Kyckling utan huvud

Det gjordes tester under franska revolutionen på hur länge man är vid medvetande efter att man blivit dekapiterad, och jag har för mig att hjärnan hängde med i någonstans runt 15 sekunder efter att huvudet skilts från kroppen. Ganska läskigt. Och man har ju hört historier från förr i tiden när kycklingar springer omkring i några sekunder, efter att de har fått huvudet avhugget. Men man förväntar sig ju alltid att en kyckling dör inom kort när man hugger huvudet av den, eller hur? Tänk om!

Kycklingen Mike levde i 18 månader, mellan 1945 och 1947, efter att hans ägare Lloyd Olsen huggit huvudet av honom. Lloyds fru Clara ville ha en fin kyckling med halsbenet kvar att bjuda sin mor på till middag. Kycklingen Mike verkade inte bry sig nämnvärt om att huvudet var borta (inte för att han kunde bry sig heller), utan levde troligtvis ett ganska bra liv utan skalle. Och han slapp hamna på någons tallrik.

Kycklingklubba med sallad och tomat

Det var i Fruita, Colorado, som Mike skulle bli nackad. Hans ägare missade hjärnstammen, och en blodpropp gjorde att han inte förblödde. Mike började gå omkring nästan som vanligt efteråt, om än lite klumpigt. Han försökte putsa sina fjädrar och gala, men det gick liksom inte utan huvud. Galandet blev någon sorts gurglande halsljud… Olsen bestämde sig för att ta hand om Mike, och matade honom resten av livet med mjölk och små majskorn genom en pipett. Mike växte och blev en stor och välmående tupp, som levde precis som alla andra i hönsgården.

När Mike hade vant sig vid en tillvaro utan huvud kunde han klättra upp till den högsta sittpinnen alldeles själv, och gick gärna omkring och försökte picka efter mat med sin hals. Ryktet spreds, och ägaren turnerade med Mike, som drog in så pass mycket pengar att folk nackade kycklingar på löpande band för att försöka lyckas med samma sak. Ingen annan levde mer än en dag eller två. Mike dog efter att ha drabbats av andningssvårigheter, när ägaren inte hade kycklingens rengöringsredskap till hands för att rensa luftstrupen.
På sätt och vis är det en ganska rörande liten historia, och eftersom Mike mådde bra, var frisk och stark (förutom det där som saknades) och togs väl omhand, fanns det inte mycket djurrättsaktivisterna kunde klaga på. Tror ni mig inte, eller vill ni veta mer? Kolla in miketheheadlesschicken.org.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/08/kyckling-utan-huvud/

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anna Mariaaugusti 17, 2012 kl. 22:46
  • Svara

  Huvudlöst vill jag påstå och passar också på att berätta att jag nu löst ut vinsten hos Gropupon jag vann hos dig för en tid sedan. Jag är verkligen hur nöjd som helst – kan du läsa om i min blogg.

  1. Vad roligt! Ska genast kika in!

  • piafiaaugusti 18, 2012 kl. 06:34
  • Svara

  Fy så vidrigt! Djurplågeri! Eller är det lite otroligt? Äh, vad tycker jag egentligen? Fast jag tror inte på historien. På riktigt. Eller?

  1. Haha, ungefär så var min första reaktion också! Men sant är det, har läst och sett det från flera olika källor!

  • Christinaaugusti 18, 2012 kl. 09:19
  • Svara

  God morgon! I dag känner jag mig som ’din’ huvudlösa kyckling…..fasiken så svårt det ska vara att vakna vissa mornar!
  En fin lördag hoppas jag att du får!

  1. Haha, ja, inte så sällan heller! Hoppas du får en fin lördag också!

  • Veckans plus, vecka 12 -Arga Klaramars 24, 2013 kl. 13:10

  […] Det finns mycket konstigt att lära sig, som det om kycklingen utan huvud som jag skrev om här, till exempel. Och för er som inte har en TV eller rätt kanal (BBC Entertainment) så finns […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.