Rubriker i tidningarna

Jag undrar ganska ofta hur kvällstidningarna kommer på sina rubriker, för ibland låter de så himla dumma! I går kunde man läsa om ”dödskoderna” på sjukhus i Danmark, där läkare skrivit in en del patienters journaler att de inte ska få vissa typer att livsuppehållande vård. I sig inte varken olagligt eller ovanligt, så länge det görs i samråd med de anhöriga, men i en del fall hade läkarna själva tagit de besluten. Vidrigt, men rubriken på kvällstidningen var ganska horribel också. Dödskoder. Inte journal- eller läkarspråk, som det faktiskt är.

Dagen innan var det andra roliga rubriker i Aftonbladet: ”Sångerskans ponny dog i blixtnedslag”. Alltså, det är ju sorgligt och tragiskt, men när jag läste rubriken brast jag ut i skratt för att det låter så dumt. ”Blixtnedslag dödade häst” hade kanske varit bättre? Jag har svårt att tro att originalrubriken, som är så dum, säljer några extra tidningar.

Tidning, nyheter, rubriker

Dessutom är det lite roligt att de försöker göra det till en större grej än det är, eftersom det handlar om en sångerska som enligt kvällstidningen är ”känd ifrån Melodifestivalen”. Alltså, bara för att man har varit med i ett sammanhang är man inte känd. Hur många som får se en bild på Annie Kratz-Gutå vet vem det är, och hur många känner igen hennes namn? Det är henne det gäller, och jag har då aldrig hört talas om henne. Hon sjöng en låt 2001 som kom på sjunde plats, och sedan dess verkar hon inte ha gjort så mycket.

En till fråga är ju hur sjutton tidningarna får reda på såna grejer, och framför allt – vem som bestämmer att det är en nyhet. För det är det knappast. Det ligger säkert mycket statistik och forskning på vad som säljer bäst, bakom rubriksättningen på kvällstidningarna. Det vore konstigt annars. Men ganska ofta försvinner det sunda förnuftet när rubriker skrivs, och det blir en smula väldigt pajasaktigt och oseriöst.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/08/rubriker-i-tidningarna/

8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Ja det kan man undra! Ibland blir det ju dessutom så knäppa korrektur- eller stavfel så man undrar vem det är som skriver. Knappast nån utbildad journalist eller redigerare, i alla fall…

  Kvällstidningarna ser jag som rena skvallertidningar. USCH! 🙁

  1. Ja, haha! Det blir bara löjligt, men folk kanske gillar sånt… 🙁 Skvallertidning var rätt ord för kvällspressen!

 2. Ja jag läste det där om sångerska och ponnyn. Jag hade väl varit lika ledsen jag om min ponny hade blivit träffad av blixten.

  1. Ja, precis! Hela grejen är ju sorglig, och de skriver på ett så nedlåtande sätt att man garvar åt det och liksom tappar poängen!

  • Farsan on augusti 29, 2012 at 10:26
  • Svara

  Och visst är det konstigt att det alltid finns exakt rätt mängd nyheter för att helt fylla en tidning. Aldrig en halvtom sida.

  1. Ja, det är konstigt! Det är ju den allra största frågan! 🙂

 3. Ja du arga Klara jag tycker precis som du att fokuset i artikeln blev helt fel då jag sa att jag inte ville ha fokus på mig. Jag ställde upp på intervjun för jag ville få ut hur farligt det uppenbarligen kan vara med åskan och hoppas att det ändå kom fram till många, så att det kanske förhindrar någon annan att hamna mitt i något så hemskt. Arg är inget skönt tillstånd så jag hoppas att du snart tar dig ur det 🙂 Mvh Annie Kratz-Gutå känd från melodifestivalen 😉

  1. Ja, det förstår jag! Du är förmodligen långt ifrån den första som råkar ut för fel fokus, eller fokus på fel grej. Det här skrev tidningarna riktigt, riktigt dåligt om, och det är ingen kritik mot dig.

   Det kan vara befriande att få ur sig precis det man känner och tycker, och när man gör det så tror många att man är arg. Har en ledsjukdom och diskbråck, så någon energi till att stryka folk medhårs eller säga vad de vill höra finns liksom inte, och då är man automatiskt (i andra människors ögon) arg! 😀 Tack Annie, ha en fortsatt trevlig helg!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: