Språk och kultur

Jag är ju lite av en språkpolis, och tycker att språk är otroligt fascinerande och viktigt. Nu får ju de flesta lära sig åtminstone ett språk utöver svenska och engelska i skolan, men det är nog inte så många av de som läste tyska i tre år på högstadiet som kan göra sig särskilt förstådda när det väl kommer till kritan. Man lär sig så mycket mer av att använda språket intensivt under en period, till exempel på en resa eller om man umgås med någon som pratar språket.

Möjligheten att åka på en språkresa är nog en fantastisk upplevelse, även om det inte är alla förunnat. Det finns speciella språkresor för mindre barn på skollov, som är fyllda av diverse roliga aktiviteter som passar ben med spring. Sedan finns det ju verkligen mängder med språkresor för de med ett särskilt intresse – kanske kultur, mat, konst eller sport.

Välkommen på olika språk

Man måste inte vara ung för att åka på språkresa, som många tror. Man kanske vill ha en intensivkurs inför ett jobb, eller få en större förståelse för ett lands kultur. Eller så kanske man har kärat ner sig i någon med ett annat modersmål… Var öppen, vidga dina vyer, ta in kunskap från andra kulturer. Genom att lära sig andra språk får man också en större förståelse för sitt eget, och ju fler språk man kan (även om det bara är lite), desto lättare är det att lära och förstå andra.

Det är ganska svårt att ta sig fram i arbetslivet om man inte kan åtminstone svenska och engelska riktigt bra. Har man ytterligare kunskaper i andra språk öppnas ofta helt nya dörrar, och om inte annat blir reseupplevelser ofta oändligt mycket bättre om man förstår vad folk säger. Jag har ganska lätt för att lära mig språk, men kan ändå tänka mig att åka iväg för att plugga, en vecka, en månad, eller längre om det var möjligt. Bara för att få uppleva en annan kultur, få lite ny kunskap och framför allt – bekantskaper. Om du har möjlighet att åka, njut ett sabbatsår med www.esl.se.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/08/sprak-och-kultur/

2 kommentarer

  1. Jag älskar språk och har läst, förutom svenska och engelska, latin, tyska och franska i skolan; finska och spanska på egen hand; teckenspråk (tio lektioner) är det senaste språket.
    När jag var ung tonåring åkte jag på språkresa till England tre gånger. Det var skitkul och jag lärde mig verkligen språket! (Man ska nämligen inte tro att man kan engelska innan man har varit där en längre tid. Efter gymnasiet flyttade jag dit!)

    1. Åh, vad roligt! Du har helt rätt i att man inte kan så mycket som man kanske tror, och det märker man liksom inte förrän man är på plats. Hmm, de slaviska och vad-de-nu-heter-ugriska språken är inte riktigt min grej, vad häftigt att du lärt dig på egen hand!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.