Färska örter

Plockade tre knippen örter; oregano, lite citronmeliss, ett par olika sorters timjan, lite rosmarin och dragon på lantstället, som jag torkar och ska använda i vinter. De smakar betydligt mer och bättre än de halvdöda dammtussarna de säljer på glasburk i mataffärerna. De håller på att slå ut i blom, så vi klippte ned det mesta så att det kanske hinner komma upp lite mer i sommar. Dessutom fyllde jag frysen med en dryg liter hackad persilja och några knippen hackad gräslök. Tycker att de sorterna gör sig bättre frysta, än torkade.

Färska örter, oregano, timjan, citrontimjan, kryddtimjan, rosmarin och citronmeliss, som jag ska torka.

Det är sån himla skillnad på att använda färska örter och kryddor, jämfört med torkade. Har man aldrig provat så ser det kanske heldumt ut att slänga ner en hel näve örter, men smaken är ju inte koncentrerad som den är i torkade dylika. De krymper ju till en bråkdel av storleken efter att man torkat dem. Men jag tycker att det är betydligt godare med färska kryddor. Det känns fräschare och ger en mer levande smak, än de aningen tunga torkade kryddorna som måste vara med i maten redan från början.

Tyvärr är det skitdyrt att köpa färska örter i mataffärerna, och det går inte att odla dem vidare heller. Femton spänn för något som räcker till en eller två maträtter är inte okej. Jag tror jag ska köpa ett par plantor att ha hemma i höst också, och se hur det går. Kanske en chiliplanta också! Någon som odlar örter hemma som kan dela med sig av knep eller tips, månntro?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/07/farska-orter/

2 kommentarer

1 ping

  • Tofflanjuli 5, 2012 kl. 19:04
  • Svara

  Man kan trycka ner vitlökar i krukor, har jag hört, så kommer det fler vitlökar… (Alltså, man trycker ner en klyfta.)
  Basilika brukar trivas i mitt köksfönster, det handlar mycket om ljus och sånt också.

   • juli 5, 2012 kl. 19:13
   • Svara

   Ohh, det ska jag nog prova, tack! Ljus: check!

  • Det är dyrt med kryddorArga Klaramars 17, 2013 kl. 17:51

  […] ändå att jag har en ganska stor kryddsamling, med tanker på att jag använder ganska mycket färskt också, men det är alltid något som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.