Reindeerspotting

Såg en dokumentär häromdagen, ”Reindeerspotting” (2010), som handlade om Jani Raappana från Rovaniemi. Han, liksom många andra ungdomar, knarkade och hade inte mycket till framtidsutsikter. Hans högsta dröm var att ha ett litet enkelt hus och en liten bit jord att odla, men längtan efter att bli hög och slippa misärlivet i norr tog alltid över. Drogen de föredrog var Subutex, ett morfinliknande läkemedel. Det är Janis bästa vän som filmat dokumentären, och man får följa med på stötar, inbrott och skitiga toaletter.

Man verkligen känner hur jävla mörkt, kallt, tråkigt och hopplöst livet i Rovaniemi verkar. Janis andra dröm i livet är att resa. Och rätt vad det är lyckas han med en stöt som gav tillräckligt med pengar för att betala av sina skulder till langarna och bara dra. Han tog med sig sin vän (som filmade) och åkte söderut. Först via Stockholm, genom Danmark, sen hela vägen till Paris. Det förlovade landet där Subutex delas ut gratis till heroinister, men sedan förstås säljs och smugglas vidare bland annat till norra Finland. Så här glad var han efter sitt stora kap.

Jani brottades med viljan att bli drogfri, men drogernas tillgänglighet gjorde att han inte lyckades. Tvärtom, han gick upp i dos, och försökte rättfärdiga det med bortförklaringar som att det fanns mycket knark att tillgå, de hade pengar, känslor som lska, lycka, eller vad som helst. När pengarna tog slut reste de tillbaka till Rovaniemi, och han åkte in och ut ur fängelset i några år. Däremellan var han heroinist och kriminell, och han hängde sig några månader efter filmen var färdig.

En riktig misärrulle, jag trodde att han skulle dö långt innan dess. Jag vill aldrig någonsin åka till Rovaniemi… Skulle dö av tristess och mörker på en vecka, så på sätt och vis är det inte konstigt att de ville fly. Sättet de gör det på kan ju ifrågasättas, men Jani var ändå inte dum i huvudet.

Känner man inte till något annat liv, och inte har något eller någon, är det inte lätt. Han hade ganska många polare som var lika nergångna, och de måste ju ha utgjort flera procent av den generationen i stan! Det är ju bara en liten håla. Fy fan. Någon hjälp, förutom fängelse, verkade det inte finnas att tillgå heller. Man knarkade, sen antingen slutade eller dog man. Inte mer, och inte något mellanting, som det är för så många missbrukare. Väldigt sevärd, men sorglig. ”Reindeerspotting -Escape from Santaland”.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/06/reindeerspotting/

2 kommentarer

  1. Inget tycks förändra sig… Jag skrev ju för ett tag sen om en fattig finne som gick i min första klass. Han var från Rovaniemi.

    1. Just ja! Nej, det verkar vara en riktig håla, och jag förstår verkligen om man vill därifrån!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: