebra, fast det kanske inte kan räknas om någon jätteskörd

   • maj 11, 2012 kl. 17:53
   • Svara

   Coolt! Nja, räcker knappast för att distribuera runt om i landet, men gott att ha!

  • Tofflanmaj 12, 2012 kl. 11:42
  • Svara

  Samtidigt är det ganska intressant att Kommerskollegiet, som jobbar med utlandshandel, har låtit göra rapporten. Nja, man ska nog ta en del med en nypa salt. Det allra bästa är att inte äta/äta så lite som möjligt kött (för köttproduktion tär mest på miljön) och att äta säsongens grönsaker och rotfrukter.

   • Tofflanmaj 12, 2012 kl. 11:42
   • Svara

   Alltså det allra bästa om man vill tänka på miljön, menade jag!

   • maj 12, 2012 kl. 11:54
   • Svara

   Det håller jag med om! Och så ska man äta upp det man faktiskt köper.

    • Tofflanmaj 12, 2012 kl. 14:19
    • Svara

    Presajsli!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.