För tjock för Balder

Läste i Aftonbladet om Stina Andersson, som var för tjock för att åka berg- och dalbana. Eller ja, så stod det ju inte, ”för överviktig” var nog orden som användes. Hon berättar att hon hade sett fram emot en heldag på Liseberg, att det skulle bli sommarens höjdpunkt (?), och stod i kö en halvtimme för att åka attraktionen Balder. När det var hennes tur tog det stopp, för att hon var för stor, och bältet gick inte runt henne. Stina säger att hon kände sig kränkt och uttittad.

Hon fick inte plats i Slänggungan heller, och fick titta på när de andra åkte. ”Det kändes inte så bra. Jag blev väldigt ledsen.”, säger Stina. Jaha, men ska man bortse från säkerhetsrutinerna, eller låta någon åka berg- och dalbana utan att vara fastspänd, för att hon ska få åka? Nej, knappast.

Det är ingen skillnad jämfört med när barn är för korta för att få åka. Tråkigt för den det berör, visst, men säkerheten är viktigare. Och jämför man kostnaden för nöjesparken vid en olycka eller trasig karusell, jämfört med några missnöjda kunder, så är det inte en svår fråga.

Jag undrar vad Stina ville, när hon såg att hon inte fick plats. Åka ändå, och riskera säkerheten både för henne och alla andra? Personalen bad ju om ursäkt och sa att hon inte fick plats, vad mer ska de göra? Bygga om hela nöjesparken? Jag undrar vem som fick för sig att kontakta Aftonbladet för en så löjlig grej. Man kan väga 150 kilo utan att ha ett stort midjeomfång, och man kan väga 150 kilo och vara rund som en boll, så det går ju inte att ha en generell viktgräns heller. Fattar man inte det?

Stina var för rund för de attraktionerna, så enkelt var det. Att vara tjock, kort, smal eller lång är bara fakta, och alla lägger faktiskt inte in värderingar i det så som hon verkar göra. Jag gör det verkligen inte. Snyftare och folk som är dumma i huvudet dock… Det finns många restriktioner på olika karuseller som inte bara gäller vikt, men det har tydligen inte lika högt snyftvärde. Eller får vi läsa om det i morgon?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/07/for-fet-for-balder/

38 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Evajuli 10, 2012 kl. 17:02
  • Svara

  Fattar du inte att det hon var sur på var att Liseberg inte gav tillbaks pengarna för åkpasset när hon ju inte kunde använda det. Det borde Liseberg ha gjort!

   • juli 10, 2012 kl. 17:07
   • Svara

   Men resten av attraktionerna då? Det var två hon inte fick åka, enligt artikeln. Vad hände med eget ansvar? Och borde alla som har någon restriktion (kort, lång, hjärtfel, epilepsi) få pengarna tillbaka?

  • Carolajuli 10, 2012 kl. 17:10
  • Svara

  Men varför skulle Liseberg ge tillbaka pengarna för åkpasset? Hon kunde ju åka en massa andra karuseller där hennes omfång inte ställde till med något problem. Förra sommaren betalade jag ett vuxet åkpass för min dotter, då hon var för lång för barnåkpass, men hon var ändå för kort för vissa åkattraktioner, skulle jag då kräva pengarna tillbaka? Eller ska jag kräva tillbaka pengarna när det visar sig att jag helt enkelt inte vågar åka vissa attraktioner?

   • juli 10, 2012 kl. 17:16
   • Svara

   Precis. De kan ju liksom inte bryta mot säkerhetsreglerna (som faktiskt inte bara berör den som är för kort/lång/tjock) bara för att någon blir ledsen över att de inte kan åka. Och det är verkligen inte en anledning till att kräva pengarna tillbaka!

    • Linajuli 11, 2012 kl. 13:00
    • Svara

    I artikeln framgår att hon hade begett sig till Balder det första och så hade det gått som det gått. Hon utsattes för en fasansfull upplevelse som minsann inte en normalviktig kan föreställa sig…hon blev uttittad och folk hånade henne på plats…”jättekul”….kvällen var naturligtvis förstörd, inte svårt att förstå. 375 spänn i muggen liksom. Liseberg borde ha gett henne tillbaka pengarna för åkpasset så hon hade känt sig bättre. Du kallar dig Arga Klara..kanske du ska kalla dig Elaka Klara framöver….det tycker väl du är ballt!!!!

     • juli 11, 2012 kl. 13:15
     • Svara

     Kan du inte läsa? Jag skriver att jag inte lägger ned någon värdering i om någon är tjock, kort eller lång. Om hon känner sig förnedrad för att andra skrattade åt henne så är det väl bäst att ta tag i det med dem direkt, för det är faktiskt inte nöjesparkens fel. Inte heller är det nöjesparkens fel att hon inte uppfyllde säkerhetskraven – som måste följas.

     Jag är inte det minsta elak, jag säger bara som det är. Har man problem med självkänsla eller övervikt kan man faktiskt göra något åt det, i stället för att snyfta i pressen och göra sig till allmänt åtlöje – vilket Stina har gjort, med tanke på hur det diskuteras på forum och sociala medier. Och läs gärna en gång till, eftersom du missade det första gången: Jag lägger ingen värdering i hur folk ser ut.

     • Candyjuli 11, 2012 kl. 15:12
     • Svara

     Har en låt till dig, Lina!

     https://www.youtube.com/watch?v=XshORRaNNNU

      • juli 11, 2012 kl. 15:20

      Fin! 🙂

  • Tatianajuli 10, 2012 kl. 18:04
  • Svara

  Det var nog inte det smartaste Stina gjort denna sommar. Att gråta ut i AF . Hon blir rejält häcklad på tex twitter .

  Hur tänkte hon ? Att hon skulle åka utan säkerhetstjossan ? Att nöjesfältet skulle byggas om . I vintras då jag var och red så var det en donna som levde jävulen för att hon inte fick rida eftersom ridläraren sa att maxvikten för att rida låg på 85kg och hon sa att vägde mindre än så. Hon var en stadig bit i klass med Stina. Hon skulle stämma ridskolan för att hon var så kränkt. .

  Den stackars hästen då ? Jag tycker att absolut alla sorter ska få finnas. Smala som tjocka . Men faktum kvarstår att det är farligt att väga för mycket . Det borde väl jag veta som haft ett högt BMI och har fått ett nytt liv nu som mindre fläskig ( väger fortfarande för mycket )

  Fölk blir kränkta för att de inte får åka det och det, att de inte får ta cyklarna på bussen mm

  Jag blirsåjävlatrött.

   • juli 10, 2012 kl. 18:15
   • Svara

   Jag såg det, och på en hel del forum också. Man får se ut hur man vill, men att ta för givet att andra kränker en är bara idiotiskt!

   Haha, ja, stackars hästen! 🙂 Stäm på, för fan, det har hon inget för! Om någon har problem med självkänslan eller vikten så är det upp till dem att göra något åt det – om de vill. Och oavsett om man gör det eller inte så är det hysteriskt roligt att folk tror att det här som hände Stina är ett problem! Sist jag kollade var det krig och svält och annat djävulskap runt om i världen, varför snyftas det inte om relevanta saker i stället!

  • Candyjuli 11, 2012 kl. 15:08
  • Svara

  Det var då fasligt vilket tabu det var att konstatera att människor ibland är för tjocka för att åka karuseller & att det inte behöver handla om kränkning. :O

   • juli 11, 2012 kl. 15:24
   • Svara

   Verkligen! Om en person som är tjock känner sig kränkt för att någon annan säger att han/hon är tjock, så är det väl den tjocka som har problem? Att vara tjock är bara ett faktum, precis som man är smal, lång eller kort. Att självkänslan saknas eller att man skäms för sig själv, är något helt annat. Sen är det inte okej att kommentera om hur folk ser ut, utan anledning, men det var liksom inte det den här incidenten handlade om!

  • Annajuli 11, 2012 kl. 18:34
  • Svara

  Vad jag förstår när jag läste artikeln så hade hon försökt åka attraktioner på Liseberg men känt sig så kränkt vid tillfällena, så ledsen att hon inte orkade utnyttja häftet överhuvudtaget mer. Hon hade betalt 375 kr för det men kunde inte utnyttja det överhuvudtaget utan att känna sig kränkt. Hon ville ha tillbaka pengarna för ett kort som inte kunnat utnyttjas pga att Liseberg säljer åkpass till ALLA MÄNNISKOR men inte ser till att ALLA MÄNNISKOR kan åka i transaktionerna. Jag tycker att Stina borde ha fått tillbaka de 375 kr så det hade varit någon tröst, unnar man inte henne det så är man allt bra jäkla taskig, men Lisebergs kompensation var rena löjan. Det var det artikeln handlade om, Lisebergs dåliga omdöme i det här fallet.

   • juli 11, 2012 kl. 18:47
   • Svara

   Då har vi uppfattat olika, jag läste bara om att det var två attraktioner hon inte kunde åka. Och känslan av kränkning, väldigt tråkig, men kan man belasta nöjesparken för det?
   Och när de säljer det åkpass hon köpt så ser de ju inte köparen, dennes midjemått eller hur mycket de väger. Det köps på internet. Håller med om att kompensationen var löjlig, men rent tekniskt så har de inte gjort något fel till att börja med. Parken var redan byggd som den är, och det är väl svårt att ändra.
   Alla nöjesparker har attraktioner med restriktioner, inte bara för de med övervikt. Och jag tyckte att artikeln handlade om att hon kände sig kränkt, inte om nöjesparkens omdöme.

  • Annajuli 11, 2012 kl. 18:40
  • Svara

  Synd att ”Arga Klara” inte verkar vara lika rar och trevlig som hon ser ut på bilden. Hå..hå..ja..ja….

   • juli 11, 2012 kl. 18:51
   • Svara

   När har jag varit otrevlig? Kan man inte vara trevlig om man säger vad man tycker? Du känner uppenbarligen inte mig, och har förmodligen inte läst särskilt mycket här heller.

   Jag har inga negativa åsikter om överviktiga, kortväxta, jättar eller någon annan sort heller, men jag tycker att det var en löjlig sak att klaga över. Om man tar tag i problemet direkt med dem det berör så är det i alla fall bättre för självkänslan. Att klaga i Aftonbladet är inte riktigt att stå upp för sig själv, och gör tydligen ingen nytta.

    • Annajuli 11, 2012 kl. 19:09
    • Svara

    Jag tolkar det i alla fall som att det tjejen är förbannad på är att hon istället för pengarna tillbaka för åkpasset hon inte kunde utnyttja överhuvudtaget, av Liseberg fick ”en tygkanin och ett s k ”quick pass”, som ger köföreträde”….öh??? Kul för henne??
    Jag tycker inte att dom på Liseberg skulle göra så här. Hon skulle ha fått pengarna tillbaka i det här fallet.
    Du ”Arga Klara” verkar annars vara en bra person, är djurvän och så, men i det här fallet har du gått med drevet så att säga. Hur den här tjejen mår är det få som tydligen bryr sig om. Hon ville väl inte bli behandlad som skit…protesterade…och fick hela mobbardrevet efter sig…kolla på vad som står på forum i allmänhet…drevet går som sagt…..JAG FÖRSTÅR HUR TJEJEN TÄNKTE!!!!!!- alltid någon som gör det i alla fall.

     • juli 11, 2012 kl. 19:19
     • Svara

     Ja, då tycker vi olika helt enkelt. Jag kan förstå att hon fick nobben i biljettkassan när hon gick dit och bad om pengarna tillbaka, för det är inte där man sköter sådana ärenden.

     Jag hade inte hört eller läst något om det, förutom artikeln i tidningen , när jag skrev det här inlägget. Så något drev tycker jag inte att jag är delaktig i, för det är en väldig skillnad på det jag har skrivit och de nedsättande diskussioner angående Stina och hennes vikt som pågår.

     Hon blev ju behandlad som skit – av folk runtomkring. Andra besökare i parken. Personalen bad ju om ursäkt när de inte kunde låta henne åka. Och jag förstår att hon kände sig kränkt av det, men anser att hon bemötte det helt fel.

  • Tofflanjuli 12, 2012 kl. 08:55
  • Svara

  Jag tycker att alla som har skrivit här att Klara är elak och annat negativt vägrar att förstå det Klara har skrivit.

  Om en person är för stor för att säkert kunna färdas i en åkattraktion är det väl 17 upp till arrangören att vägra ta med personen?! Det handlar om säkerhet. Vore det bättre om personen fick åka utan bälte – eller vad det nu var – och trillade ur, skadade sig (svårt), kanske avled??? Tänk lite i stället för att anklaga Klara för att vara elak.

  Och om man inte vill bli uthängd, varför springer man då till Aftonbladet av alla blaskor? Varför inte bara anmäla till Konsumentverket eller nåt om man känner sig orättvist behandlad som konsument?

  1. Ja, jag tar i alla fall inte åt mig, för det var exakt det jag skrev. Bra formulerat, tack!

  • viktorjuli 18, 2012 kl. 02:43
  • Svara

  nu råkar jag i fråga känna stina och det var inte hon som ringde af och af överdriver i sin artikel om mycket. Tidningar och tv förstorar alltid upp alla nyheter effter som det ska vara intresant för alla å tydligen har dom lyckats och vad som inte framstår i artikeln är att det inte va stina som kom til af utan att af kom till stina

  1. Ja, det är helt sant!

   • Theodor Bussejuli 22, 2013 kl. 11:06
   • Svara

   Hur fick aftonblaskan nys om det då? Jag vet att de (minst sagt!) ljuger och kommer med felaktiga uppgifter hela tiden – de är ungefär som ”Sun” i GB. Men de har väl inte reportrar utstationerade vid alla åk-attraktioner i hela vårt rike? Någon, kanske inte Stina, måste väl ändå ha kontaktat Aftonhoran? Och i vilket syfte?

   1. Visst måste det vara så. Säkert en bekant som antingen tyckte synd om henne på riktigt (varför!?), eller som ville att svenska folket skulle få sig ett gott skratt. Icke-nyheter för att förödmjuka människor som inte fattar bättre, i sin bästa form.

  • Theodor Bussejuli 22, 2013 kl. 11:00
  • Svara

  Suck… Antingen blir man ”kränkt” för att nöjesparken håller på säkerhetskraven, eller så dör man för att de inte gör det – hur ska AB ha det egentligen? ”https://www.flashback.org/t2183393”, ”Dog på nöjesfältet – slets ur sitt säte”. Bild på Rosa Esperanza: ”https://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/p480x480/999648_484139811674658_1129613659_n.jpg”. Hur man än gör så blir det tydligen fel…

  1. Ja, det är så synd om de stackars kränkta individerna! Att känna sig kränkt är inte ens ett argument, det är bara en känsla – som i det här fallet var helt självförvållad eftersom hon var kraftigt överviktig. Löjligt.

  • Theodor Bussejuli 22, 2013 kl. 11:47
  • Svara

  Alla kan inte bli vad som helst, eller göra vad som helst. Det är t.ex omöjligt att ta körkort om man är blind eller lider av epilepsi. Eller att bli polis om man inte är svensk medborgare, har B-körkort, är simkunnig etc (de formella kraven finns på polisen.se). Polis var bara ett exempel, ”taget ur hatten”. Finns mycket, mycket mer…. Svårt (omöjligt) att ta lån om man har betalningsanmärkningar. Omöjligt att jobba med barn (dagis, skola) om man har anmärkningar i brottsregistret angående övergrepp mot barn. Får antagligen inte representera Sverige vid OS 2016 i Rio de Janeiro som höjdhoppare, om man inte ens klarar 160 cm. Exemplen är oräkneliga. Man får/kan inte göra allt, av rutiga skäl och randiga orsaker 🙂 Men det nya är att man numera kan hävda att man ”känner sig kränkt” när man får ett ”NEJ”. Jag kan t.ex. aldrig bli rökdykare, för hur mycket jag än tränar så kommer jag aldrig att uppnå de väldigt höga (och befogade) fysiska krav som ställls på dem. Är jag ”kränkt”? Nej. Jag har andra förmågor (”mattesnille”, och duktig på IT), och då försöker jag utveckla dessa egenskaper. Istället för att sitta och klaga över att jag inte kvalificerar mig som ekonom/sjuksköterska/pilot och whatever. Vill man känna sig ”kränkt” så blir det en självuppfylld profetia, och det är en återvändsgränd.

  1. Ja, verkligen. Ingen passar i offerkofta, och jag kan för mitt liv inte förstå varför så många tycker synd om sig själva. Det blir inte bättre än vad man gör det till, liksom. 🙂

  • Theodor Bussejuli 22, 2013 kl. 12:17
  • Svara

  Vad kan man göra åt det då? Du verkar vara en klok person, så det är därför jag frågar. Jag har försökt uppfostra mina barn att se möjligheterna istället för problemen. Och har kanske (?) lyckats. Men det verkar vara en trend (hoppas att jag har fel) att man ska försöka utnyttja alla möjliga kryphål och ”rättigheter” för att berika sig. Istället för att att GÖRA något.

  Några idéer?

  1. Bra fråga, det verkar vara något som ligger djupt inbäddat i folk sedan gammalt. Det verkar som om många tolkar ”Samhället tar hand om de som inte själva kan” väldigt fritt, från att de har rätt till bidrag till att de ska få ett jobb. Folk är väl vana vid tanken att i möjligheternas land har man rätt att skita i att ta ansvar för sig själv.

   Det handlar nog många gånger om uppfostran, och skolan. Ingen behövde någonsin ta ansvar för något när jag växte upp, i alla fall. Det daltas alldeles för mycket, och folk i allmänhet vågar inte säga ifrån. Varken myndighetspersoner eller anhöriga. Och de stackars kränkta individerna får uppmärksamhet i media, vilken knappast gör saken bättre. Men som sagt, väldigt bra fråga. Jag har inget lika bra svar.

  • Theodor Bussejuli 22, 2013 kl. 12:57
  • Svara

  Vet inte när du är född. Själv föddes jag 1960, och då (i varje fall) hade vi och kände ett personligt ansvar. OBS: jag är inte en ”sur gubbe” som ”tycker att det var bättre förr”. Naturligtvis ändras förutsättningarna hela tiden, och då måste anpassa sig. Så är livet. Darwins teorier presenteras ofta som att ”den starkaste överlever”, och det är så fel det kan kan bli. Det är den (art) som är bäst ANPASSAR sig som överlever.

  Det daltas för mycket, I agree.

  Lyssningstips: ”Söderns Ros” med/av Docenterna.

  1. Precis! Anpassning är A och O, styrka har inget med saken att göra. Jag är 20 år yngre än du, men jag tycker ändå att det verkar som om folk helt slutade tänka kritiskt och ta ansvar någonstans för 15-20 år sedan. För inte var det så här illa med offer och kränkningar förr?

  • Theodor Bussejuli 22, 2013 kl. 13:11
  • Svara

  Det är ju ledsamt om högt utvecklade civilisationer (som t.ex. romarriket) medför att befolkningen blir ”lata”, och slutar anstränga sig. Lästips: ”Edward Gibbon: The History of the Decline and Fall of the Roman Empire”. Mycket läsvärd.

  1. Tack för tipsen, ska kolla upp dem!

  • Theodor Bussejuli 22, 2013 kl. 17:38
  • Svara

  Det kanske har med dålig självkänsla att göra? Min yngsta son (20+ nu) blev en gång visiterad av civila poliser, och ”tvingades” visa legitimation. Han var tydligen lik en narkoman som nyss hade begått ett brott i närheten. Själv är han absolutist och vegan! Han tyckte naturligtvis att det var obehagligt, och var lite uppskakad & ledsen efteråt. Men när han och jag hade pratat ett tag så förstod han att det inte var en ”kränkning” – polisen gjorde bara sitt jobb, och han höll med mig om att det var bra att de gjorde så. Varken han eller jag vill ha kriminella springande runt på stadens gator. Själv känner jag mig inte kränkt när jag kör bil, blir invinkad i en poliskontroll och får visa körkortet och göra alkotest (”blåsa”). Det är ju, i slutändan, för MIN säkerhet som bilist som polisen utför trafikkontroller – vem vill möta ett rattfyllo som vinglar över på fel sida av vägen. Jag tror att hela grejen med ”kränkthet” har med dåligt självförtroende/samvete att göra.

  1. Så kan det säkert vara, och att man kanske inte själv ser helheten så att man förstår varför saker och ting är på ett visst sätt.

   Många gånger är det nog lättare för folk att säga att de känner sig kränkta, än att faktiskt inse att de har sig själva att skylla och att de själva har gjort fel (som i fallet med Stina och Balder). Ibland blir det ju så dumt att man faktiskt undrar om de tror att någon annan ska tycka synd om dem, men tydligen funkar det ju.

  • Theodor Bussejuli 22, 2013 kl. 18:02
  • Svara

  När jag gick på lågstadiet så fick vi ett obligatoriskt besök av polisen (de hade vitt koppel och skärm-mössa då, som ”Kling & Klang” i Pippi-filmerna, nu känns det som om jag är 100 år gammal 🙂 ). Budskapet var att vi skulle cykla på rätt sida av vägen, och ha fungerande ringklocka och belysning (nu känns det som om jag är 1000 år gammal 🙂 ). Men vi behövde (tydligen) inte övertygas om att lita på polisen, som myndighet. Det var självklart. Jag har nyligen varit i kontakt med polismydigheten i mitt län, och föreslagit att de ska fortsätta med sitt samarbete med skolan, men göra det lite annorlunda. Förklara att man inte behöver känna sig illa till mods (”kränkt”) bara för att polisen kan ställa frågor eller kolla leg eller vad man har i fickorna. Jag var tidigare scoutledare, och allt jag gjorde gick ut på att bygga upp ungdomarnas självförtroende och självkänsla, och att få dem att förstå att deras människovärde inte beror på yttre omständigheter. Hoppas att jag lyckades.

  1. Det hoppas jag också! Det är sånt där som faktiskt är värt något, som folk kommer ihåg, och som bygger tillit. Bra initiativ! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.