Äta med ögonen

Jag såg en reklamskylt för någon sorts rocka som bor på Aquaria Vattenmusem i Stockholm, där det stod: ”Har man ögonen på ena sidan och munnen på den andra, blir varje måltid en överraskning”. Haha! Så sant. Har ni hört talas om restauranger där man äter i totalt mörker? Jag tror att det ska finnas någon sån i stan, men jag har aldrig varit på någon själv. Men jag skulle gärna prova!

Visst äter man med ögonen också, men man kanske upplever smaker på ett mycket starkare sätt, när ett av sinnena som vanligtvis spelar in inte längre får vara med. När man äter eller dricker något och tror att det är en sak, men det i själva verket är något helt annat, blir ju förvåningen total. Hjärnan hänger inte alls med, och sådant man vanligtvis tycker är gott kan nästan komma ut samma väg på en gång.

Hjärna. Om att äta med ögonen.

Jag tycker inte att det särskilt viktigt att maten är vackert upplagd för att bli extra god, men det blir ganska betydelsefullt om man vänder på det. En tallrik med brungrå sörja (som skulle kunna vara en väldigt god köttgryta) är inte särskilt upphetsande utan färg. Rena, starka färger är tydligen extra ”goda”.

Det värsta jag kan tänka mig rent utseendemässigt är en gulblek grynig sörja. Inget sådant ska beträda min käft utan att jag vet vad det är, och jag vet att jag gillar det. Jag har generellt riktigt svårt för att äta saker som jag inte vet vad det är. Det blir automatiskt vidrigt, oavsett hur det ser ut. Mardrömmen är en gryta med oklart innehåll, och någon inte talar om vad den innehåller… Huuu!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/06/ata-med-ogonen/

2 kommentarer

  • monicasch on juni 10, 2012 at 13:46
  • Svara

  Du skriver fantastiskt bra och det är alltid givande att läsa dina inlägg.
  Min skräcksyn på tallriken är skolmatens brunsås med små fyrkantiga leverbitar. Gick hem och grät hos mamma.

  1. Tack snälla! 🙂
   Det låter inte ett dugg kul, tack och lov slapp vi det när jag gick i skolan!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: