Ost på pizza

Jag gjorde pizza häromdagen, och då slog det mig, en ganska konstig grej. Jag har aldrig varit med om något annat än att folk lägger osten ovanpå resten av fyllningen, när de gör pizza hemma. Men så är det ju aldrig när man köper en vanlig pizza på en restaurang, först kommer tomatsåsen, sen osten, och sist toppingen. Jag försöker alltid göra så när det ska bakas pizza hemma, men jag får mothugg. Man vill ju gärna lägga på lite extra saker efter den är gräddad ibland (skinka, sås eller örter, till exempel), och hur kul är det om det sakerna bara hamnar på osten?

Den enda gången osten ligger överst är på vissa varianter av pan pizza (till exempel på Pizza Hut), men jag tycker inte alls att det blir lika gott. Man vill ju att grejerna ska hinna bli tillagade och gärna lite bruna på ytan, inte bara värmda under ett täcke av ost! Dessutom tycker jag inte att det är särskilt gott med så mycket ost att det täcker allting, det ska bara vara ett tunt lager. Under toppingen.

Kebabpizza. Osten under toppingen på en pizza, eller hur gör du?

Varför är det så att osten oftast ligger överst när man bakar egen pizza, men aldrig när man köper en färdig? Ser folk inte hur de ser ut, och gissar utifrån erfarenheten att saker man gräddar i ugnen har osten överst? Nej, det blir godare om toppingen ligger överst. Sås, kryddor (viktigt), ost, topping, grädda, lägg eventuellt på färska örter eller något annat, ät. Inte på något annat sätt. Hur gör du, och ligger det någon tanke bakom att osten är överst?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/08/ost-pa-pizza/

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Jag är rädd att osten smälter in i botten – och jag gillar ost. Vill ha mycket! Därför får den ligga överst. Och sen inbillar jag mig att jag ser på den när pizzan är färdig.

  1. Aha! Ja, det senare är ju en ganska smart tanke! Jag föredrar lite ost på min pizza, och den får inte rinna runt! 😀

 2. Det beror lite på vad pizzan ska ha på sig, tycker jag. Om det är t ex köttfärs är det godare med ost ovanpå annars passar det bättre tvärtom om det är skinka, salami e lilkn.
  Min favorit är utan tomatsåsen – degen penslas med olivolja, ost strös på och så på med nåt’ smaskigt på det!

  1. Jag har aldrig provat utan tomatsås, det ska jag göra! Tack för tipset!

  • Emelie on augusti 22, 2012 at 20:08
  • Svara

  Jag kör också ost ibland uppe och ibland under. Mozzarella på är gott! Men mitt hetaste tips är att sätta in ugnen i plåten innan man lägger på pizzan, då får man en god lite krispigare botten!

  1. Ja, det passar bra på pizza! Vilket himla bra tips, så har jag aldrig gjort! 😮 Måste testas, tack!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: