Sjukvårdsproblem

Jag fick ett väldigt konstigt brev från smärtkliniken i Umeå i går. Eller ja, inte konstigt med tanke på hur mycket fel och skit jag råkar ut för, men det här var verkligen konstigt. Så här står det:

Jag skrev en remiss till ortopeden men de svarade att Du inte varit aktuell hos dem, och därför gör de ingen bedömning alls kring om man ska gå vidare och ta reda på om Dina smärtor kommer från diskar i ryggen.

Öh, vänta nu. Jag är helt säker på att jag var inlagd där i åtminstone en vecka, och det finns vittnen. Jag har dessutom ett stort ärr på ryggen som bevisar det hela. Visserligen kom jag in akut, men de har ju ändå behandlat mig? Jag var ju där efter sjukhusvistelsen också. Och att det är smärta från diskarna är det ingen som har tvivlat på. Vidare kan jag läsa:

Det är just därför det är så viktigt att ha med ortopeden i diskussionen redan innan vi gör en sådan utredning, för skulle det visa sig att smärtan kommer från en disk som bör opereras så hamnar man ändå i samma läge – att ortopeden inte känner dig och därför inte ser någon anledning att träffa dig.

Ja, det är klart, det var ju därför smärtkliniken i Umeå skickade en remiss dit i första hand! Duger inte den? Sedan säger han att jag har två val, att acceptera smärtan (trots att den specifika disksmärtan blev värre förra veckan, så glöm det), eller att ordna en remiss från en vårdcentral i Stockholm. I så fall kan ortopeden ta ställning till om de anser att smärtkliniken ska gå vidare med utredningen av disksmärtan och en eventuell operation.

Operation

Alltså, det här var något av det knasigaste jag har hört. Duger inte deras remiss? Remiss med betoning på miss… Inte nog med att jag har ont, jag måste fixa alla kontakter, och själv se till att alla inblandade har alla aktuella journalanteckningar. Hur ska jag veta var jag ska vända mig, när inte ens läkarna på Vårdcentralen vet? Varför finns det inte en koordinator som kan hjälpa mig? Eller någon alls, för den delen…

Dessutom allt som ska hända med intyg till Försäkringskassan och en eventuell träff med läkare där, remiss till någon som kan Ehlers-Danlos syndrom, hur ska jag fixa det?

Ska jag dessutom in i en åtgärd hos Arbetsförmedlingen och plugga på halvtid (på en icke-anpassad plats), hur fasen ska jag orka lösa hela problemet med Landstingen och sjukvården i Stockholm? Jag är ju oftast halvdöd när jag kommer hem efter att ha varit borta några timmar! Tummen ner till sjukvården. Alla tummar ner. Jag hoppas att det finns en vänlig själ som faktiskt tar tag i det här och hjälper mig, för jag vet inte hur jag ska göra.

Ni som läser det här får gärna sprida det, för jag känner mig så galet hjälplös, att jag önskar att någon får upp ögonen för det. Be era vänner sprida det också, för jag vet inte hur jag ska göra, och om jag orkar göra det. Jag väntar och ser om läkaren på Vårdcentralen faktiskt tänker göra något mer än att ge mig en broschyr om smärta och några recept, men sen är det tvärstopp.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/09/sjukvardsproblem/

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Malinseptember 27, 2012 kl. 10:34
  • Svara

  Det här är fullkomligt förkastligt! Jag finns här, jag kan ringa samtal, skrika, böna och be. Säg bara till!

   • Klaraseptember 27, 2012 kl. 10:56
    Författare
   • Svara

   Will do, tack! Så fort jag vet vad som krävs kommer jag hojtandes!

  • Tatianaseptember 27, 2012 kl. 18:10
  • Svara

  Men vad fan !! Det här är förjävligt. Vi får prata i morgon
  Kram

   • Klaraseptember 27, 2012 kl. 18:42
    Författare
   • Svara

   Ja, jag fattar inte vad jag ska göra om det inte leder någonvart med vårdcentralen! Kram!

  • Emelieseptember 27, 2012 kl. 20:10
  • Svara

  Åhhhh!! Det är så sjukt med Sveriges sjukvård!!! och tänk alla som inte orkar kämpa som du… och tänk alla som inte har samma skarpa sinne som du… hur ska de överleva alls?! Koordinator skulle vara väldigt bra, det tycker jag också! Det kostar väl för mycket pengar men vad kostar det inte att ha folk sjuka?!

   • Klaraseptember 27, 2012 kl. 20:54
    Författare
   • Svara

   Ja, jag orkar snart inte mer jag heller. Får väl boka en tid i veckan hos vårdcentralen tills det händer nåt!

  • Tofflanseptember 27, 2012 kl. 21:35
  • Svara

  Lägg ner landstingen!!! 🙁
  Jag lovar att skriva om det här strax, när min tillvaro har lugnat ner sig lite (nästa vecka..?)

   • Klaraseptember 27, 2012 kl. 21:39
    Författare
   • Svara

   Ja, ner med dem! 🙁 Tack Tofflan, det är ingen brådska, och du ska tänka på dig själv i första hand. Kram!

  • Rut Karlssonmaj 26, 2015 kl. 21:04
  • Svara

  Hej! Googlade lite och hamnade här, vet ej om din blogg fortfarande är aktuell?
  Bli gärna medlem i denna grupp för att diskutera sjikvården.

  https://www.facebook.com/groups/ungblirgammal/

  1. Hej Rut! Bloggen är aktuell, men jag håller mig gärna ifrån grupper som bara handlar om hur sjuka folk är eller klagande på saker som ibland bör och skas ta i egna händer. Jag förstår att gruppen har en stor betydelse för många, men för mig är den tyvärr inte rätt. Tack ändå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.