Skarpt läge

Jaha, då var det dags. Har gråtit av oro till och från sen i går kväll när jag fick ett brev från Arbetsförmedlingen, jag ska på datorkurs som börjar den 11 juni. Excel och Powerpoint, inget konstigt med det, för det är väl sådant man kan fördjupa sig i ganska mycket. Men i två månader, på heltid? För det första klarar jag inte av att vara någonstans på heltid, för det andra skulle jag förmodligen kunna lära mig det själv på två veckor bara jag hade tillgång till materialet.

Två månader på heltid, 320 timmar. Av kursinformationen att döma är det dock en ganska grundläggande kurs. En vanlig grundkurs i Excel brukar vara 8 timmar, en avancerad ungefär lika mycket till. Dessutom är kursens mål, och jag citerar från AFs hemsida: ”Att deltagaren uppnår god färdighet att använda de vanligaste förekommande dataprogrammen inom Office på ECDL-nivå eller motsvarande samt får kunskap i hantering av webbaserat material, Internet, e-post och informationssökning.” Ja, för det behöver ju jag?

Kursens innehåll: ”Allmän IT-kunskap, Användning av dator och filhantering med Microsoft XP samt Vista, Office-paketet – Word, Excel, PowerPoint och Access, Söka information och kommunicera via Internet, E-posthantering, Jämställdhet, Miljö, Jobbsökning – Hitta jobben, CV, Meritförteckning, Personligt brev och Intervju, Arbetsmarknadsinformation och studiebesök.” Och där dog jag en smula. Kom igen, jag har gjort den här sidan. Modifierat, sökmotoroptimerat, skrivit om kod och programmerat, efter att jag själv tagit reda på hur man gör. Skrivit mer än 1000 ganska välskrivna inlägg – jag behöver inte hjälp att formulera ett CV.

Skriva på tangentbord på laptop

Jag är inte elak eller dryg, men all min energi går åt till att leva och försöka orka med vardagen, det finns inte någon plats för att sitta och vänta på att andra ska förstå. Det finns inte heller någon chans att jag ska klara av att sitta vid en anpassad för någon med diskbråck och inflammationer i både axlar och armbågar dator åtta timmar om dagen. Men eftersom kursen är anpassad för funktionshindrade så kanske de har en schäslong eller en säng jag kan lägga upp benen på, medan jag har datorn i knät…?

Har skrivit ner all oro och alla frågor och mailat min arbetsförmedlare. Han hade dessutom en annan utbildning på gång direkt efter, en administrativ grundkurs. Om den finns absolut ingen information ännu, och det man inte vet blir man ju inte olycklig av. Just nu är jag olycklig. Visst, jag gör det som krävs av mig, men det här kommer att bli riktigt jobbigt. Går det inte i mitt tempo, eller går att anpassa därefter, kommer det att bli en fruktansvärd plåga. 320 timmar tillsammans med andra funktionshindrade som antingen inte har några datorkunskaper, eller inte vill vara där. Kul.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/05/skarpt-lage/

10 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Christinamaj 16, 2012 kl. 09:33
  • Svara

  Åh, jag förstår din oro och ångest! Alltså, jag kan ju inte förståförstå men jag känner igen den – jag har själv varit där och jag kände ett hugg i bröstet och hur magen drog ihop sig när jag läste. Det räckte med att läsa första raden, så kändes det hur illa det påverkar dig.
  Jag har försökt komma på vad det är som får en att må så gräsligt dåligt. Kan det vara så enkelt som att man är så i deras makt? Men det är man ju på sätt och vis också när man jobbar, man måste leverera något för att få betalt. Det måste finns annat det kan bero på, men du – jag avstår från att pladdra om det nu och skickar istället så mycket bra tankar som det bara går och en hel hög med kramar och stora YNK och …jag vet inte allt.
  Du är en riktig, riktig kämpe och värd all vår beundran!

   • maj 16, 2012 kl. 10:00
   • Svara

   För mig känns det som det värsta är att tvingas sitta i grupp med människor jag egentligen inte vill ha något att göra med, och lyssna på något jag redan kan, och vänta på att andra ska lära sig det. Jag har inget tålamod med sånt, särskilt inte när jag har ont. Det är så fruktansvärt ovärdigt.

   Jag går gärna på en datorkurs för att få ett datorkörkort, men en vanlig excelkurs är åtta timmar… Och heltid, ja, då kommer jag hem, lägger mig och vilar tills det är dags att äta, sen går jag och lägger mig. Ingen ork till träning eller andra smärtlindrande behandlingar.

  • Christinamaj 16, 2012 kl. 12:24
  • Svara

  Ja du, vad kan man annat säga än att det är ett jäkla skit. Jag undrar vad allt det där individanpassade är någonstans. Eller har jag missat ännu en ändring?!

   • maj 16, 2012 kl. 12:41
   • Svara

   Jag undrar också.

  • Arbetsförmedlingenmaj 16, 2012 kl. 12:34
  • Svara

  Hej Arga Klara,
  Jag heter Annica och jobbar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om Arbetsförmedlingen.
  Vad jag förstår av ditt blogginlägg så känner du dig orolig för kursens upplägg. Den här utbildningen har Iris Hadar fått i uppdrag av arbetsförmedlingen att anordna för arbetssökande som har någon form av funktionsnedsättning. Kursen ska utformas individuellt utifrån varje individs förutsättningar och mål. Man påbörjar kursen med ett kartläggningssamtal där man ser till varje deltagares personliga målsättningar, resurser och kompetenser och utifrån detta upprättas en handlingsplan. De erbjuder en trygg undervisningsmiljö där man ska våga prova sig fram utan rädsla för misslyckanden. De är din utbildningsplan som ska vara i centrum och man fokuserar på lösningar. Målet med kursen är att deltagarna fått färdigheter i att använda de vanligaste dataprogrammen inom Office, men de finns även andra valbara moduler som t e x Internet, informationssökning.
  Jag hoppas att din oro stillats lite och om du har mer frågor om kursen, så kan du kontakta Tomas Falck på Iris Hadar tfn. 08-39 92 00

  Du är även välkommen att ringa till oss på 0771-416 416 eller chatta med oss här: http://www.arbetsformedlingen.se/kontakt. Det går bra att vara anonym när du ringer oss eller chattar med oss.

  Lycka till nu Klara!
  Med vänlig hälsning Annica, arbetsförmedlare

   • maj 16, 2012 kl. 13:05
   • Svara

   Hej Annica! Tack får långt och givande svar. Här är några av de saker jag är orolig för.

   -Att jag redan kan allt det som ingår i kursen enligt AFs hemsida.
   -Att det inte går att vara autodidakt utan att bli straffad. Att dra ut på något som borde ta 8-16 timmar i en vettig miljö till 320 timmar ser jag som ett straff, när jag inte ens kan sätta på mig strumporna själv en del dagar, för att jag har så ont.
   -Att jag inte ska orka åka fram och tillbaka för att sitta och lyssna på något i onödan.
   -Jag är orolig, eftersom min arbetsförmedlare inte litade på det jag sa till honom om mina datorkunskaper, och för att han inte sa hela sanningen om kursen till mig.

   Även om kursen börjar med ett kartläggningssamtal så är det enligt schemat heltid. Och vad händer mer än samtal och planering den första, eller de första dagarna? Eftersom jag har färdtjänst (eller i det här fallet programresor) så måste jag veta i förväg vilka tider det gäller, så att jag kan boka bil. Tas sådant i beaktande? Det gäller ju trots allt funktionshindrade, så det är viktigt att man vet exakt vilka tider man är tvingad att vara där – även första dagen.

   Och jag kan för mitt liv inte förstå hur jag ska få ihop två månader på heltid på den här kursen, när det tog mig 8 timmar att lära mig grundkursen i Excel första gången. Även då var det mycket dödtid och frågor.

   Jag tror inte att någon kan svara på det här ännu, eftersom det är nästan en månad kvar till kursstart. Min arbetsförmedlare lyssnade uppenbarligen inte när jag talade om mina datorkunskaper, och ingen annan har haft ett kartläggningssamtal med mig heller.

  • Tofflanmaj 16, 2012 kl. 19:06
  • Svara

  Men… är det ingen på arbetsförmedlingen som kan läsa vad du skriver/förstå vad du säger???? Jag blir gaaaaaalen… Varför ska du förresten lära dig gamla system som XP och Vista? Vista är skitkasst och XP uppgraderas ju allt mer till 7. Är de backwards på AF, eller? (Fast jag vet av egen erfarenhet att svaret är ”ja, en del” på den frågan…)

   • maj 16, 2012 kl. 19:09
   • Svara

   Ingen aning. Jag trodde 7 var standard, till och med min gamla dator som pajade hade det när jag köpte den. Det jag säger och uttrycker liksom försvinner och spelar ingen roll, känns det som.

  • Tatianamaj 17, 2012 kl. 11:09
  • Svara

  Jag blev också erbjuden den. Men hallååååååå bara fyra timmar om dagen är fö rmycket fö rmig . Och jag kan både exel och word rätt så bra. Varför, varför lyssnar de inte ?

  Kramkram

   • maj 17, 2012 kl. 11:46
   • Svara

   Man blir trött bara av att tänka på det! Kram!

  • Sjukt på fler sätt -juli 25, 2013 kl. 13:11

  […] värsta fall får jag lära mig Excel (till ingen nytta eftersom min arbetsförmåga är låg – dessutom kan jag det redan) på […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.