Smileyn fyller 30 år!

I går fyllde smiley-gubben 30 år. Originalet, som (utan mellanrum) ser ut så här : – ) användes för första gången 1982 i ett diskussionsforum. Det var en professor vid universitetet Carnegie Mellon, Scott Fahlman, som skickade ett förslag på hur man skulle markera ett skämt i en text. Efter att ha skrivit den första smileyn tillade han: ”Läs den från sidan”.

Han fick flera andra förslag från sina kollegor, men den första glada gubben lever kvar. Det var också han som uppfann en ledsen smiley, genom att vända på parentesen. Nu är det så allmänt vedertaget att skriva smileys, att många datorprogram automatiskt omvandlar smileyn man skriver till en liten tecknad variant.

Jag använder aldrig smiley-figurer när jag skriver en text, jag tycker inte att det passar. Den där lilla gubben är den första, och kanske den enda ni får se. I kommentarsfältet, mail till bekanta och i SMS använder jag dem dock flitigt, men jag vet inte riktigt varför. Ibland skriver jag enbart en smiley som svar till något, och då behövs inga ord.

Däremot kan det ju vara så att om man måste skriva en smiley för att få fram budskapet, kanske man måste överväga att formulera sig bättre. En del verkar inte kunna skriva utan dem, och inkluderar dem till och med i jobbansökningar och artiklar. Det är inte okej! Jag har inget emot smileys hos andra på privata bloggar och dylikt, så länge det inte inte är flera gånger i varje inlägg. Då ser det töntigt och oseriöst ut. Vad tycker du om smileys?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/09/smiley-fyller-30-ar/

2 kommentarer

  • Verklighetsbloggenseptember 21, 2012 kl. 19:24
  • Svara

  Smileysar var poppis när jag gjorde min första hemsida genom att ”knacka kod” för en herrans massa år sen, nån gång på 90-talet tror jag det var, inte just smileys som så här : – ) utan i bilder.

  På min gamla hemsida, den som är antik vid det här laget så hade jag massor med smileysar som jag hade sparat av nån anledning så dom har jag lagt ut på min sida nu. Minns att jag letade mycket få att få ihop alla, allt tog så lång tid när man hade uppringt modem. Smileysarna finns numera här https://verklighetsbloggen.se/blandat/smileys/

  Håller med dej, det skrivs smileysar lite för mycket och i en jobbansökan passar det verkligen inte alls!

  Nu blev jag lite nostalgisk, ska titta på min gamla hemsida som av nån konstig anledning ligger kvar på nätet trots jag inte längre har den internetleverantören osv. men håller just den adressen hemlig 🙂

  Ha en underbar helg!

   • Klaraseptember 21, 2012 kl. 20:23
    Författare
   • Svara

   Vad roligt! Är på fest nu , men ska verkligen kika närmare i morgon bitti! Tack och kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.