Anvisade från Arbetsförmedlingen

Okej, dagen D är här.  I dag börjar min 40-veckorskurs (på halvtid) till att bli någon form av ekonomiassistent. Jag tänker dokumentera allt, både bra och dåligt, och sen får vi se hur mycket av den där tiden jag faktiskt har ägnat mig åt att lära mig saker. Det skulle faktiskt kunna bli riktigt intressant! Visst är det en bra utbildning att ha, men jag kan redan i förhand säga att jag skulle få den gjord på en bråkdel av tiden om jag fick hem materialet i stället. Då slipper jag alla människor också.

Jag fick nämligen ett brev i fredags, och det verkar inte bättre än att alla människor som kommer att gå den där kursen är anvisade att göra det, av Arbetsförmedlingen. Det innebär alltså både folk som inte vill vara där, folk som inte har jobbat med ekonomi tidigare, folk som kanske inte är så bra på svenska, och folk som inte riktigt kvalificerar sig för medlemskap i Mensa. Självklart förväntar jag mig inte ett gäng som har lika lätt att lära som jag, men jag tror inte en sekund på den individuella anpassningen. Anpassning görs så gott som alltid efter den långsammaste eller den som har svårast att lära, aldrig tvärtom. Det suger, och är inte ett dugg okej. Så här stod det i brevet:

Ta med din anvisning som du fått från AF. Första dagen kommer vi att ha en gemensam information med representant för AF som svarar på frågor om aktivitetsersättning och annat som AF ansvarar för.

Öh, varför i helvete då? Om folk inte har ordning på sitt eget skit är det väl upp till dem att kolla av med AF eller Försäkringskassan själva? Eller läsa innantill på internet, eller de papper man en gång skrivit på? Det är alltså sådant jag kommer att tvingas sitta och lyssna på i dag. Fy fan, är allt jag har att säga. En utbildning ska vara en utbildning, inte ett jävla vuxendagis.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/10/anvisade-fran-arbetsformedlingen/

10 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Ser fram emot betraktelser på en blogg nära mig om den här s k utbildningen/vuxendagiset.

  1. Utlovas i kväll, och varje dag hädanefter!

 2. Ser fram mot uppdateringarna 🙂

  1. Hihi, ja, de blir säkert roligare än utbildningen! 🙂

 3. Hej Arga Klara!

  Jag heter Lisbeth och jobbar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om Arbetsförmedlingen.

  Så roligt att du kommit med på en utbildning! Hoppas att den kommer att motsvara dina förväntningar och tillgodogöra det du behöver inom yrket.

  Att vara anvisad till en utbildning betyder inte att man blir tillsagd att gå utbildningen. Du kan bli tipsad om utbildningen om det är inom ditt yrkesområde och du saknar utbildning.Ibland är det kanske den här utbildningen som krävs för att komma ut i arbete för att arbetsgivaren kräver utbildning även om du har kunskaperna sedan tidigare. Oftast är det den arbetssökande som söker utbildningen och då ska den personen bli beviljad av Arbetsförmedlingen att söka den. När beslut om utbildning tas av Arbetsförmedlingen så kallas det för anvisning eftersom det är Arbetsförmedlingen som skickar dig till utbildningen.

  Då det gäller ersättningen i form av aktivitetsstöd så är det vårt ansvar att informera om hur man fyller i blanketten för att få ut sin ersättning samt hur det fungerar.

  Du är välkommen att ringa till oss på 0771-416 416 eller chatta med oss här: http://www.arbetsformedlingen.se/kontakt. Det går bra att vara anonym när du ringer oss eller chattar med oss.

  Med vänlig hälsning
  Lisbeth, arbetsförmedlare

  1. Hej Lisbeth! Ja, själva utbildningen är bra, och jag är glad att jag får tillgodogöra mig den.

   Sättet jag har blivit anmäld till kursen korrelerar väl inte riktigt med din beskrivning tyvärr, men jag har förstått att det är en del människor där som själva har anmält sig. En del (som jag) kanske inte hade det som varken första, andra eller tredjehandsval. Eftersom jag måste äta ganska absurda mängder morfinbaserade läkemedel för att orka med, så känns det som ett av de dummaste besluten för mig, eftersom arbetsmarknadsutbildningar inte går att tenta av, eller läsa hemifrån. Men självklart kommer jag att göra så gott jag kan ändå.

   Vad gäller ersättningen så förstår jag att ni måste informera, men det gör ni ju redan i samband med att man blir inskriven. Dessutom får man hem det på papper, och det finns att tillgå på nätet. Jag tycker inte att sånt, eller frågor om vad som händer med ersättningen när man blir sjuk hör hemma på en utbildning, det är upp till var och en att ta reda på, om de har glömt eller inte tagit till sig informationen första gången. För mig är det slöseri med värdefull tid.

 4. Hej igen!

  Va bra att utbildningen är bra!

  Det kan ju vara så att om man inte får något jobb inom sitt yrkesområde och man har gått arbetslös en längre tid så kan det vara värt att prova på en utbildning inom något annat för att bredda sitt arbetssökande.

  När du beskriver din situation så förstår jag att det hade varit enklare och smidigare för dig att plugga hemma. Hoppas att det ändå kommer att fungera med utbildningen för dig, annars måste du såklart säga till. Skulle vi inte informera om ersättningen så tror jag vi skulle få väldigt mycket klagomål eftersom ersättningen förstås är väldigt viktig.

  Om man har a-kassa då man skrivs in som arbetssökande så har man inte fått info om hur det fungerar med aktivitetsstödet. Då behövs också info för att den sökande har aktivitetsstöd tillfälligt under studietiden.

  Önskar dig lycka till med utbildningen och en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Lisbeth, arbetsförmedlare

  1. Hej!
   Ja, jag förstår problemet från båda sidor. För mig har det ändå ofta känts som att jag blir överkörd, och det inte riktigt spelar någon roll vad jag säger. Det ögat ser och det örat hör är inte samma sak, och tyvärr har det drabbat mig ganska hårt. Iris Hadar ska försöka hjälpa mig så gott det går, och jag tänker försöka så gott jag kan!
   Tack för ditt svar Lisbeth!

 5. Hej igen!

  Du ska inte behöva känna det som att du blir överkörd. Jag hoppas att du kan ha en bra dialog med din Arbetsförmedling och att du kan ta upp dina önskemål och behov.
  Jättebra att du kan få hjälp av Iris Hadar och att du gör så gott du kan! Kämpa på!

  Önskar dig en bra fortsättning på din utbildning och en bra dag!

  Med vänlig hälsning
  Lisbeth, arbetsförmedlare

  1. Tack så mycket Lisbeth!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: