Gatumusikanter

Ibland brister en kulturnerv i min hjärna när man hör folk spela i tunnelbanan. Ostämda instrument som de inte ens kan hantera, och melodier som saknar både toner och taktslag. Eller någon som bara slår över strängarna på en gitarr, utan att ens ta ett ackord. Och “sjunger” en sång. Det finns inte en chans i denna värld att jag ger pengar till sådana. Skillnaden mellan att bara sitta och tigga är minimal, det är liksom inte så att de anstränger sig för att ens göra det bra. De flesta, alltså. I Paris måste gatumusikanter ha utbildning och tillstånd för att få verka i tunnelbanan, och där är det verkligen hög nivå på musiken.

Häromdagen när jag gick förbi centrum i min lilla förort, på väg till tunnelbanan, mötte jag en gubbe med en fiol. Han såg ut som om han bodde under en bro, smutsig och hade förmodligen druckit sin frukost de senaste tjugo åren, men han kunde verkligen spela! Och jag vet när någon kan spela, tro mig. Jag spenderade fyra år på Musikhögskolan här i stan, så jag är inte bara någon tyckare utan gehör eller kunskap. Fiol är inte det enklaste, det krävs en hel del för att få det att verkligen låta bra. Riktigt bra. Och han var verkligen riktigt duktig!

Fiol, musik

Det var så himla otippat, när jag först hörde musiken trodde jag att det var någon som spelade en skiva med hög volym och hade fönstret öppet. Sen vände jag mig om och såg spektaklet, utanför Konsum. Gåendes och spelandes. Hade jag haft några pengar på mig hade jag vänt och gett honom några spänn, fastän han inte ens tiggde. Han var bara på väg någonstans, och spelade på vägen. Det gjorde min dag, verkligen en trevlig överraskning med gatumusikanter som inte tigger – och är duktiga!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/08/gatumusikanter/

2 kommentarer

  1. Här i stan har vi en tjej som sitter på gågatan och slamrar med en bjällergrunka. Enbart irriterande för alla runt omkring… 🙁

    1. Ja, det är inte musik. Det är buller, irritation och tiggeri! 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.